Szép estét! A futásról valamit mondani,mármint valamilyen tapasztalatot? Ha minden másnap minimum 2-3 km-t futom az hasznos? tapasztalat ? Ki mennyit fut,vagy futott és milyen,mennyi idő alatt colt változás?
3:
Tehát ha pl. interval edzést csinálsz, mondjuk 1 km gyors, 1 km lassú, akkor egyből bele az 1 km gyorsba?
Mert én sem melegítek be mindenféle gimnasztikai gyakorlattal, de ha intenzív a futás, akkor azért 1-2 km kocogással kezdődik, vagy tempó futás esetén fokozatosan érem el az iramot.
Nyújtás meg egyén függő, kinek mennyire kell. Vannak kutatások, amelyek szerint nem kell, sőt növeli a sérülés esélyét, de azok a futás előtti nyújtasra vonatkoznak, amit amúgy alig van olyan futó, aki csinál.
5:
Ok, de hosszú lassú futásnál eleve nincs értelme bemelegítésről beszélni, a bemelegítés olyan lenne, mint ha egy edzetlen ember séta előtt csinápna valamit. Az első kilométerek úgyis a bemelegítést jelentik.
(Én sem futok 10 km alatt, de pl. egy 3*3000 m, 2-2 km bemelegítés és levezetés, köztük 1-1 km könnyű is 15 km, pedig ez nem egy extra résztávos edzés, vannak hosszabbak, a könnyű hosszúak meg 20 km-től kezdődnek.)
6:
4 és 7 vagyok.
A bemelegítésre hogyan melegítesz be, illetve a bemelegítés bemelegítésére? Csak mert egy kocogás az alacsony intenzitású edzés, ami sok esetben másra való bemelegítés része.
9:
Nem én írtam, hogy nem melegítek be, de mint kiderült, aki ezt írta, kizarólag lassú hosszúakat fut. A bemelegítés tipikusan arról szól, hogy az intenzívebb mozgáshoz kevésbé intenzív mozgással készítjük elő a testünket, beleértve a szív- és érrendszert, az izomzatot, az izületeket. Ha a mozgás maga nem intenzív, akkor kérdés, meddig mész le előtte még kevésbé intenzívre. Ezért tettem fel a kérdést, hogy a bemelegítésre mivel melegítesz.
A nyújtassal egyetértek, csak hozzateszem, mozgás előtt kimondottan ellenjavalt nyújtani, mert növeli a sérülésveszélyt, utána célszerű, illetve egyes sportagak esetén a gyakorlatok után ugynaarra az izomcsoportra. Emelletta futás esetében az optimális teljesítményhez mindig a határon célszerű mozogni, valamennyire érdemes feszesnek lenni, mert a túlzott nyúlékonyság is sérülesveszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!