Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » 29 éves koromban tudom még...

29 éves koromban tudom még fejleszteni az állóképességemet, izomerőmet? Ehhez mennyi a minimum mozgásmennyiség?

Figyelt kérdés

Alapból gyenge állóképességű vagyok, már ovis, általános iskolás koromban is gyenge voltam.

Ront a helyzeten, hogy nem sportoltam egyesületnél, a sulis tesióra ugye nudli, tartásom miatt gyógytesire, gyógyúszásra jártam, de nem minden évben.

Orvosi okát egyelőre nem találták a gyenge állóképességnek.

Az elmúlt 10 évben heti 1-2 órát sportoltam: kocogás, bicaj, otthoni torna (gyógytesis gyakorlatok, súlyzók, labda), úszás, túrázás.

Az elmúlt 1,5 évben heti 3, majd 4-5 órát sportoltam, nekem pont, hogy a lezárások segítettek, mivel a kevesebb utazás miatt több időm maradt, otthonra lett először stepper, majd futópad is.

Munka mellett tanulok és jövő héten kezdődik a csodás félév, úgy néz ki, legalább részben jelenléti formában.

Mennyi a heti minimum mozgás, amennyi esetleg használ? Általános egészségmegőrzésre, állóképesség javítására.

Ha nem fáraszt nagyon ki egy edzés, akkor is használ?

Ebben az életkorban még lehet egyáltalán érdemben fejlődni?

N

2021. szept. 1. 15:48
 1/8 anonim ***** válasza:

Igen, tudod

Minimum heti 3 edzés, de törekedjünk az 5-re

Az intervallumedzések jók a célra és megnéznélek, hogy egy ilyen után nem fáradsz ki. :D Lehet futással is, ugrókötéllel is, nem vesznek igénybe annyi időt, mint egy sima cardio. De ha időd engedi, futhatsz például egyre hosszabb távokat is, egy régi barátom a te korodban futotta le a félmaratont, szinte a nulláról kezdte (annyira elmaradt a futás nála, hogy visszaesett arra a szintre, hogy 3 km ment egyszerre fél évvel korábban). Én inkább a < közepes táv híve vagyok, az edzéseim nagy része erősítés vagy intervallum (hiit). Mindkettővel szét tudod magad kapni, ha nagy izomcsoportokra edzel (láb például), legyen az súlyzós, futós, ugrálós stb edzés, az jól felnyomja a pulzusod általában, ami jót tesz az erőnlétnek.

Bemelegítés és nyújtás kötelező, figyelj az étrendre, amennyire lehet - fiatal vagy, de felelőtlen már nem lehetsz. :)

2021. szept. 1. 16:08
 2/8 anonim ***** válasza:
Amúgy nem baj, ha nem nyír ki, de az szükséges, hogy rendesen megemelje a pulzusod. Én is csak közben akarok néha meghalni a holtpontoknál, utána talán még jobban is vagyok energia szempontból, mint egyébként.
2021. szept. 1. 16:10
 3/8 A kérdező kommentje:

Bemelegítésre, nyújtásra igyekszem figyelni.

Jelenleg itthon azt csinálom, hogy fél óra izomra, fél óra futópad. Azon pici séta, majd fokozatosan emelem a tempót és fokozatosan csökkentem, a végén megint pici séta.

Jövő héttől 1 órám nem lesz rá.

Az intervallum edzésnek utána kellene néznem, keveset tudok róla. Esetleg neked van egy jó linked, egy jó forrás, ami általad kipróbált?

29 évesen már nem aaannyira fiatal az ember, sajnos a testsúlyomon tapasztalom is, jóval nehezebb tartani/fogyni, mialatt étvágyam az lenne.

A boulder az szétszed, de nyáron se volt annyi időm rá, jövő héttől meg pláne nem lesz.

2021. szept. 1. 16:13
 4/8 A kérdező kommentje:

2

Azért is nem volt már jó a stepper.

A végére csak 120-as pulzus volt, akkor is, ha gyorsan csináltam.

2021. szept. 1. 16:14
 5/8 anonim ***** válasza:

A maratonfutás jelenlegi atyaúristene, Eliud Kipchoge 36 évesen nagyon simán nyerte az olimpiát, szinte erőlködés nélkül.

2 éve pedig enyhén mesterkélt körülmények között, de megfutotta az emberfeletti 2 órán belüli időt. Tehát ha állóképességről van szó, akkor 29 évesen még nem vagy a csúcson!! Az még csak most jön. Persze erőnlét, és fizikálisan kb 24 éves kor körül van csúcson az ember, de később ez egy egész lassú íven megy csak lefelé. 29 évesen nyilván profi nem leszel, de sportos alkatod és egészséges tested még nagyon is lehet. Bátran tűzz ki magadnak célokat 😉

Mostanában próbálok sokat magambaszívni, és egyik videós azt mondja, hogy előbb az állóképességet kell kitolni, utána kell rárakni az erőnlétet.

Linkelem:

2021. szept. 1. 22:24
 6/8 anonim ***** válasza:

[link]

Itt akkor ugyan futásról beszél talán, de ugye a lényeg a pulzusszám. A mozgásforma tetszőleges, akárhogyan kerülsz az adott pulzustartományba, az jó.

2021. szept. 1. 22:27
 7/8 anonim ***** válasza:

Első 2 vagyok, még az ugrott be, hogy ráadásul az ultrafutók jelentős része is az idősebb korosztály. 40+-os emberek olyan távokat tudnak megtenni, hogy elszégyellem magam huszonévesen. :D

Visszatérve az időspórolós verzióhoz és az intervallumedzéshez, talán ez jó lesz kezdetnek:

[link]

Jó munkát és kitartást! :)

2021. szept. 2. 02:26
 8/8 anonim ***** válasza:
Tudod. Sportolj aktívan, heti minimum 3x. A többit az ottani edzők/trénerek majd elmondják. Vagy csatlakozz ilyen csoporthoz, segíteni fognak.
2021. szept. 18. 22:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!