Szerintetek is felesleges táplálékkiegészítőket szedni?
Szerencsére kezdünk eljutni oda, hogy egyre többen jönnek rá naturál vonalon mennyire túlmisztifikált dolog az egész tápkiegezés.
Vitaminon, ásványi anyagon kívül nincs szükséged semmi másra. Még fehérjére sem, naturál testépítőként szilárd kajából is gyerekjáték bevinni a szükséges fehérjemennyiséget.
A kukoricakeményítős, cukros, szójás tömegnövelők hála istennek már kikoptak pár éve a tudatból. Ahogy egyre többen kezdik kapisgálni, hogy a bícíéj + glutamin koktél is egy felesleges valami. Sőt, egyre többen felfogták, hogy nem kell az anabolikus kaput kiékelni edzés után, mert az sincs.
Most az utóbbi 1-2 évben a kreatint próbálják észnélkül felszopni, 10-ből 6-7 embernek nem is hasznosul.
Ezeket a pénzeket érdemesebb elkölteni minőségi étkezésre.
Valóban most a kreatin kezdi el reneszánszát élni, pedig valóban 10-ből 7 embernél semmilyen tényleges hatást nem eredményez. Ettől függetlenül a kreatin nem egy ördögtől való tákiegészítő, mint mondjuk a zsírégető porok, viszont valóban elképesztően túlértékelt, de legalább viszonylag olcsó.
Azonban én sajnos egyáltalán nem látom azt, hogy az ipari hulladékokból előállított, teljesen felesleges, hasztalan és egészségre kimutatottan káros tömegnövelő porok kikoptak volna a tudatból. A mai napig a legeladottabb termékek között van a jumbo, a hyper mass és a többi hasonló kártékony szar tömegnövelő por. A legszomorúbb, hogy nem csak kezdőket látok ilyen vackokat vásárolni, hanem több éve konditerembe járó, egész jól kinéző egyéneket is, mert "a Király Laci is megmondta a pjúr góldos videojában, hogy az amerikajo élsportolók is maltodextrinnel, meg cukrokkal, meg hányadék glikémiás indexű szénhidrátokkal töltenek vissza az edzések után". Ja, csak Király Lacinak ez a videója egy szponzorált tartalom volt, egy termékbemutató, ahol sok szempontból cáfolható tényeket kezdett el dobálni, ráadásul olyan külföldi versenysportolókat hozott példának, mint a profi nehézatléták, kalapácsvetők, diszkoszvetők, ultra futók, maratonisták, sprinterek, triatlonisták, akik napi szinten kétszer két órát edzenek ötszázszor olyan keményen, mint akármelyik testépítő. Az ő glikogén és elektrolit raktáraik valóban kiürlnek annyira, és az idegrendszerük valóban lenullázódik annyira, hogy nekik a siker és a teljesítmény tényleg kötelező ilyen egészségtelen szarokat fogyasztani, hogy valamennyit visszatöltsenek magukba a következő versenytréningre, de egy átlag "hobbi kondigyúrós" egy nyamvadt mell-tricepsz napon se fogja tudni kiüríteni ezeket a raktárakat, maradjunk annyiban. Nincs az a tárogatás, nincs az a csigás letolás, amivel te annyira le tudnád rombolni a szervezeted élettani raktárait, hogy neked jumbót vagy hyper masst kelljenn innod.
A BCAA-t, EAA-t, arginint, leucint, l-karnitint, tribulust pedig tényleg ne is említsük. Ezekkel az undormányakkal is a mai napig annyi tévhit van elterjedve, és még mindig olyan sokan elhiszik ezekről a drága okádékokról, hogy érnek bármit is, hogy az felfoghatatlan. Nem zavarja őket, hogy külföldi tanulmányok már 15 éve bebizonyították, hogy ezek a tápkiegészítők semmilyen pozitív hatással nem járnak, sőt néha károsak is az egészségre nézve (pl. vérnyomás problémák), ők ugyanúgy veszik őket.
Az ember akkor jár a legjobban, ha elmegy egy rohadt vérvételre, ahol megmutatkozik, hogy kell-e valami kiegészítőt szednie, és ha igen, akkor pontosan mit/mennyit, és utána ezekre ruház be (vitaminok, ásványi anyagok, kollagén, telítetlen zsírsavak, stb.). Végszóként pedig remélem, hogy ez a kérdés nem azért lett kiírva, hogy az itt elszabaduló idnulatok nyomán most trollkodásból, provokációból, hergelésből és beteges okokból megint szülessen húsz millió tápkiegészítős kamu kérdést.
Sajnos vannak ilyen tápkieg károsult emberek, én kettőt is ismertem akiknek otthon (koliban) volt 5-6 féle tápkieg és azokat eszegették, mellé pedig jó dagadtak voltak és az edzést se vitték túlzásba.
Én a kreatinnal vagyok úgy, hogy egyszer majd veszek és az biztos jó lesz nekem :D vagy nem. Majd kiderül. De egyszer tuti rendesen kipróbálom. Csak multivitamint szedek.
Ne hallgass az itteni tápszer ellenes különítményre, meg trollokra.
Gyúráshoz hozzátartozik a tápszer is, nemhiába reklámozzák, hogy sok ember megtudja mikre van szüksége.
Arginin, l-karnitin,beta alanin a leghatásosabb kiegészítők amiket kitudutnk eddig próbálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!