Betegség miatt 3 éve nagyjából csak feküdni tudtam, hogyan tudnám visszanyerni az állóképessègem?
Az ágyból ki tudtam kelni, de sajnos a napon 70%-át így is feküdve és ülve töltöttem. Leszáítva: bevásárlás, néha 1-2 km gyaloglás.
Sajnos erős , testet nagyon igénybevevő dolgot soha nem fogok tudni csinálni/sportolni, de szeretném valamennyire visszanyerni az állóképességem.
Mit javasoltok? Egyre többszöri és egyre hosszabb séta fog segíteni legalább abban, hogy a pulzusom ne menjen fel egy kisebb talpon levéstől is ennyire, mint, ahogy most?
Elöször is tudni kellene, milyen betegségröl van szó, illetve mit mond az orvosod az állapotodról.
Ha neki nincs ellenvetése, akkor a mindennapos (és itt ez a legfontosabb feltétel) séta segíthet az állóképesség visszaszerzésében. Normál esetben legalább fél, de inkább egy óra a minimum, az elsö idökben közben mindig pár perces pihenökkel, késöbb pedig a sebességet javasolt fokozni. Az optimális az a gyorsaság, ami mellett még képes vagy beszélni, nem kell közben a levegöt kapkodni. Ha úgy érzed, kezd túl megeröltetö lenni, akkor lassabra váltani, de utána megint visszaállni a gyorsabb tempóra.
Nagyon eröltetni nem szabad magad, de azért valamennyi eröfeszítésre szükség lenne, a lényeg megtalálni azt a kopromisszumot, ami optimális.
De elsö lépés az orvos megkérdezése, utána pedig lassan kezdeni és türelemmel, fokozatosan haladni, nem túleröltetve magad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!