Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Melyik a fontosabb?

Melyik a fontosabb?

Figyelt kérdés
Farizom növelés celjából melyik a fontosabb? A nagy súly, vagy inkább az, hogy megfelelő agy-izom kapcsolatot tudjunk kialakítani és érezzük az adott izmot? Esetleg mindkettő? Melyikek a legjobb gyakorlatok az agy-izom kalcsolat kialakításához? Egy ideje már edzek de a nagyobb súlyokkal valamiért nem érzem a gyakorlatokat, míg ha súly nélkül csinálom, vagy kisebb súllyal, sokkal jobban rátudok érezni.

2021. febr. 17. 14:22
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Mindkettő fontos, de én nem "kis súly-nagy súly" szempontból közelíteném meg, érdemes elkülöníteni, hogy melyik gyakorlat során mi történik és melyik mire jó.

A farizmot megnyújtó gyakorlatok, mint guggolás vagy kitörés több mikrosérülést hoznak létre és sokkal nagyobb terhelési potenciáljuk is van, ezek jellemzően azok amiket nem érzel, csak "másnap" :). Ezeknél nem is annyira az izmaidra érdemes figyelni, hanem inkább a gyakorlatra, a mozgás koordinálására és a rendszeres progresszív túlterhelésre. Egy olyan gyakorlat, ahol kisebb a mozgástartomány, és a véghelyzetben ad ellenállást, pl csípőtolások vagy 45 fokos hiperhajlítás, inkább az agy-izomkapcsolat fejlesztésére és bedurranásra hasznosak.

Ha muszáj lenne választani, akkor az előbbire mondanám, hogy fontosabb, de az utóbbit sem érdemes kihagyni.

2021. febr. 17. 14:36
 2/5 anonim ***** válasza:
Agy izom kapcsolatnal nincs fontosabb edzés közben. Ha össze vissza csalva nagy súllyal guggolsz, annak nem lesz olyan sok értelme, mert rengeteg más izmot fogsz közben mozgatni.
2021. febr. 17. 16:16
 3/5 anonim ***** válasza:
A nagy súlyos guggolás csalás. lol
2021. febr. 17. 16:34
 4/5 anonim ***** válasza:

3# értelmezd kérlek amit írtam. De ha nem megy segítek.

Ha nincs agy izom kapcsolat, akkor hiába fog nagy súllyal guggolni, többet fog elérni, ha kisebb súllyal helyesen fogja csinálni, de szerintem ezt már rengeteg helyen leírták, nem tudom mi benne a vicces.

2021. febr. 17. 18:19
 5/5 anonim ***** válasza:
A guggolás nem egy "érzet" gyakorlat, nem arra való. Ha szabályosan végzi a gyakorlatot, akkor fog terhelődni a farizom, eleve a negatív szakasz során fékezi a mozgást, az előnyújtott helyzettől pedig reflexesen kontrakció fog létrejönni. Nem érdemes közben egy-egy izomra figyelni, ahhoz eléggé összetett, érdemes inkább a szabályos kivitelezésre. Nyilván a súly nem mehet a kivitelezés rovására, de ez azért eléggé alap.
2021. febr. 17. 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!