Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Mikor jó egy edzés?

Mikor jó egy edzés?

Figyelt kérdés

Ezt a kültéri street workout-ot csinálom, úgy a magam módján.

Akkor jó az edzésem, ha az kínlódással, szenvedéssel, megeröltetéssel, izzadással, stb jár, vagy ha játszi könnyedséggel tudom végigcsinálni és pikk-pakk letudom az egészet?

Az edzések vége felé már alig van erőm a gyakorlatok végzéséhez. Érdemes még akkor is csinálnom ahhoz, hogy fejlődjek, vagy amikor már érzem, hogy ez már sok, akkor inkább hagyjam abba?

okt. 1. 12:20
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem ezek az óvodás fogalmak mérvadók edzés terén. Ennél ma már a legtöbben azért többet tudnak a sportról. Bővíteni kéne a tudásod.

Akkor jó egy edzés, ha az hozzájárul a fejlődésedhez és a progressziódhoz. Élből ne edzésről edzésre gondolkozz, hanem edzésblokkról edzésblokkra, időszakról időszakra. Erősportokban 4-16 hetes intervallumokban érdemes gondolkodni.

Írhatunk neked olyan fogalmakat, mint progresszív túlterhelés vagy RPE-skála, de amíg a legkisebb alapokkal sem vagy tisztában, addig nehéz.

okt. 1. 12:25
 2/3 anonim ***** válasza:

Izomláz, izzadság, fáradtság, egyik sem mérvadó..

Sőt, súlyzós edzésnél/ saját testsúlyos edzésnél ezek kifejezetten hátráltatnak.

Időről időre tudj fejlődést felmutatni, ennyi. Attól függően mióta edzel ez lehet edzésről edzésre, vagy 3 hetente +1 ismétlés, vagy ennél is hosszabb idő.

okt. 2. 07:40
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Már 51 éves vagyok, nem leszek sportoló. Egy egészséges, jó testi állapot fenntartásáért csinálom az edzéseket (~ heti 3*1óra). Eddig úgy érzem, hogy az elvártakat szépen hozta is nekem ez a mozgásforma. Csak közben odapislogok a fiatalokra, azokra, akik már úgy néznek is ki valahogyan és úgy látom, hogy ők pl szinte sohasem izzadnak (nyáron, levetkőzve). Ezért érdekelt volna a dolog.

(Amúgy mindennel elégedett vagyok, amint azt fentebb már írtam, egyedül a rosszminőségű élelmiszerek miatt a hasamra elég sok háj van lerakódva és mivel nagyon szeretek enni, ez nem igazán akar eltűnni. Ennem meg kell rendesen az edzésekhez, hogy az izületeim is regenerálódni tudjonak rendesen. Fiatal koromban - Arnold S. hatására - divat volt a súlyzós testépítés, persze én is belefogtam és akkor az izületeim egy részét elég csúnyán megkoptattam, fájtak is rendesen és ezt mindenképpen szeretném elkerülni, nem megismételni. Mondjuk ez a súlyzók nélküli edzés nekem már sokkal jobb. Az izületeim jobban bírják, meg kis ismétlésszámokkal is csinálom. Egyedül a nyújtások elhanyagolásából származtak eddig kellemetlenségeim, de most már sokkal jobban odafigyelek erre is.)

okt. 3. 07:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!