Hogy néz ki egy szertorna edzés?
Lenne egy pár kérdésem azokhoz akik járnak szertornára, vagy jártak, és van benne tapasztalatuk. Elsősorban azoknak az edzései érdekelnek akik versenyszinten űzik, nem azok akik csak hobbiból, mert gondolom intenzitásra jóval eltérő
1. Milyen gyakran van egy héten edzés?
2. Egy edzés mennyi idő, 1 óra? 2 óra? Mennyire intenzív?
3. Az edző ad e tanácsot azzal kapcsolatban hogy hogy éld a mindennapjaid hogy egyre jobb legyél a tornában? Szóval ad e tanácsokat táplálkozással kapcsolatban, meg esetleg pihenéssel kapcsolatban, vagy bármi mással kapcsolatban, ami előnyödre lehet? Ha igen, akkor miket?
Köszi.
Szia, köszi hogy válaszoltál :) és Te milyen komolyan csinálod, és milyen régóta? Versenyekre is jársz?
és nyújtásokkal kezdődik az egész edzés? az nem csak a végén van? Ilyenkor minden izomcsoportot végignyújtotok? Felsőtestet is meg lábat is?
Én nem szertornázom, hanem ritmikus gimnasztikázom, ami a szertorna egy távoli rokona (öt kéziszerünk van, azokkal kell bemutatni egy gyakorlatot). Azért gondoltam, esetleg érdekelhet, hogy milyenek nálunk az edzések :)
Nálunk heti öt-hat edzés van, 2-4 órásak, és a szombati edzés gyakorlatilag egész nap tart, természetesen vannak szünetek, ebédidő stb.
Nálunk általában bemelegítés, erősítés (ez az egyik leghosszabb rész), gyakorlatozás (különböző elemek, ugrások, dobások, forgások különböző kéziszerekkel), utána az egyéni koreográfiákat gyakoroljuk zenére, végül pedig van egy hosszabb nyújtás. Nyújtás az elején, a bemelegítésnél is van természetesen, csak jóval rövidebb.
Edzője válogatja, hogy vannak-e táplálkozási előírások. Nekünk több edzőnk is van, van, aki segít ebben, van, aki nem annyira. Én mindenesetre speciális "tornászétrendet" tartok: nem eszem finomított cukrot és fehér lisztet, illetve igyekszem kerülni az adalékanyagokat, színezékeket és más "mérgeket" tartalmazó kajákat. Igyekszem előnyösebb élettani hatású gabonákat fogyasztani a búza helyett/mellett, pl. kölest és hajdinát. A hajdinában az edzőm szerint sok rutin van, ami az ízületek hajlékonyságát javítja. Oroszországban gyakori étel is a hajdinakása, orosz tornászok mindennap eszik, de hajdinával lehet pogácsát is csinálni, a sima tepertős pogácsához hasonló íze van. Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt is eszem, általában napi egy nagy tál saláta formájában. A fehérjére is oda kell figyelni, kell a hús, tej, joghurt, sajt, viszont én próbálom ezeket nem teszkó minőségben fogyasztani, hanem általában piacon, biopiacon, őstermelőknél készült dolgokat veszünk otthonra. Főleg halat és csirkét eszem, heti átlag 2-3-szor.
Ezenkívül inspirálni szokott minket a fiatalabbik edzőnk, pl. szokott videókat küldeni facebookon híresebb gyakorlatokról, ilyesmi.
1.nekem minden hétkőznao van edzésem
2.3 1óra melegités a maradék kettő pedig gyakorlás
3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!