Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mennyi az a táv szerintetek,...

Mennyi az a táv szerintetek, amit mindenkinek le kell tudni gyalogolnia?

Figyelt kérdés

Anyám 50 éves, kissé túlsúlyos, de az átlag magyarnál azért látszólag jobban néz ki. Ehhez képest természetes számára, hogy az 500 méterre található dohányboltba kocsival megy - ha ez nem megoldható, pl. szervizben van, ivott, akkor inkább el sem megy.

A kollégám megdöbbent, amikor közöltem vele, hogy a munkahelytől 2 km-re található célpontomhoz gyalog megyek (mivel a tömegközlekedés nem ideális arra, kb. fél óra lenne az út úgy az alig húsz perces séta helyett).

Csak nekem gáz ez a hozzáállás? Úgy veszem észre, még a gyaloglás mint az egyik leginkább elérhető és komoly időbeli és anyagi ráfordítás nélkül gyakorolható (amatőr szinten legalábbis...) mozgásforma is óriási kihívást jelent sokaknak.

Mit gondoltok, mennyi az a minimális táv, ami egy átlagos embernek nem szabadna, hogy problémát okozzon? Tudom, nagyban függ az egyéntől, de nem komoly sportolókra gondolok, hanem az átlag Jóskákra.

nov. 3. 15:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
88%
Maradjunk annyiban, hogy aki évekig úgy él, hogy a napi 8-10 ezer lépés sincs meg neki, az ne csodálkozzon, ha egyszer csak ha akarna, se lesz képes 8-10 ezer lépésre.
nov. 3. 16:01
 2/11 anonim ***** válasza:
79%
Én amióta naponta kb 12km-t "legyorsrohamkodok" és a levegőn töltök (kézbesitő vagyok), azóta sokkal fittebb vagyok és ami a legfontosabb: 5 éve még náthás se voltam, az egyedüli ami elkapott az a covid, amit a nejem akasztott rám. 3 nap alatt átment rajtam, ő meg 2 hétig kínlódott. A séta, gyorsgyaloglás a legolcsóbb fitten karbantartó módszer.
nov. 3. 16:01
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem 10 km nem szabadna, hogy gondot okozzon egészséges, nem idős embernek.
nov. 3. 16:12
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Az a táv, amit egy egészséges embernek le kell tudni gyalogolni rákészülés nélkül? Sík terepen minimum 20 kilométer.

A munkahelyem kb. 2 kilométerre van otthonról, mehetnék villamossal, de kb. 5 perc menetidőt spórolnék, ha a villamos már a megállóban vár és a távolság harmadát még így is gyalogolni kéne, így inkább ségálok. Ha valami 40 percen belül elérhető gyalog, eszembe sem jutna kocsival elindulni, legfeljebb bringával.

nov. 3. 16:15
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy írod, én is azt látom, hogy gyalogolni senki se szeret...mindenhova kocsival mennek. Vannak olyan szomszédaim, akiket az elmúlt 20 év alatt egyetlen egyszer! láttam gyalog elmenni :D A gyerekük már középiskolás, de viszik és hozzák, még mindig. Egyszer elkaptam egy beszélgetés foszlányt, hogy milyen cirkusz volt, amikor gyalog kellett volna mennie valahova.

Szerintem egy átlag embernek se kellene problémát okoznia napi 5 km-nek. (ez semmi gyakorlatilag). Én inkább bicajozom, de sokszor gyaloglok is aktívabbat, mint egy átlag séta. Amúgy , amikor megvettem az első kocsim az első 2-3 évben észrevettem én is magamon, hogy mindenhova, inkább kocsival akartam menni olyan távokat is, amiket elötte gyalog tettem meg. Mondjuk a mai generáció ott van elrontva, hogy a szülők mindenhova kocsival viszik, persze hogy nem szeretnek mozogni. Míg nekünk anno, még kocsink se volt a 80-as években meg úgy általában senkinek se csak ritkán, de akiknek volt azok se cipelték a gyerekeiket a suliba. Csapatokba verődve mentünk suliba. Nekem a 4 km-re volt a sulim, mert pont a város másik felében volt, mint ahol én laktam napi 2-szer legyalogoltam meg emelett suli után városba lenyomtunk, még pár km-ert csavargásnak. Elvannak szokva az emberek a mozgástól az a baj, csak a kényelem meg tunyulás. (Én városon belül már régóta , még a kocsival sem járok ki, mert mire kinyitom a kaput meg kijárok, becsukom stb., addig bicóval városon belül ott vagyok, ahová menni akartam. Bevásárláskor meg szeretek távoli ponton parkolni, hogy ne zuzza össze a sok idióta a kocsimat, így azzal is idő megy el, mire odaérek a bejárathoz...tehát wzért nekem a bicó gyorsabb opció városon belül.)

nov. 3. 16:18
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Na ez a másik. Amikor gyerek voltam (a 90-es években), anyám úgy vitt engem és a tesómat oviba, hogy biciklin a tesómat előre rakta a gyerekülésbe, engem hátul a csomagtartó helyén kialakított gyerekülésbe és mentünk. Pedig volt kocsi a háznál. Általános iskolába meg már saját biciklivel mentünk. Ma már ez elképzelhetetlen. Ha van kocsi, akkor anya/apataxi.

nov. 3. 16:34
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos a mai világban nagyon sokan túlsúlyosak, semmit nem mozognak. Van, aki a 200 méterre lévő boltba is kocsival megy, vagy elfárad egy lépcsőzés után.
nov. 3. 16:35
 8/11 anonim ***** válasza:
Sokan azért nem gyalogolnak mert nem bírják hogy jön valaki szembe és köszönni vagy nem köszönni dilemma, meg a fintorgások vagy meg kell e small talk-ozni vagy nem, vagy pl szmog van, szeméttel tüzel valaki vagy folyamatosan mennek a kocsik. Mást nem tudok elképzelni, én szeretek gyalogolni de pl ha épp csúcsidő van vagy épp valaki olyan fűt és füst van akkor nem megyek sehová.
nov. 3. 17:09
 9/11 anonim ***** válasza:

Szerintem ketté kell választani a hobbi gyaloglást és a közlekedést.

Én szeretek túrázni, terepen 30-50 km-eket, de mentem már 100-asokat is. Ettől függetlenül a városban nem fogok órákat gyalogolni, hanem autóba fogok ülni.

Azt is tegyük hozzá, hogy a rossz levegő/szmog illetve aszfalton/betonon gyaloglás még csak nem is feltétlenül egészséges.

nov. 3. 17:17
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
9 Viszont a túrázásnak az a hátránya, hogy csak kb hetente csinálod, amikor naponta tenne jót az egészségnek a gyaloglás. A városokban meg tényleg elég kevés hely van ahol lehet úgy gyalogolni hogy jó a levegő, max néhol a kutyáknak van kialakítva. De csak azért hogy emberek hadd mozoghassanak már, elég kevés hely van.
nov. 3. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!