Hogyan kezdjek el futni?
Idáig semmit sem sportoltam, súlyfeleslegem nincsen, állóképességet szeretnék növelni. Hogyan kezdjem, mire figyeljek? Mindenféle tanácsot szívesen várok. Akinek esetleg van konkrét edzésterve kimondottan kezdő futóknak és ide be tudja linkelni annak megköszönném!
175cm/53kg, 16/F.
Hát én úgy kezdtem el a dolgot, hogy először is vettem egy jó cipőt, az nagyon fontos.
Utána meg elkezdtem futni, és addig futottam amíg jólesett, és nem köptem ki a tüdőmet.
Kezdetnek egy 15-20 percet tudok ajánlani saját tempóval.
Aztán ahogy érzed növelheted a távot.
Úgy van, ahogy az előző írja. Én azzal kezdtem, hogy egy irányba középen végigfutottam a Margitszigeten. Ezt megismételtem párszor, de közben már a sebességet is növeltem egy kicsit. Aztán növeltem a távot megint. És így lépésről lépésre eljutottam odáig, hogy most már egy maraton is megy hegyen is, de egy félmaraton szinte napi rutin.
Én nem vagyok híve az edzésterveknek, mert te vagy magadnak a legjobb edző, te érzed, mikor mennyit kell vagy lehet. De ha érzed, hogy tovább tudsz lépni, akkor lépj is! Két kulcsszó van: a rendszeresség és a fokozatosság. A fokozatosságról már írtam, a rendszeresség azt jelenti, hogy minimum heti 3-4 alkalommal kell futni. Legyen a futásnak lehetőleg rendszeres ideje, és épüljön be a napi életedbe, így szinte sose fog elmaradni.
És akkor még egy fontos, a szeretet. A futás ne nyűg legyen, ne a fogyás eszköze, ne egy kívülről magadra erőltetett program, mert ha csak ez, akkor abba fogod hagyni. Legyen egy belülről fakadó létszükséglet, mert hát az is, csak sok ember nem ismeri fel. Nekem sokat segített a futás megszeretésében, hogy többnyire terepen futok, szép tájakon.
Én ezt az edzéstervet csinálom:
Szerintem a 15-20 perc egy totál kezdőnek nagyon sok, izomláza lesz, és el fog menni az egésztől a kedve.
Ezzel az edzéstervvel (amit linkeltem) fokozatosan növeli az állóképességet, és az edzés végén már menni fog a fél óra kocogás is.
Amúgy igen, a futócipő nagyon fontos, és a légzésre is majd figyelj oda, mert attól függ majdhogynem minden. (orron be szájon ki)
Köszi a válaszokat!
Futócipő márkát esetleg tudtok ajánlani? 10 ezer fölött nem tudok kiadni rá..:S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!