Kezdőoldal » Sport, mozgás » Egyéb kérdések » Szerintetek mennyire igaz az...

Szerintetek mennyire igaz az az állítás hogy a küzdősportokban való jártasság nem ér sokat ha a valóságban megtámadnak ?

Figyelt kérdés
Azt gondolom hogy már szinte mindenki hallotta azt az állitást hogy az nem ér sokat hogy jártas vagy a küzdősportokban ha a valóságban megtámadnak , hiszen arra nem számíthatsz hogy az ellenfeled bármiféle szabályt betart úgy mint a hozzád hasonló dojóba járók , szóval kíváncsi lennék az itteniek véleményére ami ezt a témát illeti ...

2020. jún. 20. 12:28
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
100%

19: Mi meg arról beszélünk, hogy a harcművészeti és küzdősport tudás hatásosan csak 1 ember ellen ad előnyt, 2-3 ember ellen meg már csak hatványozottan.

Afelett meg tanulhatsz te bármit, lehetsz te világbajnok is, az előnyöd eltűnik a létszámfölény miatt. Ahogy írtam lehet te kitérsz az egyik ütés előtt, de azzal a mozdulattal meg pont egy másik támadód üt fejbe, aki elől viszont már egyáltalán nem biztos, hogy ki fogsz térni.

Rasszista példa, de megsúgom a cigók is ezért járnak állandóan többen az utcán. Egyedül egyszerűen már nem tudsz védekezni.

Ráadásul ahogy említettük az utca nem ring, totál úgy mennének neked, amire nem vagy felkészülve egyszerűen. Nem csak magára a szituációra, hanem a kivédésére sem készülsz fel.

Egy-egy elleni (ami a legritkább eset) vagy csak részegek elleni verekedésnél előnyt jelent a harcművészet és küzdősport múlt, de utána pillanatok alatt elvész.

2020. jún. 28. 16:17
 22/41 anonim ***** válasza:
100%

"lletve, én nem is azt kérdőjeleztem meg, hogy mekkora a fölény a támadóknál/támadónál, más különben meg sem támadnának, így működik a ragadozó/préda elv. Én egész egyszerűen azt próbálom megértetni, mennyi előnyöd lehet, ha tanulsz ezt azt, jóval többet hozzád tesz."

Még midig nem érted. Itt rég nem arról van szó, hogy mennyi pluszt ad egy küzdősport gyakorlása. (Ezért is rossz a szövegértésed) A tetejében a kérdés sem erről szól. Másodszor, nem sértegettelek, csak szimplán tényt közöltem azzal kapcsolatban, hogy semmi sem úgy van, ahogyan te azt leírtad.

Ha fáj az igazság, az nem az én bajom.

Persze ad a küzdősport és harcművészet plusszokat az embernek, csak éppen a 99%-a semmire sem jó éles utcai szituációban.

Például: Pistike teakwondózik, kiválóan tudja az ugró-forgó rúgást. Marcika asztalteniszezik. Papír forma szerint Pistike harci értéke nagyobb, ergo elvileg ő előnyben van Marcikával szemben egy utcai támadás esetén. Mindegyikőjüket megtámadja 2-3 agresszív támadó (esetleg vannak fegyvereik is). Mi történik? Az, hogy Pistikét és Marcikát is ugyanúgy laposra verik, és mindkettő a kórházban fekszik nyakig begipszelve.

Pistike harci tudása mekkora plusz volt Marcika semmilyen küzdősport tudásához képest? Semekkora! Persze Pistike jó eséllyel meg tudná verni Marcikát, ilyen szempontból valóban van előnye Pistinek Marcihoz képest. Csakhogy utcán az lóf***t sem ér, és az a "plusz" ott nem fog megmutatkozni.

Rengeteg olyan eset van - nem véletlenül - hogy képzett küzdősportolókat/harcművészeket utcán/kocsmában/diszkóban elvertek. Az, hogy 12 meneten keresztül bírod a pofonokat, amit az ellenfeledtől kapsz kesztyűs kézzel, az releváns az utcai fájdalomtűrő küszöb szempontjából. Bakanccsal térdkalácson rúgnak, rámarkol a pofádra, hajadra és odaveri a fejedet a falhoz, ott konkrétan semmit nem ér a ringbeli rutin.

Fel kell fogni, hogy a dojo, tatami, ring...stb. az "LABOR KÖRÜLMÉNY", még akkor is ha full contact! Kit érdekel, ha szépen tudod ütni a jobb egyenes + bal horgot? Senkit. Főleg akkor ha már letepertek a földre, és körbe állva rugdosnak. A nyers brutalizmus aljassággal társítva -sajnos- felül tud kerekedni a kifinomult agyonra technikás harcmodor felett.

Jobb az állóképességed? Kit érdekel ez is. Az utcai bunyók nagyon maximum 1 percesek. Hiába futsz egy csomót, hiába bírod a 12 menetet, nem sokat ér.

Összegezve: Igen, érdemes küzdősportot és harcművészetet tanulni. Adnak plusz dolgokat fizikálisan és mentálisan is. DE nem önvédelemre!

