Milyen módon növelhetném az önbizalmam, ezáltal a teljesítményem?
Sziasztok,
Gyerekkorom óta sportolok. Gyerekként mondhatni tehetséges voltam, többszörös magyar, valamint Európa és világbajnok voltam korosztályos versenyeken a sportágamban. Ez tartott olyan 20-22 éves koromig, amikor “kinyílt a világ”, így úgy döntöttem, hogy megmarad a sport, mint hobbi.
Azóta eltelt 10+ év és az elmúlt 1-2 évben ismét fellángolt a szerelem, újra elkezdtem versenyezni. Célokat tűztem ki, munkát teszek bele, edzek, versenyzek, edzőt és edzőtársakat fogadok. Kvázi félprofi módon, az életem szempontjából jelentőssége nagyon nincs, saját magam szórakoztatása miatt döntöttem így.
A céljaim elérése azonban döcögősnek tűnik. A jó hír az, hogy látom ennek az okát, a rossz az, hogy nem tudom ezen ennyi idősen tudok-e még változtatni. Úgy tűnik, hogy nem képességbeli problémák vannak, de lehet ez annál rosszabb. Azt tapasztaltam magamon és ebben az edzői
is megerősítettek, hogy én nem sikerorientált, sokkal inkább kudarckerülő ember vagyok. Mondhatni nem vagyok elég “éhes” a győzelemre, a sikerre. Megalkuvó vagyok, megelégszek a biztos, de kevesebbel, nem vállalok kockázatot. Gyakorlatilag jobban utálok veszíteni, mint amennyi örömöt a győzelem okoz.
Ez az önbizalomhiány abból adódhat, hogy gyerekként sajnos nagy szülői nyomás volt rajtam és jól le lettem szúrva, ha nem jöttek az elvárt eredmények. Nyilvánvalóan felnőtt emberként akinek nem a megélhetése múlik rajta és a saját szórakoztatása miatt versenyzik annak teljesen abszurd, hogy a múltban élve féljen a kudarctól, mégis úgy látom, hogy ez a fejlődésem akadálya.
Feltételezem egy jó pszichológus sokat tudna segíteni, de gondoltam futok egy kört, hátha járt már más is hasonló cipőben és tudna nekem okosat mondani!
Köszönöm!
Ha csak szórakozásból sportolsz, akkor élvezni kell, és kész.
Ha szórakozásból versenyzel, akkor az eredmény végülis közömbös. Néha nyersz, néha veszítesz. Én így fognám fel, mint egy társasjátékot vagy rejtvényfejtést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!