Állóképességet, terhelhetőséget mennyire lehet fejleszteni 30 felett?
Túrán egy emelkedőn mások beszélgetnek, én már a hátsómon is veszem a levegőt és esetleg enyhén szédülök is. Lépcsőn még az elhízott, sohasem mozgónak sincs baja, én már zihálok. Emelkedőn bicajjal lehagy a többi kerékpáros. Ha épp nem tolom a bicajt... Lassan futok és lassan is fejlődöm a futásban.
Az izmaim is nagyon gyengék (ezt mondta is szakember gyerekkoromban a hátamra), a combizmaim főként és a terhelhetőségem is nulla. Vagyis a hirtelen nagy terheléseket nem bírom.
A kérdésemet az ihlette, hogy pont most találtam meg egy kardiológus előadását, amiben valami olyasmit mond, hogy a szív egy bizonyos tulajdonsága (kapillarizáció volt, jelentsen az bármit is a gyakorlatban, kapilláris erek fejlődése gondolom, de az mindig tart, nem?) 14 éves korig fejleszthető és utána, főleg felnőtt korban már nem.
A vázizmokra is olyat hallottam, hogy a sejtek darabszáma (?) nem nő, hanem csak a meglevők mérete.
Szeretek olykor túrázni, nagyon szeretek barátokkal bicajozni, vannak terveim a futással, úszással, de mindbe belerondít, hogy vékonyként, rendszeres edzéssel és mielőtt írnátok, normális étkezéssel se javul a helyzet igazán.
Az erőnlét bármilyen életkorban fejleszthető, nézd meg az ultrafutókat, főleg hogy sokuk nem 30-asként, hanem idősebben kezdte.
Az izomzat sejtjei valóban nem osztódnak, de nem is ezt jelenti az izomzat fejlődése, hanem ahogy írod, a méretük növekszik, ha izmosodsz. Ez is megy 30 után, de 50 után is.
Igazából rendszeres sport, sőt, mostmár edző melletti sport ellenére vagyok ilyen.
Idén futottam már kb 700 kilométert és valamennyire volt más sport is.
Ja félreértettem, idén, tehát akkor 3 km körül / nap.
Az is kérdés hogyna, milyeneket futsz, milyen rendszerességgel, egyszerre mennyit, illetve a többi sportból mennyit csináltál, milyen gyakorisággal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!