Most akkor hasznos a sport, vagy káros?
Ami azt illeti nekem is ez az ideálom: több 10 km-eket meztelenül futni valahol a szép természetben. És én meg is csinálom. Mondjuk a meztelent csak ritkán, nagy melegben nem frekventált helyeken. De persze nem is ez a lényeg, hanem a terepfutás, ami szerintem is az embernek legmegfelelőbb mozgásforma. Többször leírtam már bizonyítékként, hogy a rövid távú futásban szinte minden állat jobb nálunk, hosszú távon viszont egy se, még a ló se. Az ember régen úgy szerezte a kajáját, hogy napi több 10 km-t bebolyongott futva, és erre vezethető vissza ez a képesség. És Magyarország nagyon alkalmas erre, mert bármely településről könnyen ki lehet jutni a természetbe, nem kell 50-100 km-eket utazni, mint sok külföldi városból.
Hogy árt-e az izületeknek? Az enyémnek nem ártott, pedig évtizedek óta futok, és nem volt soha semmi bajom. Ha rendszeresen futsz, és ha kezdőként fokozatosan fejlődsz fel, akkor minimális a sérülés veszélye, ellenben a futás mindent erősít, így az izületeket is. Egyedül a túlsúly lehet probléma ilyen szempontból, ott már megfontolandó, hogy fussak-e vagy inkább maradjak mondjuk a rokkantsportnál, azaz a szobabiciklinél.
a futás egyáltalán nem olyan mozgás, ami magától érthetődik egy ember esetében. melyik állat fut jól? a gepárd, antilop, stb... hasonlít ezekre az ember? nem.
valójában a mászás, gurulás, bírkózás sokkalinkább passzol a testfelépítésünkhöz, mint a futás.
15.09: Valamit félreértettél. Pont azt írtam, hogy rövid távon a legtöbb állat jobban fut az embernél. Hosszú távon viszont nem. Tehát az ember hosszútávfutó alkat, nem a gyorsaságban, hanem a kitartásban van az élen. (Ezt mutatja a két lábon járás, vagy a kitartást lehetővé tevő verejtékezés, ami az állatoknál nincs vagy nem ilyen hatékony.) A neten sok helyen megnézheted, hogy ezt írják, egy helyet mutatok:
Persze a többi sportok is jók, amiket írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!