Miért utálják ennyien az aikidot?
megint jönnek a provokáló harcművészetes kérdések? azt hittem, hogy ezeknek már vége, de ezek szerintem nem változott semmi. rendben.
nekem például semmi bajom az aikidóval. az aikido egy aranyos, szép, látványos stílus. harcművészetnek nem nevezném, sokkal inkább valami harci táncnak. az aikido gyakorlatilag egy színpadi koreográfia, nagy esésekkel, forgásokkal, földrevitelekkel, csavarásokkal, teátrális mozdulatokkal, nagyívű mozgásokkal. tényleg látványos és tud szép is lenni. sportnak sem nevezném, hiszen az aikido "edzéseken" maximum az az ember fárad el, aki túlsúlyos, vagy aki gyenge és nagyon rossz állóképességű. a sport jelzőt inkább hagyjuk meg a tényleges sportágaknak.
nekem azokkal a kommentelőkkel van bajom, akik egy-két év aikido után agymosottak és fanatikusak lesznek, majd habzó szájjal írogatják az oldalon, hogy "az aikido egy defenzív harci rendszer, a világ egyik legjobb önvédelmi stílusa, nagyon kemény tréningek vannak, a technikáink kegyetlenek, csoportos támadás ellen nagyon hatékony, kés ellen nagyon hatékony, gépfegyver ellen nagyon hatékony". Aztán amikor jönnek a normális válaszolok, és leírják, hogy ez az egész önvédelmi baromság nagyon túl van lihegve, ráadásul az ilyen utcai balhékban (amik úgysem fognak egy átlag emberrel megtörténni) még a boksz és a birkózás sem működik, nemhogy a kamu aikido. na ezután pedig az említett kommentelők megőrülnek, és hisztizve elkezdenek hivatkozni a csaló mestereik fekete övére, meg megrendezett YouTube videókra, hogy "az aikido igenis hatékony, önvédelemre lett kitalálva, sokáig kell csinálni, és akkor bármelyik drogos, agresszív, sittről szabadult, viperás roma ellen működni fog, mert az aikido az istenek stílusa". na most az ilyen kommentelőkkel nagyon nehéz mit kezdeni, mert a fele troll, a másik fele pedig abszolút nincs képben. őket majd egyszer becsicskítja pár proli a vonaton, vagy orrba vágja egy alkoholista ökör a kocsmában, aztán majd talán akkor ráébrednek, hogy az utcai konfliktusok nem úgy működnek a valóságban, mint a fejükben, és akkor talán majd az aikido sem lesz annyira isteni stílus.
de nekem ugyanez a bajom a wing tsunosokkal, a krav magásokkal, a ninjutsusokkal és a többi pénzlehúzó stílust űző kommentelőkkel is. őket annyira behülyítették a szélhámos edzők, hogy már semmilyen kapcsolatot nem tartanak a valósággal, így észérveknek nincs helye.
https://www.youtube.com/watch?v=A7_UcoUEfo4
Ezért. Ha netalán nem tudnál angolul: a srác fekete öves Aikidos, aztán tért át BJJre, majd MMAra és a videóban néhány Aikido technikát próbálnak meg az egyik BJJ edzőjével normálisan használhatóvá tenni. Mielőtt jönne bárki, hogy a srác nem ügyes: fekete öves volt, külön klubja is volt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!