Az emberek miért vannak ennyire oda az olimpiáért és a sport közvetítésekért, mikor az egész csak arról szól, hogy ki jut el A-ból B-be hamarabb?
Tehát hogy egy hangya bokányival ki csinálja jobban...
Miért ennyire releváns ez, és miért van ennyire erős nemzeti összefogó ereje, mikor egyéb társadalmi kérdésekben meg óriási a széthúzás?
De ennek van jelentéstartalma, ez egy szellemi konstrukció, a kommunikáció és a gondolkodás egy evolúciós eszköz hogy reflektáljunk a minket körülvevő világra.
Továbbá én direktben nem azt kérdeztem hogy mi az értelme, hanem hogy miért pont egy ilyen szegényes jelentéstartalmú, az emberek életére kicsit sem kihatással lévő esemény bír leginkább nemzetösszefogó erővel és vonz be ekkora tömeget, mikor semmi jelentős nincs, csak emberek jutnak el A-ból B-be x idő alatt, ami lényegében egy terméketlen cselekvés.
#2: azért gondolod, hogy "szegényes jelentéstartalmú", mert Te nem érted, neked nem mond semmit.
Egy jelentős kulturális hagyománnyal rendelkező eseményről van szó, nagy publicitást kapnak sportágak, amit négy évig nem is nézel.
Én ebben a két hétben tudtam elmagyarázni, hogy miről szólnak az egyes sportágak. Őt nem kellett győzködni, hogy nézzen közvetítést.
Kijelented, hogy semmilyen hatással nincs az emberek életére, de ez ugyanúgy elmondható versolvasásról, zenehallgatásról stb. Egyszerűen nem igaz.
Vagy szerinted pontosan azért, mert lényegében nincs tétje és értelme, és ebben a kérdésben megengedheti magának mindenki hogy egyetértsen?Itt közérthetően, szellemi teljesítmény és mindennemű tartalom nélkül lehet izgulni nemzeti összetartás álca alatt, hogy ki végez gyorsabban el egy terméketlen cselekvést, ha már komplexebb társadalmi kérdésekben képtelen részt venni és átlátni?
A cirkuszt és kenyeret elve érvényesül?
Jól van, hajtogasd tovább...
Ne beszéljen szellemi teljesítményről az, aki a saját burkán nem lát túl.
3#
De a versek és az általában vett irodalom is egy komplex szellemi konstrukció, tartalmazhat jelentős reflexiókat, és lehet burkolt jelentéstartalma társadalmi kérdésekre ill. tudományok egész garmadájára.
A zene is( de leginkább a sport) viszont még a filmeknél is népszerűbbek, nagyjából egyformán népszerűek, bár ez főleg a pop zenére igaz, de rokonok.Egyiknél sincs szükség a fogadó fél részéről különösebb specifikus befogadókészségre,és nem megosztó a puritánsága miatt, ezért mosódik el mindennemű jelentősebb kérdésben elválasztó határvonal a szurkolók között, mert ezt mindenki egyféle lagymatag módon képes átélni és értékelni.
5#
Amikor a 4. válaszom írtam még nem frissült az oldal és nem láttam a kérdésed, mindkét komment az első válaszodhoz szólt...
#6: és azt tudod, mennyire komplex a legoptimálisabb módon lefutni 100 m-t vagy megugrani 200 cm-t.
Nem, fogalmad sincs.
De tök mindegy, mert nem ezen múlik az értéke, hanem látunk olyan dolgokat, amire mi nem lennénk képesek.
"Illetve magyarázd el kérlek mit nem értek..."
. Magyarázzam el egy színvaknak, miért szép egy Cézanne festmény?
Hajtogatod ezt az "A-ból B-be" dolgot, miközben egy rakás esemény teljesen más természetű. (Pl. csapatsport, ügyességi, egyéb atlétikai esemény)
Mintha szándékosan forgatnád ki az egészet.
Teljesen reménytelen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!