Nulláról elkezdeni futni?
Középkorú nő vagyok filigrán testalkattal, de ülő munkát végzek és szeretnék mozogni, javítani a tartásomon, állóképességemen. A konditerem nem az én stílusom, a futás inkább, mert csak felkap az ember egy pólót és elindul.
Aki szintén nem fiatalon és nulláról kezdte, megosztaná a tapasztalatait? Köszönöm.
Az a lényeg, hogy fokozatosan csináld!
Ne akarj az elején gyorsan futni és sokat sem! Nem baj, az első két hétbe belesétálsz.
Én csak telente futok, mert elsősorban bringázok. Tehát nem szerettem meg.
Mi érdekel? A táv, a tempó?
Én ezt az edzéstervet használtam, először 1 perc futás is nehéz volt, de fokozatosan egyre jobban ment és egyre jobban élveztem. Nagyon jó érzés volt lefutni (könnyedén!) az életem első öt km-ét. Azóta is imádok futni.
Szia! Némileg hasonló a helyzet, mondjuk én nem kevés (+25 kiló) túlsúllyal (vagy amiatt) vágtam bele a futásba. Nem szépítem, lassan 3 hónapja gyűröm heti 2-3x, és semmivel nem jobb alkalomról alkalomra a dolog. Oké, szimplán vacak (szépen kifejezve).
Úgy kezdtem neki, hogy kb 200 métert voltam képes lefutni egyben. A táv adott volt, mert 3 km egy kör, és hát vissza csak nem fordulunk. Nem tudom, mennyire jó "edzésterv" vagy sem, de mindig csak annyit futottam, amennyit ott, akkor bírtam. Ha más cél nem volt, akkor amíg a szembejövők mellett el nem megyek... vagy villanyoszlopig, aztán a következőig séta és megint futás. Oszlopról, oszlopra. Majd fontossá vált, hogy legalább az elején mindig hosszabb távot tudjak egyben lefutni, mint előző alkalommal. Utána nem is érdekelt már, hogy mennyire bírom. Az indulás, meg féltávkor volt beiktatva 1-1 ilyen "győzzük le magunkat" táv.
Nem mondom, hogy belehalok, mert azért végképp megutálni nem akarom. Van, hogy csak sétálunk és beszélgetünk, van, hogy egyedül is elindulok már.
3 hónap. Ennyi kellett, hogy először megállás nélkül végigfussam a 3 km-t. Nekem ez nagy dolog. És már nem a levegőm fogy el a végére, hanem a lábam nem bírja. Gondolom most már majd ez is változik. És hát remélem, hogy idővel élvezni is képes leszek.
5
Köszönöm, hogy megosztottad! Az azért nem semmi, hogy ilyen kitartó vagy, pedig még mindig nem sokkal könnyebb mint az elején - gratulálok!
Nekem nincs túlsúlyom, inkább túl sovány vagyok, és szeretnék erősebb/formásabb lenni. Van a környéken egy futóklub, ők mindig járnak a helyi futókörre, viszont ők azért profik. Futófelszerelés, edzettség, simán lefutnak kilométereket gond nélkül. Gondoltam, hogy csatlakozom hozzájuk, de kb 20 mp után már le is hagynának, így nincs sok értelme :)
Te vettél futócipőt is, amikor elkezdted, vagy egy akármilyen cipőben lementél és futottál? Innivaló van nálad ilyenkor?
Igazából szerintem nem a súlyon múlik, hogy bírja-e az ember. Oké, kezdetben a levegő biztos ezért fogyott el korán, de most már érzem, hogy az erő a kevés. Ott meg mindegy, hogy hány kiló vagy, ha tulajdonképpen nincsenek meg a szükséges izmok... (persze nem mindegy, hogy mekkora rajtuk a teher, de ez az én bajom legyen ;))
Nekem gyaloglócipőm volt, szimplán csak mert 2 éve ez a fazon tetszett meg a webáruházban (decathlonból vásárolok általában). Most 1 hónap után rendeltem egy futócipőt szintén onnan. Egyik legolcsóbbat, ehhez a távhoz nem kell még professzionális darab. Ruhát pedig turiból :) illetve a lidl-ben (most is!) nagyon jó minőségű futó ruházat van viszonylag olcsón (lehet, egyszer a cipőjüket is kipróbálom). Szerintem kezdetnek nem kell ennél nagyobb beruházás.
3 km alatt még nincs nagy folyadékvesztés. Vizet viszek (az elején volt, hogy mg pezsgőtablettát), de nem cipelem magammal, a biciklin megvár a kulacs. Azért ez meglehetősen rövid táv és rövid idő, nincs közben szükség rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!