Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Adhatok a gyereknek fehérjeport?

Adhatok a gyereknek fehérjeport?

Figyelt kérdés

Sziasztok! A lányom versenyszerűen sportol. De az izomzata nem épül tovább sehogy sem, pedig heti 5x edz, és nagyon sok húst eszik.

Szerintetek adhatok egy 15 éves lánynak fehérjeport? Nem lesz tőle baja?

(Ha szabad szednie, ajánlanátok, légyszives? Mert korom sötétben tapogatózok)

2021. ápr. 15. 09:24
A kérdező szavazást indított:
Szabad
Nem szabad
15 szavazat
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%
Abban egyetértünk, hogy sötétben tapogatózol. Először is mit edz a lányod? Mert ha például hosszútávfutó, vívó vagy sportlövő, akkor nem fognak nagy izmai nőni, akármennyi fehérjét is eszik. Másodszor: tudod, hogy jelenelg mennyi fehérjét fogyaszt naponta? Grammra pontosan? Mert lehet, hogy elget, és akkor felesleges kiegészíteni. Harmadszor, ha történetesen kevés is a fehérjebevitel, először meg kell próbálni a fehérjedús élelmiszereket növelni. Ha már sehogy sem megy, akkor jöhet a kiegészítő.
2021. ápr. 15. 09:37
 2/21 anonim ***** válasza:
100%
Egyetértek az egyessel. Számít, hogy mit sportol, anélkül nehéz jó választ írni illetve valóban jó lenne tudni mit jelent a "nagyon sok húst eszik", hány gramm ez naponta? Az is lehet, hogy bőven elég fehérjét eszik, csak folyamatosan kalória deficitben van a sok sporttól, szóval lehet csak kicsit többet kellene ennie.
2021. ápr. 15. 09:43
 3/21 A kérdező kommentje:

Jaj igazatok van, nem értem hogy felejthettem el leírni.

Thai boxol

Szinte minden nap van izomláza, mikor kisebb, mikor nagyobb. Azért nem is értem, miért állt meg az izomzata növekedése.

Csak a rengeteg hús sem tesz jót, még akkor sem, ha csirke vagy hal. Igyekszem olyan zöldségeket főzni neki, amiknek viszonylag magas a fehérjetartalma. Tojást is szinte mindennap megeszik négyet-ötöt.

Grammra pontosan most nem tudom megmondani nektek, hogy mennyi fehérjét eszik, de akkor majd lemérem.

Köszönöm, hogy próbáltok segíteni.

2021. ápr. 15. 09:54
 4/21 anonim ***** válasza:
66%

#09.54 Az 1-es válaszoló vagyok. Izomnövekedéshez alapvetően két dolog kell: 1. megfelelően összeállított erősítő edzés, 2. sok fehérje, és kalóriatöbblet. (Aki benne van a témában ne kössön belém, én is tudok a kivételekről, de nem akarok regényt írni.) Izomláza lehet a maratoni futónak is, de az a mozgásfajta más izomrostokra hat, ezért nem fognak nőni az izmai akkor sem, ha úgy érzi, leszakadnak a lábai. Nem tudom, hogy épül fel a lányod edzése. Lehet, hogy eddig csak azért nőttek az izmai, mert fejlődésben volt. 15 évesen a testi fejlődése nagyrészt megtörtént, ezért "magától" már nem nőnek az izmai. Az is lehet, hogy túljutott a kezdő fázison, azért. Ugyanis a sportolást elkezdők az elején szinte bármitől fejlődnek, később viszont már egyre jobban oda kell figyelni a megfelelő edzésre és étkezésre, különben a fejlődés lelassul vagy akár meg is áll.

Izomnöveléshez az általánosan ajánlott fehérjemennyiség 2 g testsúlykilogrammonként, tehát ha például 60 kiló a lányod, akkor 120 gramm fehérje javasolt naponta. Húsfogyasztóknak nem olyan nehéz összehozni, mert ez fél kiló sovány hús (nyersen mérve). De nyilván nem csak húst eszik, hanem iszik tejet, eszik tojást, sajtot, túrót, és jl mondod, a zöldségekben is van fehérje. Főleg a borsóban, babban, lencsében. De ha nincs kalóriatöbblet, nem lesz izomgyarapodás, hiába eszik sok fehérjét, tehát arra is figyelni kell. És még egyszer mondom, jól összeállított edzés is kell hozzá. Az, hogy box közben esetleg lenyomnak 20 fekvőtámaszt, meg 20 guggolást, nem lesz elég.

2021. ápr. 15. 10:09
 5/21 anonim ***** válasza:
0%
Kalória többlet kell, de a fehérjét nem szükséges túltolni. A napi bevitelének 15 %-a elég, ha fehérje. Fehérje port semmiképp ne adj neki, nem fog tőle jobban növekedni az izom. A zsír is legyen 15, max 20 %-on, a többi pedig szénhidrát. Nem tudom pontosan hogy néz ki egy thai box edzés, de nem biztos, hogy optimális izom növeléshez, lásd a 4-es utolsó mondata. Meg az még a kérdés, hogy mennyire izmos jelenleg és mennyire akarjátok, hogy izmosodjon. Egy thai boxolón nem szokott hű de sok izom lenni.
2021. ápr. 15. 10:22
 6/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod ismét. Az ötből kettő edzésen kifejezetten erősítő gyakorlatok vannak. A többin is szoktak, de az csak olyan, mint mondtad, hogy box közben 20 fekvő.

Pont 60 kilós a lányom, akkor majd megmérem, hogy elengendő-e a fehérje. (a kalóriatöbblet meg van :D)

Akkor nem veszek még fehérjeport, megpróbálunk odafigyelni azokra, amiket írtatok.

Köszönöm szépen.

2021. ápr. 15. 10:26
 7/21 A kérdező kommentje:
Én eddig (bár nem gyakran nézek) csak olyan meccset láttam, ahol izmos emberek voltak. Szóval ezzel nem teljesen értek egyet, de lényegtelen.
2021. ápr. 15. 10:29
 8/21 anonim ***** válasza:

Most nem azért de ők hol izmosok?

https://www.youtube.com/watch?v=6YKaCScJbzc

Olyanok mint egy átlag gymbe járó lány.

(ez tény megállapítás nem leszólás)

2021. ápr. 15. 10:37
 9/21 anonim ***** válasza:
Nyilván izmosabbak, mint az átlag semmilyen mozgást nem végző ember, de messze nem annyira, mint egy testépítő. Ezért kérdeztem, hogy mennyire izmos és hogy mennyire akarjátok, hogy izmos legyen. Ha a kalória többlet megvan és nem izmosodik, akkor híznia kellene. Ez történik?
2021. ápr. 15. 10:40
 10/21 anonim ***** válasza:
Ha a kalória többlet tényleg megvan (honnan is tudjátok, hogy megvan?), és nem izmosodik, akkor valószínűleg nem a fehérje bevitel a kevés, hanem az edzés nem megfelelő izomépítésre. Ajánlom Varga Balázs Fehérjemítosz című könyvét. Ez a fehérje túltolás csak a hús és táplálékkiegészítő ipar propagandája.
2021. ápr. 15. 10:43
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!