Hogyan tudom növelni az ütéseim erejét?
Először is meg kell tanulni helyesen ütni, vagyis azt, hogy az egész testsúlyod benne legyen az ütésben. Egy ütésnek bokából kell indulnia, mald a láb izmain keresztül kell vezetni az erőt, majd a csípőt kell beleforgatni, ezután jönnek a törzs izmai, a hát, a váll, majd a kar, és a csukló. Az ütés erejét úgy is fokozhatod, hogy az utolsó pillanatban, a becsapódás előtt bezárod a kezed. Meg kell tanulni összekordinálni ezt a mozdulatsort. Emellett persze még kell edzeni:zsákolni, fekvőtámaszozni(de gyorsan!), és ami nekem a kegjobban bevált: kezedbe veszel egy nagy súlyzót, és 4*8-at ütsz vele mindkét kézzel. Ennél a gyakorlatnál is nagyon fontos, hogy gyorsan csinál, mert ha nem, akkor belassulsz tőle! Én az ütőerőmet így növeltem otthon, a bátyámmal edzve, évekig, és mikor lementem boxolni, sokkal nagyobbat ütöttem mindenkinél, még a nálam nagyobbaknál ,és a felnőtteknél is.(Mondjuk technikailag finoman szólva is gyenge voltam, de akit eltaláltam, az kifeködt:DXD9 Jó gyakorlást kívánok, remélem tudtam segíteni!:-D
16f
technikával??
Vagy internetes táv-ráolvasással, mert itt ennyiből kb. ennyit tudunk segíteni.
A helyes technika megtanulása szerintem a legfontosabb.
Egy jó ütésben benne van az egész test. Mozog a csípő, a láb, a felsőtest izmai,és a kar állása sem lényegtelen. Ha a technika teljesen rendben, akkor jönnek az ütőerő növelésére irányuló feladatok. Mint pl. ez:
http://www.youtube.com/watch?v=Ck8JKit-PlE (óvatosan ezzel!)
Vagy még egyesek ajánlják a tapsolós fekvőtámaszt is.
Szerintem ilyen irányú erőt leginkább úgy szerezhetsz, hogy sokat zsákolsz olyan módon, hogy teljes erővel és gyorsasággal ütsz, de sokszor keveset, mondjuk hármat-ötöt karonként, pihensz egy percet, újra ütsz párat, tényleg keveset, viszont teljes erővel. Válassz ki öt technikát, amit csiszolsz (egyenes, horog, felütés, meg ami tetszik) és a fent leírt, alacsony ismétlésszámú sorozatból csinálj ötöt minden technikára. Tehát a dolog kábé így néz ki:
Karonként öt egyenes ütés - egy perc pihenő - Karonként öt horog - egy perc pihenő - Karonként öt felütés - egy perc pihenő - Karonként öt más technika - egy perc pihenő... És így tovább. Ezután kezded az elejéről, és ötször végigcsinálod ezt a láncot. Ezt a fajta edzést mindig pihenten kezdd el, és a hét öt-hat napján gyakorold! Ezzel alaposan felnyomhatod rövid idő alatt az ütő- és rúgóerődet.
Mivel nem tudom, milyen küzdőportot vagy harcművészetet űzöl, ezért csak általánosan írtam a technikákat, amik a legtöbb harcrendszerben megtalálhatóak. Ha valami speciális harcrendszert űzöl, amire más technikák jellemzőek, akkor is összeállíthatsz hasonló láncot, csakis azt kell szem előtt tartanod, hogy a választott öt (vagy akár kevesebb, de több semmiképp!) technika a harcrendszered által leginkább igénybe vett izomcsoportokat mind alaposan megdolgoztassa!
E mellé súlyzós edzést vagy egyéb erősítést csak kiegészítésként, kisebb hangsúllyal végezz, és mindenképpen az edzésnap végén, és csak olyan intenzitással, hogy a másnapi zsákolásnak ugyanolyan pihenten állhass neki.
Sok sikert kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!