Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Milyen rollert ajánlanátok?

Milyen rollert ajánlanátok?

Figyelt kérdés
Most leszek első éves egyetemista Szegeden. Arra gondoltam, hogy bicikli helyett inkább rollerrel közelíteném meg az egyetem épületeit. Azt szeretném kérdezni van-e valakinek tapasztalata ebben a témában? Milyen típusú rollerre érdemes beruházni? (Elektromosat nem akarok.)

2021. aug. 24. 21:43
 1/3 anonim ***** válasza:

Nekem a járvány kitörése hozta el a rollervásárás gondolatát. Teljes elzárkózást tartottam fenn magam számára, de nyugtalanított a gondolat, hogy rendkívüli helyzetben - anya betegsége, vagy hasonlók - néha mégiscsak be kellhet jönni a belvárosba.

Elkezdtem nézni én is a rollereket. Arra gondoltam, hogy ha már venni kell rollert, akkor olyat veszek, amellyel ne legyen bosszúság alapvető dolgok miatt. Ne kelljen aggódni túlzottan vizes falavelektől, térkövektől stb. Ezeket a szempontokat gondoltam ki:

1) Könnyű legyen felemelni, ha lépcsőn, egyéb akadályokon át kell vinni. Össze tudjam hajtani.

2) Ne rázzon túlságosan, még térkövön sem, kisebb úthibákon, vizes leveleken ne boruljon túl könnyen.

Elkezdtem nézni az olyan rollereket, amelyeknek

- Elég nagy a kereke, lehetőleg nagyobb a szokásos húszcenti átmérőjű keréknél

- Lehetőleg felfújható gumis kereke legyen

- Legyen lengéscsillapítás, lehetőleg mindkét kerékre

Mindezeket a szempontokat lehetőleg egyetlen rollerban akartam megkapni.

Végül Boardy rollert vettem, kb. 30 centis átmérőjű és felfújható gumis kerekekkel, lengéscsillapításnak meg ott volt a rugalmas anyagú deszka.

Amiket megtettem vele:

13 + 13 kilométeres út anya (szerencsére csak rövid) kórházba kerülése miatt,

7 + 7 kilométeres út osztálytalálkozó miatt,

8 + 8 kilométeres út új munkahely miatt.

A budai hegyeken nehéz a használat. Lejönni le lehet vele a lektőkö, de eléggé rá kell érezni a fékre. A fék szerencsére finomszabályozható, de a hirtelen fékezéssel vigyázok, azt labilisnak érzem.

Felfelé a budai lejtőkön nehéz legalábbis a hegyvidéken. Kb. a Nagyvárad utca környéki mársékeltebb lankás utcák még elmennek vele fölfelé, de az Istenhegyi úton a hegyvidék felé eső részeken felfelé bizony a felsőbb meredekebb szakaszokon már tolni szoktam. Szerencsére a Diána lépcsőn le tudok vágni egy kanyargós szakaszt, és szerencsére kézben elég jól lehet vinni a roolert, mert nncs meg a súlya még csak 6 kilogramm sem, és össze is tudom hajtani.

Kátyúk: az Istenhegyi út Adonisz utcai környékén annak a szörnyű járdaszakasznak a ronda nagy gödörnyi kátyúiba bele tud bukni, azzal tényleg bukni lehet, ott többet én rolleren állva végig nem megyek, legfeljebb tolom. Az ennyire durva esetek már veszélyesek még Boardy-val is --- de a normál, gondozott aszfalt apróbb repedései nem okoznak gondot. A térkő teljesen rendben van, észre sem lehet venni, hogy épp térkövön megy. A szokásos kisebb ilyen hőtágulásos repedéseken, normális csatornafödeleken is simán átmegy.

Idő: Nekem a Google Térkép által számított távolságok és idők nem jönnek be, sem gyalog, sem rollerrel. A gyalogos utak esetén a gyaloglási időt eleve majdnem duplán, vagy legalább másfélszeresen kell vennem a térképbeli adatokhoz képest, nekem az eredeti adatok egyszerűen nem jönnek be, egyszerűen elkésem velük.

A roller persze sokat gyorsít, de városban nem igazán merek vele suhanni a járdán, itt Budapest belsőbb részein azért van gyalogosforgalom napközben, ezért a rollert jól kihasználni igazából csak a hajnali órákban merem. A pesti járdákon meg a budai rakpart osztatlan, két irányba közös sávján inkább csak szerencsétlenkedni szoktam rollerrel, igyekszem nem közel kerülni emberekhez.

A Krisztina körút szépen megcsinált sávjain jól ki tudom használni, illetve a hajnali órákban a Kerepesi úton is majdnem végig. Arra számítani kell azért, hogy azért fárasztó is, mégha praktikusabb is, mint gyalog.

2021. aug. 27. 06:13
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget!:)
2021. aug. 27. 21:05
 3/3 anonim ***** válasza:

Szívesen, és kellemes hétvégét kívánok Neked!

Szóval nekem a roller ilyen hosszabbacska távolságokra kell, mert peremkerületben lakom.

Azért vettem Boardy rollert, mert nem kisebb, 1-2 kilométeres utakat kell megtennem, hanem főleg ilyen közepes-nagyobb utakra kell, sok a térkő, kisebb úthibák, levelek.

A Boardy persze ilyen drágább fajta, de nem köthettem kompromisszumot ezeken a távolságokon már, a buszokat, villamosokat, még a taxit is, szóval aszokásos járműveket meg a járvány óta teljesen kerülöm.

Mindenesetre kívánok sok szerencsét és örömöt, sikert Neked!

2021. aug. 27. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!