Egészséges, normális ha futás közben szinte végig a maxon van a pulzusom az okosóra szerint?
Hogyan mérted, számoltad, becsülted a max pulzusodat? Kerékpározás közben mennyit mérsz?
A másik, hogy ugye nem valamk kínai ipari hulladékkal méred, pl. Amazfit órával?
Simán lehet, főleg ha egyébként izmos is vagy (nem feltétlen látványosan, akár zsír alatt is lehetnek rajtad nagy izmok).
Van az úgynevezett steady state állapot, amikor a szervezet már a termelődő tejsav bontásából is nyer energiát (anaerob módon, tehát lihegsz, kapkodod a levegőt). A tejsav bontása részben a májban, részben azokban a vázizmokban történik, amelyek épp nem kapnak nagy terhelést. Mivel a futás az alsó végtagot, kisebb részben a core izmokat veszi igénybe, viszont a váll, a kar ellenállás nélkül mozog, ezért kellően nagy karokkal-vállakkal simán lehetnek akkora izmaid, ahol a tejsavat vissza tudod bontatni, és sokáig elketyegsz vele.
Az, hogy ez mekkora pulzusnál áll be, egyénileg változó. Én közel 30-as BMI-vel 170-175 közötti pulzussal futottam 6-9 km-eket 35-50 perc közötti időkkel (kicsivel gyorsabban, mint a 6 perc/km tempó). A max 193 volt egy 12 perces futás legvégén, hajrázva. Akkor voltam 37 éves, ha a "vond ki a korodat 220-ból" képlettel számolom, akkor 183 lett volna a maximum, mégis túléltem.
Kerékpáron nekem a maximum elérhető pulzusom messze elmarad a futással élérttől. 160-as pulzus környékén már szétszakad a combom, és tényleg csúcsterhelésként élem meg, nem is tudom hosszan fenntartani. Futni meg simán tudtam efölött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!