Van olyan, aki egyedül tanulta meg a kettlebell clean-t (felrántás)?
Tudom ,tudom, ne álljunk neki egyedül, csak tanárral, mert különben meghalunk, blablabla. De a megyében az egyetlen valamire való KB team csak nyár végén indít kurzust (ha egyáltalán), és addig is ki szeretnék próbálni ezt-azt. Viszont a "clean" kifog rajtam. Akárhogy lendítem a súlyt, mindig megüti az alkaromat vagy a csuklómat. Rengeteg könyvet elolvastam, videót megnéztem, kipróbáltam többféle fogást, de a végén nekem mindig "ugrik" a súly, ahol mindenki másnak simán felfekszik a könyökhajlatába. Ha már itt tartunk: 201 cm magas vagyok, extrém hosszú a karom, talán ez is lehet a gond?
Szóval, várjak még egy pár hónapot egy rendes oktatóra, vagy lehetséges otthon elsajátítani a mozdulatot?
#1: Igen, de ő is (akárcsak a videósok 99%-a) competition súlyzóval nyomja, az enyém meg egy régi öntöttvas, teljesen más a fogása. Lendítés közben ugyebár fogást illene váltani rajta (hook-ból 45 fokba), de ezzel nemigen megy, valósággal beletapad a tenyerembe (pedig porfestett felület). De Pavel és az oldschool erőemelők az öntöttvas cuccokkal is simán megcsinálják a clean-t, ráadásul fogásváltás nélkül, teljes zárt markolással. Valamit rosszul csinálok, ami a leírásokból és videókból nem derül ki. Gyakorolnék én, csak pont ezzel a gyakorlattal az a helyzet, hogy ha elrontom, rohadtul fog fájni... :)
Oké, nem várom el, hogy két hét után mestere legyek, csak bosszant, hogy nem értem a titkot.
Nem "csak" azért nem jó egyedül nekilátni mert baleset veszélyes, hanem mer ha szarul tanulod meg az alap gyakorlatokat akkor ami arra épül az se lesz jó. Egy közvetlen instructor/edző az azonnal látja a hibákat és rögtön fel is tudja rá hívni a figyelmet és korrigálja is.
Valószínűleg azért ütődik neki mert túl nagy a lendület, de erre gondolom err rájöttél. Igazából sok gyakorlat akkor fog értelmet nyerni mikor már megfelelően nagy súllyal csinálnod, illetve el leszel már fáradva .
Tehát a feladat (mind minden alapgyakorlatnál) rengeteget kell belőle csinálni, azaz egy edzésen célozz be 100/200 at per kar (vagy többet ha bírod) és sok 1000 ismétlés után már tudni érezni fogod hogyan kell csinálni. Kezd a nagyobb súllyal.
Persze itt jön elő a probléma hogy jól kéne csinálni illetve megérteni a mozgás fizikáját.
Swing lendítésből indulsz (de ha már swing is rossz akkor ezt már megette a fene)
Swing az jó? Azért is lehet hogy nagyon nekivered mert eleve a swinget is karból csinálod. A swingnél a karod csak a sújt tartja mint egy merev rúd semmit nem kell vele csinálni csak fogni a golyót a munkát/lendítést a combfeszítő/has/fa izmok összehangolt munkája/feszítése végzi.
Szóval Swing lendítésből indulsz, de meg kell törni az ívet, nem kell nagy rántás csak annyi hogy a súly a rack pozícióba kerüljön. Ehhez kell a sok gyakorlás.
Próbál először csak a földről felvenni/felrántani a súlyt hogy érezd mennyi erő kell se túl kevés/se túl sok (és hogy melyik az ideális ív ) aztán swing lendítésből ismételd. Persze felrántásnál a swingnek se kell olyan dinamikusnak lenne mint alapból, (éppen csak lendületet adsz neki) ehhez kell a sok sok helyes gyakorlat elvégzése hogy rögzüljön az izom memóriába a megfelelő mozdulat.
En remdeltem egy 16kg-osat pár evvel ezelőtt és egyből clean-t akartam csinállni, sajnálattal tapasztaltam, hogy egyszerűen nem ment a dolog, mindig nekicsapódott az alkaromnak... csakhogy én olyan vagyok, ha valami nem megy, akkor addig próbálom amíg...
Amíg masnap táppénzre kellett mennem, mert lila volt a jobb alkarom és nem fudtam mozgatni az ujjaimat... :D
Aztán pár nap múlva új lendülettel nekiálltam, és kb 5. Próbálkozásra egyszercsak ráéreztem. Nem fogom .eg a becsapódását szerintem az hülyeség, egyszerűen a fenti szqkaszban ráfordítom az alkaromra a golyót, így aztán nincs semmi csapódás. Azóta már 32kg-ossal tolom, szóval ha szarul csinálnám, az már előjött volna.
Itt lassítva is látható hogy nem rácsapódik, hanem ráforog, ráfekszik a karra a golyó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!