Capoeira-t tanulok lehetek jó verekedő?
Tudom, hogy sokan most azt fogják fikázni, hogy a capoeira csak tánc. Na de azért mégis csak harcművészet, biztos lehet hatékonyan alkalmazni. Mondjuk úgy, hogy ha keresek valami brazil mestert aki nem csak az akrobatikát tanít, hanem a bunyó részét is, és mellette gyakorlom a rúgásokat otthon egy boxzsákon, valamint van egy karatés unokaöcsém, vele gyakorolnák?
Én nem az ilyen szaltókat és egyéb látványos elemeket akarom megtanulni a capoeira-ból, hanem a lábsöpréseket és a rúgásokat, ami a hatékony.
Így már lenne rá esélyem?
Legyetek szívesek ne ajánljatok más küzdősportokat! Nem akarok én se kung-fuzni, se krav magázni, semmi ilyet.
A capoeira eredetileg harcművészet volt. A brazil rabszolgák sikeresen (!) alkalmazták a lázadásokban, és a Rio-i gettókban az utcai bunyó védjegye lett (épp ezért a 80-as években eléggé veszélyes és rossz tevékenységként tartották számon, kb mint ma a késharcot). Ha nem lenne hatásos, akkor valószínűleg kipusztult volna. Egyébként a hagyományos capoeira az angola (jól írom? XD) ami nem tartalmaz akrobatikus elemeket. Magyarországon táncot oktatnak, ami csak az egzotikus brazil kultúra miatt nem tűnt el a süllyesztőben, pont mint az aikido esetében is.
Szerintem ha majd teheted, látogass el a brazil gettókba, és ott keress mestert magadnak :)
A Capoeira -val szerintem két gond van:
-Egyes esetekben(pl egy kisebb kocsmában) előfordulhat, hogy túl szűk a hely ahhoz, hogy végre tudd hajtani ezeket a viszonylag nagy tért igénylő technikákat
-Bemelegítés, nyújtás nélkül iszonyatosan nehéz normálisan fejmagasságba rúgni, ezért ha nincs idő rá, akkor az edzésekhez viszonyítva alacsonyabb lesz a teljesítményed.
Emiatt azt tanácsolom, hogy önmagába nem Capoeirat tanulj csak, hanem vegyél fel mellé valami olyasmit is, ahol ütni is megtanítanak.
"Egy savate-os, TKD-s vagy egy jobb karatés sokkal erősebben, pontosabban, technikásabban és gyorsabban rúg, mint egy muay thai-os. Egy ökölvívó vagy egy wing tsun kung-fus sokkal jobban és technikásabban üt, kézzel ledarál egy thai boxolót."
Ezt alá is tudnád támasztani valamivel? Főleg, hogy a boksz, kick boksz, és thai boksz ütéstechnikái megeggyeznek, sőt, az utólsó kettő gyakorlatilag csak abban tér el, hogy a muay thaiban könyököt és térdet is lehet használni.
bár nem én írtam, de lehet hogy mégis az a különbség box és thaibox ütéstechnikája között,
hogy az ökölvívást már hagyományosan, régóta oktatják itthon, míg a másik még koránt sincs kiforrva. ez persze az én meglátásom.
--> hiába használnak thaiboxban könyököt, harcművészetekben hiába használnak mindent, tanulnak meg ölni, ha SZ.AR az edzés, akkor a gyakorlók is vissza vannak fogva. ezért is ver meg egy birkózó egy harcművészt, thaiboxolót stb. szintén igaz lehet egy ökölvívó példájával.
sokat általánosítottam, ebbe fölösleges belekötni, biztos vannak jó edzések is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!