Normális jelenség, hogy magamhoz képest közepes - közepesen erős - erős intenzitású sport után kb. aznapra 20-szal nő a nyugalmi pulzusom?
Bocsi, nagyon hosszú, de nem tudom, milyen infó kell annak, aki itt jár és akár amatőr szinten többet tud (nekem már ez is elég most, nem hinném, hogy feltétlen kóros dologról beszélünk), akár profi szinten többet tud.
Most 30 leszek és a kérdésben szereplő jelenséget már konkrétan 18 éves koromban is észrevettem.
Alapból (ha nincs melegem egy kicsit se) 60-70 közötti a nyugalmi pulzusom, de inkább 60-65, ha nyugalom van, reggel meg még az ágyban 50-55.
Ha enyhe mozgást végzek, például 5-10 km bicaj, főleg, ha nem hajtom meg, vagy otthon taposógépezés vagy szintén otthon izomra végzett gyakorlatok, akkor nincs semmi jelentős változás.
Viszont ha futok 7 perc/km tempóval vagy picit lassabban 5-10 kilométert, ami nekem közepes, közepesen erős megterhelés - nincs tátott szájjal zihálás, teljes kipirosodás és majdösszeesek érzés közben-végén, de azért érzem, hogy mozogtam -, akkor aznap akár lefekvésig inkább 75-85 közötti a pulzusom.
Az állóképességem rossz, vagyis nem tudom, mit hívunk állóképességnek, lehet, hogy az jó. Inkább az intenzívebb mozgásokat bírom az átlagnál jóval rosszabbul. Plusz nagyon-nagyon gyengék az izmaim és ha dolgozom rájuk, lassan fejlődnek. Ezeket a dolgokat vizsgálták is, nem találtak semmit.
Egy olyan 5 éve van szívbillentyű-rendellenességem, ez szép ütemben romlik is. Viszont a fenti jelenséget már kb. 10 éve is tapasztaltam.
"Edzetlennek" nem mondanám magam, teljesen sohasem hanyagoltam a mozgást, vagy max 4-5 hónapokra párévente, de a COVID óta meg kifejezetten ügyelek, hogy meglegyen az elegendő mozgás.
Mi lehet ez?
Tehát nem kell túlterhelnem magam ahhoz, hogy előjöjjön a jelenség, sőt! Például a mai futás kifejezetten kellett ahhoz, hogy érezzem, hogy mozogtam valamit. Nem volt utána se semmi bajom, sőt, pár éve nem figyeltem az orron be-orron ki dologra, akkor sokkal jobban terheltem magam, le is kellett ülnöm a végén, úgy kimerültem. Most nem, mégis itt van a jelenség.
Hali, ez tényleg fura eset.
A pulzusnak ugye vissza kéne állni 2-3 percen belül.
Azt lehet mondani, hogy a percenkenti 15-25 pulzusszám csökkenés az oké. A percenkénti 12 vagy lassabb csökkenés az már problémára utal.
Azt írod, hogy Neked 60-70 a nyugalmi és edzés után ott marad 75-85 között. De mennyi idő alatt megy le mondjuk 150-ről 75-85-re?
A lassú visszaállás oka lehet koszorúér probléma (szűkület) vagy a paraszimpatikus idegrendszer (kb az alapvető életfunkciók fenntartása a feladata, mint a vegetatív idegrendszer része) nem tökéletes működése.
Az tuti, hogy én alaposabban utánajárnék a problémának kardiológusok segítségével.
A közepesen intenzív edzés nem tesz rosszat, az biztos, sőt kell is.
Illetve nem tudom, hogy fókuszaltál-e erre, de lehetne tesztelni, hogy mi történik, ha nagyon fokozatosan növeled az elején a terhelést és ugyanilyen óvatosan csökkented. Szóval pl a 7km/perc tempóból nem egyből sétálasba váltasz, hanem percek alatt, fokozatosan.
Köszönöm!
Hűha!
Alapból a szívbillentyű-problémára se mondanak túl sokat a kardiológusok, továbbá hiába jeleztem rossz állóképességet, eszükbe se jutott a terheléses EKG. Pedig ez magán. Akkor szkeptikus vagyok, hogy kivizsgálnának-e lassú pulzus-visszaállást.
Ma jobban meghajtottam magam (nem direkt, máshol futottam és így sikerült), de ettől függetlenül kb. 1 óra múlva már 80 alatt volt, most (kb. 2,5-3 órára rá) kezd lekúszni 70 alá. Tehát ma nem kifejezett a jelenség, ettől függetlenül fenn szokott állni és mondom, tinikorom óta. :(
Az óra szerint 160-165 volt futás közben, amikor abbahagytam, 167. Nos a futás közbeni és utánai közérzetem alapján fölémért, jó ez 150-155-nek is. Szerintem. De mindegy. Tegnap meg 155-160-at mért, olyan helyen voltam, ahol ki tudtom próbálni, bírok-e énekelni és nem sokat, de bírtam. :D
Olyan 2 perc után sétálgatás hatására 120 körül volt, további 1 vagy 2 perc után (itt leültem) 100 alatt valamivel. A villamoson már 90 alatt. (Nyugalomban vagy séta közben amúgy megbízhatóan mér eddigi tapasztalataim alapján, tehát ezt vehetjük pontosnak.)
Amúgy úgy tudtam, ha 5-10 perc alatt áll helyre, az se baj. ? :)
Hat pedig a terheléses EKG plusz egy szív ultrahang jó ötlet lenne.
Az órát lehet, hogy erdemes lehet ellenőrizni úgy, hogy ténylegesen megszámolod a szíveréseket (30 sec alatt, aztán szorzod kettővel).
A kitartó edzés visszafogott tempóban csak jó lehet, hajrá!
Miért kell visszafogni a tempót?
Az a baj, hogy olyan 120-130-as pulzusos edzés (pl nálam a stepper az vagy rohanós gyaloglás) után semmit se érzek, mintha semmi hatása nem lenne.
140 felett (írom így, mert az óra mozgásnál pontatlan) már jó. :)
Az más kérdés, hogy amikor nekem 155, akkor másnak ugyanarra 130, amikor nekem 120, másnak 100. De ezt ismerem magamról, az izmaim is gyengék.
Ja a visszafogottat a szívbillentyű miatt írtam.
De amúgy is, a testsúly karbantartásához (zsírégetéshez, meg hosszú távú állóképesség növeléshez) aerob zónaban kell sokat edzeni. Az ilyen még nem lihegős.
De ha van pulzusmérőd, akkor gondolom tudod az aerob és anaerob közti különbséget.
Én inkább pont a szív és a tüdő erősítését céloznám meg.
Nálam a súly a kaján múlik, de most majdnem tökéletes az.
120-130-as pulzussal végzett edzést (nálam stepper pl) meg se érzek, annyi, mint a séta, az meg kevesebb, mint a takarítás. Szóval a takarítást is jobban megérzem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!