Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Azt mondják 30 perc folyamatos...

Azt mondják 30 perc folyamatos mozgás kell a testnek míg elindul a zsírégetés?

Figyelt kérdés

futok 3 percig közepes tempóban 1km-t akkor lófaszt se érek el vele?

ez csak egy példa volt.

(ezt fogyás szempontjából kérdezem)

2011. júl. 24. 15:39
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
30perc után indul el, de inkább fuss minimum 1 órát, azzal érsz is valamit. A 3 perc semmi!
2011. júl. 24. 17:32
 2/14 anonim ***** válasza:
Igen, kell neki egy 20-30p, mire átkapcsol a szervezet, de nem csak futásnál, akár intenzívebb gyaloglásnál is.
2011. júl. 24. 19:15
 3/14 Zakathol ***** válasza:
Plusz jó ha észben tartod, hogy 1 óra aerobbal se égetsz el túl sok kalóriát(ha jól tudom ~500kcal), akkor gondolj bele mit ér 3 perc...
2011. júl. 24. 23:37
 4/14 °:Amigo:° ***** válasza:

Ki mondja ezt?

Az idióták....

Te döntöd el, hiszel -e nekik!

2011. júl. 25. 00:02
 5/14 anonim ***** válasza:

de jó hogy írt Amigó bácsi.

ugyan is már gondoltam nem írok Sanyiékkal szemben, de ííígy...

elvileg (van amiben tájékozottabb vagyok) zsírsavakat egész nap oxidál a tested, hát miből fedezné a kis entrópianövekedés energiakülönbözetét? jó, ezt baromkodásnak szántam, termodinamika jegyzetemben le van írva, hogy X tömegű embernek óránként hágy J energiát kell elégetnie hogy...

a valóságban viszont zsírt használ a szervezet, az izomzat elég jelentősen, nyugalmi állapotban is. minél nagyobb az izomzat, nyilván annál többet.

várok amúgy kritikát, nem tudom jól látom-e ezt a dolgot.

2011. júl. 25. 09:40
 6/14 °:Amigo:° ***** válasza:

A legtöbb élettani folyamat zsírt használ energiaként, legfőképpen nyugalmi állapotban.

Mozgás közben a helyi energiaraktárakat használjuk, az adott izomban található glikogént.

Mivel a legtöbb kardió jellegű mozgást a láb végzi, ami a legnagyobb izomcsoport a testen, ennek glikogénraktározási képessége -főleg edzett egyének esetén- bőven elég egy maratoni táv megtételére.

Az aerob anyagcsere út amúgy sem túl hatékony, mivel glukózonként 36 ATP keletkezik, míg anaerob úton mindössze 2 ATP molekula képződik.

Tehát sokkal több glükózt kell felhasználni adott mennyiségű ATP előállításához.

De tegyük fel, hogy leürített glikogénraktárakkal kezd valaki edzeni:

A glikolízis végterméke a Pyruvát (piroszőlősav), ami glükóz hiányában aminosavakból is előállítható.

Tehát a szervezet fehérjéket fog felhasználni, hogy energiát biztosítson a mozgáshoz.

A májból is érkezik glükóz és ha ez is kimerült, a máj elkezd ketontesteket előállítani.

Fontos megérteni, hogy ez nem hirtelen, egyszerre a 31. perctől történik, hanem folyamatosan vált át a szervezet.

Amennyiben sikerül a glükózkínálatot nullára csökkenteni, az izomsejtek KÉNYTELENEK lesznek szabad zsírsavakat felhasználni az ATP szintézis fenntartására. Ez viszont csak aerob úton, a mitokondriumokban történhet, aminek hatásfoka -mint már említettem- csak töredéke az anaerob energianyerés energiaigényének.

Az időegység alatt előállítható ATP olyan kevés lesz, hogy az már veszélyezteti a szervezet normális működését, a felszabaduló aceton és ketonszármazékok pedig súlyosan veszélyeztetik a test homeosztázisát, a vér savasodását okozzák. (ilyenkor megfigyelhető az acetonszagú lehelet)

Az ilyen fajta edzés nem alkalmas zsír leadására, mivel a zsír nagy energiasűrűségű tápanyag (9Kcal/g.) ezért az elégetett mennyiség csak néhány gramm lesz (ne feledjük, hogy párhuzamosan a többi anyagcsereút is működik, 100% zsírfelhasználás SOHA nincs)

Ráadásul aerob mozgással szinte lehetetlen lemeríteni a glikogénraktárakat, (ugye 36 ATP...) ezért nagy intenzítású kardióedzésre lenne szükség, vagy súlyzós edzésre az aerob kardió előtt, ami semmiképpen sem ajánlott, mivel az izomvesztés jóval meghaladná a zsírvesztést.

2011. júl. 25. 13:24
 7/14 anonim ***** válasza:
Amigo akkor mit ajánlasz erob helyett? Te mit végzel helyette? /Konkrétan gondolom, nem csak kardióra/
2011. júl. 25. 13:48
 8/14 °:Amigo:° ***** válasza:

Én végzek kardiót (nem mindíg) de nem zsírégetés céljából.

Az állóképességemet és az oxigénfelvételi kapacításomat ill. az inzulinérzékenységet szeretném növelni vele.

Azonkívül kényelmesebb diétában, ha nem kell 50 gramm napi Ch -ra lemennem, hanem kardióval magasan tudom tartani a kalórialeadásomat, így több Ch is mehet, nem lassul be az anyagcserém. :-)))

2011. júl. 25. 14:02
 9/14 anonim ***** válasza:
Én a zsírosodás megakadályozása céljából végzem. De szarul fogalmaztam meg. Tehát a kardió milyen formáját végzed?
2011. júl. 25. 14:07
 10/14 °:Amigo:° ***** válasza:

Futógép a kedvencem, gyors gyaloglás emelkedőre, vagy ha sulyzós edzéstől külön van, akkor intervallum kb. 175-ös csúcsokkal.

Tömegnövelésnél nem szoktam :-)

2011. júl. 25. 14:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!