Megéri 26 évesen elkezdeni aikidozni?
Az utóbbi időben kezdtek csak el foglalkoztatni a harcművészetek. Bánom hogy nem csináltam semmi ilyesmit kiskoromban. Azért gondoltam az aikidora mert tudtommal nincs belőle verseny, emiatt azt feltételezem hogy nem a sportolói karrier a fő cél ahol fontos időben elkezdeni, illetve sokkal inkább hobbinak, kikapcsolódásnak szánnám, és talán mentálisan is fejlesztene egy kicsit. Meg ahogy elnéztem a valóságban is alkalmazható stílusnak tűnik.
Láttam már hasonló kérdést kiírva, de kb csak blahán boxoló gyerekek vitatkoztak alatta hogy melyik küzdősporttal tudják szarrá verni egymást leghatékonyabban. Ezekre annyira nem vagyok kiváncsi, nem ez a cél. :D
Puca!
Nem tanultam én semmi ilyen rugkapa harcművészetet, ellenben 10 évet voltam nyaralni, ott megtanultam a helyi kevert harcművészetet,az élet tanította.Ezt használom most is hétvégente,péntek szombat este, Nyíradony környékén.József 58F kőműves
Szerintem vágj bele nyugodtan. 26 évesen (ha nincs egészségügyi problémád) még bármilyen sportot elkezdhetsz. Az aikido inkább egy "mozgó meditáció", ami nem fog belőled utcai harcost nevelni. Persze a lefogás, fojtás, dobástechnikák adott esetben tényleg segíthetnek egy problémás helyzet megoldásában - legalább addig, hogy el tudj szaladni:)
Ha nem látsz bele többet, mint ami valójában, mindenképpen hasznodra válik majd.
Semmilyen korban nem éri meg aikidozni. Harcértéke 0, ami még talán nem is lenne baj, de a sportértéke is 0, ami viszont már baj, mert időbe és pénzbe kerül, cserébe az ég világon semmit nem ad.
Bjj-vel járnál a legjobban. Elképesztő jó stílus, én azonnal megszerettem, amint kipróbáltam. Hihetetlenül mókás, nagyon jó kondi is és természetesen még effektív is. Volt box edzőm amúgy kidobóként dolgozik, amióta bjj-re jár, azóta szinte csak azzal intézi el az embereket. Szépen kifojt mindenkit. Oké, hogy a box miatt tudja kezelni a felé indított ütéseket és gyors, mint az állat, így simán közel kerül, onnan meg bjj és elaltatja az úriembert 2 percre. De ettől függetlenül a bjj nagyon jó, ráadásul te is mondtad, hogy nem bunyós akarsz lenni, inkább a sport érdekel, arra is kiváló.
Egyébként nem akarom leszólni az aikidot, mert technikailag tudna működni. Csak nincs aikidos a világon, aki tudja használni a technikáit, annyira szarok az edzések. Egy aikido mester lement bjj-re, a bjj edző életében nem próbált még aikidot. A mester mutatott neki aikido technikákat, hogy harcban, hogy lehetne használni. A bjj edző egyszer látta, s utána sparringban instant használta az aikido technikáját az aikido mester ellen és felmosta vele a padlót. Szóval vannak jó technikái az aikidonak, csak az oktatása elképesztő mód nem hatékony. Ha jól oktatnák, mondanám, hogy menj. De így viszont őszintén le kell írjam a tényeket, hogy 0 harcérték, 0 sportérték, tehát én nem ajánlom. Pénz és időpocsékolás.
De bármit is választasz, jó edzést! 💪🙏
"Meg ahogy elnéztem a valóságban is alkalmazható stílusnak tűnik."
Rosszul nézted. Nem sok fogalmad van a valóságról. Az igazi utcán pont olyan blahán boxoló gyerekekkel kell majd konfliktust vállalnod, akikről beszélsz. Az ilyen agresszív bunyósok ellen mit akarsz kezdeni aikidóval?
"sokkal inkább hobbinak, kikapcsolódásnak szánnám, és talán mentálisan is fejlesztene egy kicsit."
Na erre célra teljesen alkalmas az aikido. Önvédelemre vegyél egy gázsprayt, dugj zsebre egy csavarhúzót, és növessz tököt. Hobbira, kikapcsolódásra, mozgásra, filozofálgatásra, spiritualitásra jó lesz az aikido. Tudok ennél ezerszer értékesebb, hasznosabb, ajánlottabb mozgásformát, de ha neked ez tetszik, akkor hajrá.
OP, fogod magad és elmégy egy edzésre ott a környékeden. Megnézed milyen a hely, milyen a légkör, vezető instruktor milyen ember, mennyire segítőkészek az edzőtársak, mennyibe kerül, milyen az edzések időbeosztása és szimpatikus maga a mozgásforma. Aztán majd eldöntöd, hogy tetszik-e vagy nem.
Úgyis a legtöbb helyen vannak ilyen első ingyenes edzésnapok, edzés hetek. Elkell menni és meg kell nézni.
Itt a gy-n úgyis mindenki a maga nótáját fújja. Valakinek a box a küzdősportok alfája és omegája, valakinek a BJJ, valakinek a thai-box, a többi stílust meg lesajnálják, mert jajj, az nem jó semmire.
Nincs velük baj, de nem rájuk kell hallgatni. Úgyis az számít, hogy a te lehetőségeidhez mi passzol.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!