Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Jó edzés fogyáshoz?

Jó edzés fogyáshoz?

Figyelt kérdés

Szeretnék leadni kb 30kg-t, eddig számomra az otthoni kardió nem jött be, így gondoltam megpróbálok heti 3x úszni. Az jobban segíthet? Mindenhonnan fogynom kéne.

27/L

2022. jún. 16. 11:57
 1/7 anonim ***** válasza:
62%
Edzéstől nem fogsz fogyni, sőt, ha nem figyelsz az étkezésre, inkább csak erősödni fogsz tőle. Fogyni kaloriadeficittől fogsz, mástól nem. Ezért nem használt a kardió, ahogy az úszás sem fog.
2022. jún. 16. 12:03
 2/7 A kérdező kommentje:
De a deficit mellé kell mozgás is.
2022. jún. 16. 12:04
 3/7 anonim ***** válasza:
43%
Nem, a deficit mellé pont nem kell mozgás. Az már más kérdés, hogy a testmozgás hozzájárul a deficithez. De az nem számottevő, ha fogyás a cél, az az étkezésen dől el.
2022. jún. 16. 12:06
 4/7 anonim ***** válasza:
60%
Ha a kalóriadeficiten alapuló ditétá tartod, akkor mellette mindegy, hogy milyen mozgásformát végzel. A lényeg, hogy szeresd csinálni, örömöd teljen benne. Ha neked ez az úszás, akkor legyen az úszás. Az úszás egy remek sport, nyilván a kalóriaégetésben is segít, ezen kívül kiválóan erősíti a célizmokat, továbbá az állóképességet és a tudőkapacitást is fejleszti. Azonban fogyás szempontjából tényleg a kalüriadeficiten alapuló diéta a mérvadó, nem a mozgás.
2022. jún. 16. 12:22
 5/7 anonim ***** válasza:
43%

Kerékpár. Most van itt az ideje! Kéthavi úszóbérlet árából vegyél egy jó használt bicajt, és évekre megvan a cuccod hozzá!

30 kiló súlyfelesleg nagyon sok, ezzel meg kell gondolni, hogy milyen mozgást végzel. A kerékpár (akár szoba - bár az elég unalmas), akár kültéri ennek pont megfelel. Az intenzitását teljesen magadnak szabályozod, ahogy az edzéseid hosszát is. Ami fontos, hogy egy-egy alkalom legalább egy órán át tartson folyamatosan! Ha 12 km-t mész ez idő alatt, akkor annyit, ha nyomod neki, és 24-et, akkor annyit.

A fontos, hogy legyenek hosszú edzéseid!

Gondolom, javarészt zsírból akarsz leadni, erre kell a hosszú mozgás, lehetőleg úgy, hogy különösebben ne is zihálj tőle! A zsírégető edzés létezik (a helyi zsírégetés sajnos nem), az kell hozzá, hogy a szervezetnek folyamatosan legyen oxigénje, és az edzés tovább tartson, mint 15-20 perc. Amikor már erősen zihálsz, akkor nincs elég levegő, de amíg tudsz (tudnál) beszélgetni, verset mondani, addig tudod, hogy van elég levegőd. Maradj ezen a szinten, és élvezd az elsuhanó tájat!

Én 105 kiló vagyok, tegnap tekertem meló után 35 km-t másfél óra alatt, elment vele kb. 1200 kalória (pulzusmérés, meg kalkulátorok alapján). Ekkora kajadeficitet csak borzasztó nagy mennyiségű ételből elhagyva lehetne elérni. Az étrendet sokan túlmisztifikálják (főleg az összetételt), és túlbecsülik a jelentőségét (lásd, itt az előttem szólót, aki szerint deficit mellé már nem is kell mozgás).

Deficitet nem tudod egy szint alá vinni, amikor 1500 kcal/nap alá mész, ott már lehetetlenül kicsik kezdenek lenni az adagok, jó eséllyel valami tápelem hiányozni is fog. Ebből már nem lehet elvenni. A mozgás mennyiségét, vagy egy idő után az intenzitását viszont mindig tudod növelni! Szóval nagyon jó ötletnek tartom, hogy a sport felől közelíted meg a kérdést, és nem lekoplalni akarsz magadról 30 kilót.

Ha eddig nem hatott a mozgás, akkor az valószínűleg attól volt, hogy nem volt elég hosszú a terhelés. Fogyni vágyóknak, akik "most állnak fel a fotelből" az időtartam a kulcs. Persze a HIIT-módszer is működik, és nagyon jó eredményt lehet vele elérni, csak épp HIIT-vel nem tudsz megmozgatni egy olyan embert, aki évekig, évtizedekig nem mozgott, nincs alap-állóképessége, a gyakorlatok mozdulatai túl bonyolultak.

A kerékpárról írtam sokat, de a fenti elvek szerint az úszás is jól működik. Alacsony intenzitás, hosszú időtartam, izületeket kíméli (sőt, az úszás még jót is tesz). Akár váltogathatod is ezeket, miért ne? Fontos, hogy ne unj bele az egészbe, és a mozgás helyszíne is könnyen elérhető legyen (ne kelljen miatta másfél órát tömegközlekedni, hogy elkezd, hanem legyen kéznél). Havi 1-2 kilónál hosszú távon nem kell (nem érdemes) nagyobb tempót diktálni, de az első hónapban nem kizárt, hogy 4-5 kiló is lemenjen így.

Sok sikert, türelmet és kitartást!

2022. jún. 16. 14:15
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszi, de nem szeretek bicajozni. Inkább olyat csinálnék amit szeretek is.
2022. jún. 16. 14:31
 7/7 anonim ***** válasza:

#6 Ahogy gondolod! Tényleg fontos, hogy olyan sportot csinálj, amit szeretsz.

Viszont amit az intenzitásról, meg a hosszú edzésekről írtam, az minden sportban igaz. Meg az is, amit a sporttal elérhető kalóriadeficitről írtam, szemben a diétázóssal. Mindig lepontozzák, de senki nem veszi a fáradságot, hogy indoklással, érveléssel vesződjön.

Sok sikert, türelmet, kitartást!

2022. jún. 17. 09:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!