Hogyan kezdjek el futni?
22 éves vagyok 99 kg és 180 cm magas. Szeretnék leadni minimum egy tizest.
5 éve álltam neki utoljára a futásnak, de akkor még nem vettem elég komolyan. Ilyen időben, hogy öltözködjek? 10 percnél tovább félek, hogy nem bírom és mindenhol azt olvastam 40 perc alatt nem ér semmit az egész. Mindig az a baj a futással nálam, főleg ilyen hidegben, már a suliban a tesi órákon is az volt, hogy elkezd fájni a torkom.
Hogy vágjak bele? Füvön futnék mert a közvetlen szomszédunk egy focipálya.
Lassú futás, és tanuld meg levegot venni futás alatt.
Nem kell nagy táv, elején és kezdőként nem fog menni.
Lassan kezdj neki, fokozatosan növelve a távot, ha eleinte nem megy, akkor kombináld a sétát és a futást. A legalább 40 perc elsősorban a zsírégetés fejlesztése szempontjából lehet fontos, illetve állóképesség fejlesztéshez sem árt legalább ennyit futni egy-egy alkalommal, de senki nem mondta, hogy kezdőként egyből fuss ennyit, odáig el kell jutnod.
Amit 3-as ír, az sajnos egy nagyon makacs tévhit, a helyes légzés futáskor a teljes keresztmetszeten ki és be, azaz orron és szájon egyszerre. A torkod nem fog fájni, ha megszokod a futást hidegben is.
Kocogás-séta felváltva . Jelölj ki egy távot magadnak,aztán azt teljesítsd minden alkalommal ,az elején lehet,hogy nagyrészt tempós séta lesz egy kevés futással,de ez az arány szép lassan megfordul majd és azt veszed észre,hogy lekocogtad az egész távot.
Onnantól kezdve meg rajtad múlik,hogy gyorsabban akarod teljesíteni,vagy inkább növeled a távot és ezáltal az edzés időtartamának a hosszát. A fontos az,hogy nem kell halálra hajtani magad ,akkor csak elmegy a kedved és feladod 3 nap után ,fokozatosan kell hozzászokni a terheléshez.
A légzéshez : teljesen mindegy szájon vagy orron veszed a levegőt. Az emberek nagyon nagy százaléka a száján (is) veszi terhelés közben,ez teljesen normális ,és majd a torkod is hozzászokik,utána igyál meg egy forró teát otthon ,vagy ha nem is forrót de bármilyen folyadékot és akkor nem lesz gond.
Nem muszáj egyből 40 percet végig futni, nem biztos, hogy egyből menne ennyi. Kezdetnek már 20 perc is jó, aztán lehet 30, majd 40 is, egyre jobban fog menni.
Kezdetnek célszerű lassabb futást/kocogás választani. Ha esetleg nagyon fáradsz közben, közbeiktathatsz egy kis (intenzívebb) gyaloglást.
Futás közben figyelj az egyenletes légzésre (pl. 4 lépés alatt belégzés, 4 lépés alatt kilégzés), így nem fog szúrni az oldalad. Én inkább az orromon veszem be a levegőt, nekem ez vált be. Futócipőd mindenképp kényelmes legyen, ne szorítson, a talpa pedig semmiképp sem legyen merev, és minél könnyebb legyen. Én a Decathlonban vettem ilyen cipőt.
Az öltözetet illetően az a fontos, hogy ne izzadj be, mert akkor nagyobb a megfázásveszély, főleg ha pl. kicsit pihensz közben, inkább indulj el úgy, hogy az első 1-2 percben fázol, utána úgyis meleged lesz, tapasztalat! Épp ezért ne félj a hidegtől sem, mert futás közben egész más a hőérzet. Ha ilyen időben (3-10 fok) futsz, én hosszú ujjú futófelsőt (vagy melegítőt) javasolok rövidnadrággal. Lehet hirtelen durván hangzik, de nem fogsz fázni a rövidnadrágban, 2-3 perc után nekem épp megfelelő volt ehhez a hőmérséklethez. 8-10 fok felett már rövidujjút is felvehetsz. Én legalábbis egyébként beizzadtam, így pedig nem.
Persze mindenek előtt fontos az alapos bemelegítés és nyújtás, ahogy a végén is a lelazítás. Én mindig kb. 1-2 perc sétával fejeztem be a futást és utána jöhetett a lelazítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!