Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Állóképességet, terhelhetősége...

Állóképességet, terhelhetőséget mennyire lehet fejleszteni 30 felett?

Figyelt kérdés

Túrán egy emelkedőn mások beszélgetnek, én már a hátsómon is veszem a levegőt és esetleg enyhén szédülök is. Lépcsőn még az elhízott, sohasem mozgónak sincs baja, én már zihálok. Emelkedőn bicajjal lehagy a többi kerékpáros. Ha épp nem tolom a bicajt... Lassan futok és lassan is fejlődöm a futásban.

Az izmaim is nagyon gyengék (ezt mondta is szakember gyerekkoromban a hátamra), a combizmaim főként és a terhelhetőségem is nulla. Vagyis a hirtelen nagy terheléseket nem bírom.

A kérdésemet az ihlette, hogy pont most találtam meg egy kardiológus előadását, amiben valami olyasmit mond, hogy a szív egy bizonyos tulajdonsága (kapillarizáció volt, jelentsen az bármit is a gyakorlatban, kapilláris erek fejlődése gondolom, de az mindig tart, nem?) 14 éves korig fejleszthető és utána, főleg felnőtt korban már nem.

A vázizmokra is olyat hallottam, hogy a sejtek darabszáma (?) nem nő, hanem csak a meglevők mérete.

Szeretek olykor túrázni, nagyon szeretek barátokkal bicajozni, vannak terveim a futással, úszással, de mindbe belerondít, hogy vékonyként, rendszeres edzéssel és mielőtt írnátok, normális étkezéssel se javul a helyzet igazán.

2022. szept. 21. 21:06
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

"Hidd el, többet annál, mint ami ezt a rossz terhelhetőséget indokolja."

A helyzet fordított, az alapozó, könnyű iramú futás a terhelhetőséget fejleszti intenzívebb mozgás esetén.

Én egyébként 2400 km-nél tartok eddig idén futásban. Azért ilyen kevés, mert elkezdtem estin tanulni, ezért csökkentenem kellett az adagon, tavaly ilyenkor 3500 körü tartottam.

2022. szept. 22. 06:02
 12/25 anonim ***** válasza:
100%
Azért mem árt egy sportorvossal kezdeni, ha komolyabban beleállnál.
2022. szept. 22. 08:21
 13/25 A kérdező kommentje:

12

Egy sportorvos tényleg máshogy áll hozzá, mint egy normál kardiológus?

11

2400 km futás eddig brutálisan sok.

Ahhoz nagyon király cipő, tudás és szerencse kell, hogy ennyi ne ártson.

Mellette van időd erősíteni pl a testtartásért felelős izmokat?

Egyébként tényleg igaz, hogy mostmár ilyen kis selejtes szívem marad, mert ez a hajó 14 éves koromig elúszott?

2022. szept. 22. 08:29
 14/25 anonim ***** válasza:
100%

Általánosan elmondható, hogy mikor az egyes szerveid a legnagyobb változáson mennek keresztül, abban az életszakaszban lehet legeredményesebben edzeni, felkészíteni pl egy életen át tartó sportteljesítményre…

Pl a szív és érrendszered 10-14-16 éves korod közt fejlődik legtöbbet… így ha ekkor jó edzett vagy, akkor hátralévő egészséges életedben könnyebb lesz edzésben maradnod, vagy visszanyerni a formád 1-1kihagyás után, mivel úgy fejlődik ki az egész rendszer…

De ez nem jelenti azt, hogy értelmetlen annak edzeni, akinek ez kimaradt, csak nem fog olyan könnyen menni, mint akinek nem.

2022. szept. 22. 10:57
 15/25 A kérdező kommentje:

Akkor emiatt lehet, hogy míg mások 1 év futással már maratonnál tartanak 6 perces idővel, addig én 9 hónap után (és előtte is csináltam mást) 7:15-7:30 idővel edzek és tartok a 10 kilométernél?

Akkor a lépcsőzés, emelkedő megmászása sohasem lesz számomra olyan, mint egy átlagos embernek?

Selejtes marad a szívem meg úgy az egész szervezetem?

2022. szept. 22. 11:06
 16/25 anonim ***** válasza:

13:

"Ahhoz nagyon király cipő, tudás és szerencse kell, hogy ennyi ne ártson."

A francokat. Sok év konzekvens edzése kell hozzá, van aki jóval többet fut ennél.

2022. szept. 22. 13:14
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

15:

Nem. Pl. van az a csávó, aki 10-szeres távú ironmanben a csúcstartó, ő 48 éves koráig a lépcsőn alig bírt felmenni.

Amit most futsz iramot és távot, az nagyon durván messze van a potenciális maximumodtól, amit még elérhetsz. Csak ahhoz folyamatosan edzeni kell.

2022. szept. 22. 13:18
 18/25 A kérdező kommentje:
Vannak kétségeim, az a baj. :(
2022. szept. 22. 13:23
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
18-as, kifogásaid vannak, az a baj. Leírták neked már 10x, hogy mi a helyzet. A helyzet egészen egyszerűen annyi, hogy edzeni kell rendszeresen, keményen. Ennyi.
2022. szept. 22. 13:46
 20/25 A kérdező kommentje:
Csinálom már 2,5 éve és előtte sem ültem tétlenül.
2022. szept. 22. 14:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!