Az 5p/km futástempó edzésen, laza, beszélgetős futásként elérhető nőknek is, sportmúlt nélkül?
De ha az 5 p laza, beszélgetős, akkor a félmaraton ideje kb 1:30-on belül van. Így is elérhető minden felnőtt nőnek?
(Mert szerintem nem, de ha valaki szerint igen, kíváncsi vagyok a hátterére.)
Egészséges felnőtt embernek elérhető, csak nem sokan ilyen kitartóak. De ez, hogy “minden” nőnek, ez egy nagy butaság. A kérdéseddel igazából meg is adtad a választ, azt a választ, amit szerintem hallani akartál. Egy egészséges, de túlsúlyos nő nyilván nem tud ilyen szinten kardiozni. Egy izmos, naturál, 110kg-os testépítő, aki valószínüleg szintúgy egészséges, mégse fog félmaratont futni.
Plusz az, hogy 5 perc alatt futsz egy km-t, lazán, nem azt jelenti, hogy ezt hosszútávon is tartani tudod.
Nyilván hosszú távon értettem.
Ha 5 perc alatt beszélgetve lefut 1 kilométert, akkor többet is. Mert ha beszélgetve fut, akkor lazán fut.
Az igazság az, hogy a laza beszélgetős 5 perc/km az férfiaknál erős hobbi szint, nőknél erős amatőr szint, és nem 1:30, hanem inkább bőven 1:20 alatti félmaraton párosul hozzá. A világklasszis nők, akik akár 2:20 alatti félmaratont futnak, szoktak laza kocogóst futni 4:45 perc/km iramban.
Persze az 1:30-as félmaratonista ia tud 5:00 iramban beszélgetni, de azért ez nem kényelmes, inkább 5:30 körüli kocogásnál az.
Szóval a válaszom nem, aki nőként sportmúlt nélkül felnőttként kezdi, az nem valószínű, hogy 5:00 iramban fog lazán beszélgetni, inkább 6:00, vagy ha nagyon sokat edz, 5:30 lehet idővel neki ilyen.
Bocs, ezt elírtam:
"A világklasszis nők, akik akár 2:20 alatti félmaratont futnak, szoktak laza kocogóst futni 4:45 perc/km iramban."
Itt maratont akartam írni, nem félmaratont.
7
Sejtettem. :)
Amúgy veled értek egyet!
Kicsit provokatív a kérdésem, mert szerintem bizonyos gyorsulás felnőttként, főleg nőknél, ahol befigyel a gyerekvállás miatti többször sok kihagyás, esélytelen.
Ha mégis, annak tényleg érdekel a háttere.
Én amúgy 1 év rendszeres, felépített futás után már meg bírok szólalni 6p/km tempónál, de nehezen.... :D
Én tavaly ősszel kezdtem el futni. A fő kifogásom az volt, hogy milyen cipőt vegyek. Aztán rájöttem, hogy van egy öreg sportcipőm, úgyhogy hétfőnként futottam egy kört, aztán néha kicsit hosszabbat. Nem mértem semmit közben, kb. 4 km lehetett a távolság. Jól esett. Én mondjuk nem beszélek közben, inkább figyelek az izmaimra, illetve, a környezetemre.
50f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!