Aikido hasznos?
Sziasztok!
Az Aikidó hasznos, mint önvédelem? A világban oktatják valahol katonai, rendőri szerveknél a technikáit?
Én karatét ajánlok .
És erősíts , testépítés
Nem tudom, ki hol aikidózott, én jártam 5 évig, egy-egy edzésen a páros gyakorlások alatt legalább 100-szor kell felálni a padlóról, már ez is elég elfáraszt. Vagy a boken (fakard) gyakorlatok sem egyenértékűek egy Tesco-ba való lemenetellel. Ha valaki ott akar kigyúrt izmokra szert tenni, annak nincs fogalma az Aikido céljáról. Annak sem aki lesajnálja, mert nem lett belőle sport. Sose volt célja, hogy sport legyen, pont a versenyszemléletet ellenzi, mivel a Zen szerint a győzelem és a vereség egyazon dolog két oldala, a győzelem már magában hordozza az előbb-utóbb eljövő vereséget is. Az aikidózzon, akinek van hajlama az előzőhöz hasonló elvekre (Aikido = a ki-vel való harmónia útja), aki csak önvédelmet szeretne tanulni, annak jobb pl. a sifu Máday féle Wing Tsun, ott úgyis azt adják el, hogy az a leghatékonyabb és legagresszívebb önvédelmi rendszer. Vagy ha a japán vonalon akar maradni, akkor Ju-jitsu.
Még valami: szerintem minden távol-keleti harcművészetnek van önvédelmi értéke, az Aikido-nak is, csak nem 6 hónap alatt lehet eljutni arra a szintre, hanem sokkal hoszabb idő kell hozzá. Így türelmetlen embereknek eleve nem való egyik sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!