Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Van olyan harcművészet, ami...

Van olyan harcművészet, ami azzal foglalkozik, hogy a düh intenzitásával növelje az energiát, a dühöt erővé átalakítva?

Figyelt kérdés
2011. nov. 23. 19:05
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

tegnap 22:03 vagyok.

A bunyós részben igazad van Aczél, erre nem is gondoltam...

Viszont az izomfeszülős részhez annyit tennék hozzá, hogy nem azért lesz erősebb ilyenkor az ember, mert több izmát használja, hanem mert nagyon felmegy az adrenalinszintje.(legalábbis szerintem). Amikor józan állapotban erőt fejtünk ki, akkor az izomrostjaink kb. 85%-áthasználjuk.

Mellesleg, nagyobb erőtől ugyanakkora testsúly mellett gyorsabb is leszel.

2011. nov. 26. 18:42
 12/13 anonim ***** válasza:

normál esetben 85%-ot? én kevesebbnek hittem.

már csak azért is, mert vannak nálam erősebb emberek (statikusan többször akkora erőt képesek kifejteni mint én) és még ők sem tesznek kárt a csontvázukban.

holott, az erőkontroll nélküli ember pl. epilepsziás görcsben rángót le sem lehet fogni, mert eltörheti a saját csontjait! teljes izomerővel. tehát szerintem sokkal több izomrost működik ilyenkor, nekem ezért volt hihető ez a 33% -> 100%. kb. 3x-os erő.

a másik a sebesség. ez most a teóriád? mert én csak saját levezetés miatt írtam, hogy aki valamilyen módon nagyobb erőt tud kifejteni, az nem feltétlen gyorsabb is. ugyan is az erő a megfeszülés nagyságából ered (statikus erő), a sebesség pedig az összehúzódás sebességéből, itt nem az a probléma hogy mennyi a maximális erő, ez inkább a mozdulat bonyolultsága, beidegződésével függhet szerintem össze.

de ha leírnád az elképzelésed a nagyobb erő - nagyobb sebesség között, szívesen elolvasnám.

2011. nov. 26. 22:47
 13/13 anonim ***** válasza:
Volt ilyen keleti harcművészet. Dr. Ujvári Miklós Délkelet-Ázsiai Harci Művészetek című könyvében szentelnek neki néhány bekezdést.
2012. jún. 16. 20:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!