Hogyan öltözzek kocogáshoz?
Másfél hónapja elkezdtem kocogni. Ez olyan lájtos, lassú kocogás, napi 5-6 km, de állandó, mindenféle időjárásban, magyarul egyetlen napot sem hagyok ki.
A gondom az, hogy már végigpróbáltam egy csomó féle öltözékvariációt felül, de mindig lucskosra izzadom magam, aminek az a vége, hogy fázik a hátam és a mellkasom és félek hogy megfázom. (Komoly sanszos: súlyos asztmám van.)
Ezért kellett elhagynom az utolsó, levezető gyaloglókört is. Kezdtem pamuttal, aztán jött a műszálas, azután a speciális technikai felső, kombinálva síkabát (a vékonyabb), plusz egy mellény, ami védi a mellkasomat, de egyszerűen bármit húzok fel, borzalmasan leizzadok már az első kör után, pedig komolyan, egy járókeretes, reumás csiga is gyorsabb nálam.
Tud valaki olyan megoldást, ami szárazon tartaná a testem mozgás közben, és nem tudok megfázni szélben sem?
Igazából ezt neked kellene kitapasztalni, mert mindenkinek más a hőérzete. Amire figyelj: induláskor nem baj, ha fázol, mert be fogsz melegedni. Ha pont jó, nem fázol, akkor tuti nagyon megizzadsz.
Nekem az vált be, hogy sima hűvös időben egy hosszú ujjú téli futófelső, alá trikó. Amikor nagyon hideg van, akkor: trikó, téli futófelső, még egy felső vagy széldzseki. A kabát már sok! Kesztyű, sál, fülvédő vagy sapka. És egy téli futónadrág. Ezek mind vékonyak. Sétánál megfagynék. De futásnál kb 5 perc után melegem van, de legalább nem izzadok nagyon.
Én egy hosszú ujjú aláöltözőt és egy softshell felsőt vettem fel tegnap, egy hosszú szárú cicanadrágot és rá egy sortot, mert a popókámat nem takarta a felső.
Úgy kell felöltözni, hogy amikor kilépsz, az legyen az első szavad hogy brrrr de hideg van. Akkor lesz pont jó a hőérzeted futás közben. Ha több a ruha rajtad, sanszosabb hogy megfázol, mert átizzadod, bár a technikai textilek átengedik a nedvességet.
Nos, köszönöm. Tegnap elinduláskor ott volt a brrr... első kör után a "leöntöttek egy kancsó vízzel", aztán a harmadik kör után az "affrancba, na, ez a kombó is felejtős", a tizedik kör után meg mintha felül hidegvizes lepedőbe csavartak volna. Amikor otthon levetkőztem, az "áteresztős" felsőből csavarni lehetett a vizet...
A mellkasomat-hátamat kellene, lenne muszáj szárazon tartani, mert a legkisebb hidegtől azonnal először mellhártya-, onnan egyenesen tüdőgyulladásom szokott lenni. :-(
Alakul 😀 Melltartó, sporttrikó, téli technikai felső, rá egy fura anyagú, Kathmandu márkájú "windfleece" mellény, arra egy könnyű, vékony tollmellény, éééés... alig izzadtam meg. Felérve mindenütt, ahol nem takart mellény, olyan volt a bőröm, mint a jéghideg márvány.
Most már csak az a kérdés, a bő pamut macialsó helyett érdemes vennem téli futógatyát, vagy húzzak valamit alá, mert most a térdem akadt ki, fázott nagyon. Nem vagyok mai csirke, ezért ez a sok nyűg... :-/
No... hála nektek és egy csomó agypusztító böngészésnek végül vettem egy kabátot - életem egyik legjobb döntése volt.
Ha a link nem nyílik, egy Head Piaf márkájú, alaposan leakciózott darabról van szó. És megértettem, mi kerül ezekben a cuccokban ennyibe... csak úgy emlegetem: csodakabát.
Melltartó, trikó, téli Decathlonos tecnikai felső, rá a kabát, és minden tökéletes még -1 fokban is, viszont akkor meg az arcom fagyott le :D
Most nacin agyalok, de valószínűleg kínai, bundás belsejű bőrutánzat lesz; occó, utcára ezt hordom két hónapja, szél- és mérsékelten vízálló, -8-ban teljesített, szélben, meleg, és 2000 Ft. Sokat nem bukom, ha bem jön be: elhasználom a mindennapokban. Addigra meg úgyis itt a tavasz, akkorra meg millió cuccom van még a konditermes korszakomból.
Hát nekem ez inkább túrakabát, futásnál nagyon meleg lenne, de hát nem vagyunk egyformák, fő hogy neked bevált.
Én ebben futottam a mínusz háromban, plusz egy aláöltöző:
Nem mondom hogy hű de meleg, de tapasztalat, ha kicsit is melegem van, akkor leállok, nem tudok tovább futni. Ha pedig fázok, akkor meg hajtok hogy minél előbb kiolvadhassak a zuhany alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!