Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Nyers termékre mérjem a...

Nyers termékre mérjem a fehérjetartalmat?

Figyelt kérdés

Sziasztok! 3 hónapja edzek és most az a gyanúm támadt, hogy túl kajálom magam :-)


Tudom, hogy ez egy sokatok számára bicskanyitogató téma, de kérlek segítsetek, az edzésem és a kajálásom rendben van ezt leszámítva. A Sárga Kapszulát 2x is elolvastam, másodjára külön emiatt, de nem találtam benne választ erre a kérdésemre.


Tehát a builderes táblázatban egy ilyen érték szerepel: Sült csirkecomb: 24 g fehérje.


A boltban megveszem a húst, 2,1 kg van ráírva. Láttam egy olyan értéket is, hogy a csirkecomb fehérjetartalma 20,9%. Tehát a bolti (csonttal, bőrrel együtt (?) ) 2,1 kg húsban 2100*0,209=439 g fehérje található. Én ezt megsütöm, lesz belőle 1,2 kg. (mindig ekkora arányban távozik a víz) Ha erre számítok 24% fehérjét: 1200*0,24=280 g fehérje az előbbi 439 g-mal szemben :-S


Eddig a sültet mértem és arra számoltam 24%ot, majd lebőröztem, kicsontoztam és úgy ettem meg.


Elég, ha ezentúl csak a bolti cimkét nézem, és arra számítok 24%ot, hogy megkapjam a mennyiség fehérjetartalmát? Számomra irreálisan kevésnek tűnik az a mennyiség amit akkor kéne megennem, ha így számolom.


2012. jún. 27. 01:47
 1/2 anonim ***** válasza:

Most erre sokan lecsapnak, és hülye f@asznak fognak hívni, de én nem teszem. Lehet csak kicsit túlkomplikáltad a dolgokat, túl sok infot olvastál egyszerre és a gondolkodásra már nem maradt energiád. Nem vagy te olyan hülye szerintem. Na gondold át!


A csirkemell is csonttal van elárulom, persze veheted filében is, tehát nyugodtan erre is meg lehetne kérdezni, hogy csonttal vagy anélkül? Természetesen a választ csont nélkül megmondom: csont nélkül. Miért? Hát mert húsra vonatkozik a tápérték, nem hús-csont ki tudja milyen arányú mixére ami változó lehet, de az állat húsának kémiai összetétele kb. ugyanaz minden egyednél, ez sztem nyilvánvaló. Ki tudja mekkora a csont hús arány??

A többi állat húsa szintén így mérendő, tehát a marhahúst sem a méteres csontjaival teszed a mérlegre.


Főzés: Mindig nyersen mérünk! Miért? Mert kinek milyen a főzési stílusa változó víz távozhat, nyersen viszont mindig hasonló a víztartalom. Elárulom, hogy ha a csirkemellfilé víztartalmát 0%-ra csökkentenéd, akkor nem 20% lenne a fehérjetartalma, hanem közel 100 némi zsírral. Mivel az egész fehérje. Ha esetleg újat mondok a te tested víztartalma is 70% körül van és ebben még a csontok is benne vannak, tehát az izmoké mégtöbb.


Tehát igen, baromira túlkajáltad magad, amúgy nem irreálisan kevés, mivel mit sokszor eszünk, ha levetítenénk az átlag ember napi 2-3-4 étkezésére nem lenne olyan kevés.

Amúgy nem kell túlspirázni, simán számolj 20%-ot minden húsra, hacsak nem számít már minden gramm mert olyan szinten van, de a kérdésből nekem nem ez jött le.


Elnézést, ha fellengzős volt a stílusom csak fáradt vagyok, és azért írtam kisregény, hogy legközelebb próbáld végiggondolni a dolgokat, nehogy élőben esetleg beégesd magad egy hasonló kérdéssel valaki előtt. Bocsi

2012. jún. 27. 05:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Ui: Ezt jó, hogy itt kérdezted meg és nem az edzőválaszolban! :)

2012. jún. 27. 05:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!