Szerintetek körülbelül mekkora ismétlés számnál eshet át az ember az un. Kardió -szálkásító- edzéstípusra a tömegnövelő edzésről?
Sziasztok!
Indítanék is egy konkrét példával:
Az edzőm összeállított egy A,B,C napokból álló edzéstervet. Szerintem nagyon remek lett. Viszont sokat olvastam pl a shop.builder.hu oldalon is dolgokat. Szeretnék itt is tapasztalatok alapján megerősítést kapni arról, hogy mondjuk egy gyakorlatnál -pl: fekvenyomás vagy tárogatás stb.- a 10 ismétlés 5 sorozatban (5x10) összehozva még belefér e a tömegnövelő edzés fogalmába? Azért kérdem mert olvastam olyat is, hogy kevesebb ismétlés (pl: 6-8 azaz 5x6-8) is elég de nagyobb súlyokkal. Hozzáteszem, hogyha tartanám magam a 10 ismétléshez amit az edzőm javasolt, akkor is úgy állítanám be a súlyokat, hogy kb 9-10. ismétlésnél már vért izzadjak.
Tehát összegezve:
Maradjon a 10 ismétlés 5ször, vagy vegyük le a 10-est 6-8-ra és akkor 6-8 ismétlés lenne 1 sorozatban?
Előre is köszönöm megtisztelő válaszotokat!
Van neten egy olyan tanulmány ami azt állítja, hogy nem az ismétlések száma számít hanem, az, hogy 40másodpercig csináljunk egy sorozatot. 40s alatt viszont olyan 25-30 ismétlés fér bele rendes tempóval. Na szerintem ezt felejtsd el, mert ki a fene fogja stopperelgetni mennyinél is tart :)
Azt az egyet viszont ne felejtsd el, hogy csakis a kellő mennyiségű terheléstől lehet fejlődni. Ez tök mindegy, hogy 6 vagy 10 ismétlés, a lényeg, hogy az utolsó ismétlés már igazán nehéz legyen. Bár én az ismétléseket, sohasem hagyom felcsúszni 8 fölé (kivéve ugye a saját testsúlyosokat).
Azt meg felejtsd is el, hogy a szálkásításnál többet kell csinálni. Ez nem igaz... szálkásításnál máshogyan kell étkezni és ennyi.
A kérdés úgy ahogy van hülyeség.
Nincs szálkásító /tömegnövelő edzés.
Nagyvonalakban azt mondhatom, hogy a kevés ismétlés nagy súlyal izombukásig -vagy azon túl , az erőnövelésre alkalmas.
A sok ismétlés nyilván kisebb súlyt jelent, így az intenzítást csak a rövidebb pihenőidőkkel lehet fenntartani.
Na az az erő-állóképességi, vagy állóképességi edzés.
Ezt szokták csinálni diétában, de nem azért, mert fogyaszt, hanem mert maximális súlyal nem tudsz dolgozni diéta közben.
egyszerűen nem bírod el...
és nem is baj: csak az intenzítás számít !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!