Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Alapállóképesség-fejlesztés...

Alapállóképesség-fejlesztés miatt 8 perc/km-nél lassabban kell kocognom. Hetek vagy hosszú hónapok alatt várható majd fejlődés? Nem vagyok kezdő, csak eddig nem az alap-állóképességre gyúrtam rá...

Figyelt kérdés

Idegileg megterhelő...

Ha ez nagyon sokáig tart, akkor azt mondom, hogy abbahagyom az egészet, kocogok 7 perc/km környékén (azt a lendületes és a könnyű közöttinek érzem) és tojok az alapállóképességemre, ez csak hobbi...

Mik a tapasztalataitok?

Nő vagyok, nem túlsúlyos. Bár testzsírra az. BMI 21.

2022. dec. 21. 21:24
 1/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget, de az itt is elfért volna. 😊

Ennél az intenzitásnál szinte a kétszer 4-es légzés is elegendő.

Edző írta elő ezt.

2022. dec. 21. 22:40
 2/9 anonim ***** válasza:

Mi alapján határozta meg ezt az edződ? Ismert a max. pulzusod, pulzustartományaid? Milyen pulzustartomány neked a 8 perc/km? Használsz egyáltalán pulzusmérőt?

Légzésről is ő beszélt? Csak mert ez a számolod a lépéshez a légzésszámod eléggé áltudományos bullshit, a légzés frekvencia ösztönös, nem tudatos, és önmagától kialakul.

2022. dec. 22. 08:06
 3/9 A kérdező kommentje:

Kényelmes tempó alapján lőtte be. Korábban egy másik edző tesztfutás alapján, de ott sok kétségem van, illetve az ott meghatározott z2-t tulajdonképpen nem éreztem könnyű futásnak. Meg ott a z2 fél percnyire volt a félmaraton átlagomtól. Illetve nagyon mondogatták, hogy az edzések 80%-ában kell lennie keményebb résznek, erre az edzések felében volt keményebb rész...

Szóval amit könnyű, beszélgetős futásnak érzek, vagy kicsit alatta kell tartani.

Tervezek elmenni laborba, de mivel a fentiek alapján nem sokat volt erősítve az alap-állóképességem, lehet, hogy a labor után kocoghatok 9:30-cal majd. Nem zárom ki ezt a lehetőséget.

140... Körüli pulzus ez nekem.

A 7p/km jobb időben 150, rosszabb időben 155, 10 km-en 5:50 körül volt, de nem jó közérzettel, félmaraton 6:20-6:25 közötti átlaggal. Ott a végén még volt bennem annyi, hogy gyorsítsak.

2022. dec. 22. 08:15
 4/9 A kérdező kommentje:

Egészen biztos, hogy egy sport közben nem kell figyelni a légzést?

Ezt tőled olvasom másodszorra, mindenhol lépésre számolják és úgy, azt automatikusan figyeli az ember.

2022. dec. 22. 08:16
 5/9 anonim ***** válasza:
Én még nem írtam korábban, valakivel összetéveszthetsz. Lehet, hogy ha valakinek nagyon ütemtelen a légzése futásnál, lehet értelme, de egyébként nem véletelen, hogy ha mozogsz, nő a pulzusod, elkezdesz magadtól is sűrűbben lélegezni. Ha fejelszteni akarod a légzésed hatékonyságát, érdemes néha repülőket, sprinteket is beletenni a futásba. De az nem tűnik célravezetőnek, hogy számolgatod a lépéseid üteméhez.
2022. dec. 22. 12:17
 6/9 anonim ***** válasza:
Egyébként a másik butaság a mindig orrodon vedd a levegőt dolog. Ha csak kocogsz, még elmegy, de mikor növeled az iramot, csak hátráltat. Anno mikor egyesületnél tájfutottam, az egyik srácnak ezt mondta a tesitanára vagy más sportnál az edző, már nem tudom, aztán egyszer feltűnt az edzőnknek, erre elkezdett a srác teljes keresztmetszeten, tehát szájon és orron is lélegezni, egyből rengeteget javultak az eredményei, előtte az 1 évvel fiatalabb öccse is lefutotta.
2022. dec. 22. 12:20
 7/9 A kérdező kommentje:

Nagyon sokan ragaszkodnak az orron be, orron ki légzéshez.

Szerinted, persze full látatlanban, tudom, de sok hónap futás után reális, hogy 8 p/km feletti kocogás szükséges?

2022. dec. 22. 14:05
 8/9 anonim ***** válasza:

Elképzelhető. Sokan meglepődnek, hogy mennyivel célszerű lassítani a könnyű futásaikat az alap erőnlétük fejelsztéséhez. De ezt azért illik alátámasztani felméréssel. Ennek hiányában sem lesz bajod tőle, sőt fejlődhetsz akkor is, ha amúgy ez túl lassú.

De gondolom nem csak ilyet futsz, hanem pl. fartlek, interval, résztáv vagy legalább repülő is van.

2022. dec. 22. 14:11
 9/9 A kérdező kommentje:
Jelenleg csak a mozgásminta váltakozása.
2022. dec. 22. 21:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!