2020. jún. 28. 16:18
 23/41 anonim ***** válasza:
100%

A krav maga stb katonai harcművészet sem önvédelemre lettek kitalálva hanem támadásra, csak rájöttek hogy önvédelmi címszóval ellehet adni ennyi.

#18 A lőgyakorlatnak semmi köze az önvédelmi harcművészetekhez, de közel lévő késes támadó esetén semmi haszna annak sem. Én 1.70 másodperc alatt húzom elő a rejtve viselt fegyvert és lövök pontosan nyugodt körülmények között de teszteltük hogy ha 5 méterről ha rámront valaki késsel ez idő alatt simán megöl a késével. És még azt bele sem számoltuk mert lehetetlen hogy hogy reagálnánk egy ilyen szituációban mert biztos hogy az az 1.7 másodperc lenne 2 vagy akár 3 is. Igazából csak abban reménykedhetsz hogy ahogy meglátja a fegyvert akkor megtorpan de ha adneralinnal fűtve jön rád és nem csak ki akar rabolni akkor esélyed sincs még fegyverrel sem. Igazából még az előtt szíven tud szúrni hogy egyáltalán az agyad ráeszmél hogy megtámadtak. Ez a valóság mivel senki sem járkál úgy az utcán hogy készenléti állapotban van állandóan mert lehetetlen.

Ha megtámadnak két kiszámíthatatlan dolog történhet vagy pánikba esel vagy támadsz reflex szerűen de ezt nem tudod begyakorolni hogy mindíg az ellentámadás jöjjön elő.És ha elő is jön az ilyesmi a másik dolog ugye egy térdkalácson rúgással bárkit földre kényszerítesz de reflex szerűen nem egy ilyen összetett mozdulat fog előjönni hanem pofán fogod verni ennyi.

Harcművészetből maximum olyankor lesz előnyöd hogy ha egy kocsmai civakodás során kihívnak verekedni mert abban az esetben felkészülsz tudod mi fog történni és tudsz tiszta fejjel gondolkodni. De egy váratlan támadásnal ez nem így működik

2020. jún. 28. 16:20
 24/41 anonim ***** válasza:
100%

*Javítás:

"az NEM releváns az utcai fájdalomtűrő küszöb szempontjából."

2020. jún. 28. 16:21
 25/41 anonim ***** válasza:
100%

"A lőgyakorlatnak semmi köze az önvédelmi harcművészetekhez, de közel lévő késes támadó esetén semmi haszna annak sem. Én 1.70 másodperc alatt húzom elő a rejtve viselt fegyvert és lövök pontosan nyugodt körülmények között de teszteltük hogy ha 5 méterről ha rámront valaki késsel ez idő alatt simán megöl a késével. És még azt bele sem számoltuk mert lehetetlen hogy hogy reagálnánk egy ilyen szituációban mert biztos hogy az az 1.7 másodperc lenne 2 vagy akár 3 is. Igazából csak abban reménykedhetsz hogy ahogy meglátja a fegyvert akkor megtorpan de ha adneralinnal fűtve jön rád és nem csak ki akar rabolni akkor esélyed sincs még fegyverrel sem. Igazából még az előtt szíven tud szúrni hogy egyáltalán az agyad ráeszmél hogy megtámadtak. Ez a valóság mivel senki sem járkál úgy az utcán hogy készenléti állapotban van állandóan mert lehetetlen. "

Teljes mértékben igazad van! Mondom ezt úgy, hogy tanultam Arnis edzéseken késharcot (volt sparring/vívás az edzéseken) és nekem is van maroklőfegyverre engedélyem.

2020. jún. 28. 16:35
 26/41 anonim ***** válasza:
100%
Igen a 14-es komolyan kérdezi, de nem bántásból, sértésből. Csupán az érdekel mekkora tapasztalattal bírsz. Gondolom ez nem titok. Ha kívánod én is megosztom.
2020. jún. 28. 17:51
 27/41 anonim ***** válasza:
100%

Oké, akkor most egy példával állok elő:

Teszem azt több évnyi box, taekwondo, birkózás, bjj, kali, defendo van mögötted. Kiválóra fejlesztetted a reflexeid, tudsz bánni az adrenalinnal is. Izomban sem szenvedsz hiányt, tekintélyt parancsoló a megjelenésed Ez mondd mit ér?

Este mész haza pl a haverodtól, egyszer csak annyit hallasz: "Tesa nincs cigid buszjegyre?" Majd feltűnik 2-3 nem napon barnult egyén, kattog az agyad, mi lenne a legjobb megoldás. Vagy egyből beugrik az isteni szikra, lerúgod/leütöd a legközelebbit, majd skera. Ez fejben szép is jó is.

Ám a valóságban nem fog összejönni. Én több lehetséges forgatókönyvet látok.

1- Hagyod, hogy kiraboljanak. Így jobb esetben csak az egód sérül.

2- Nyugodt hangnemben mondod, bocsi, de nem cigizek és most lóvém sincs mert nem kellett hoznom. Erre vagy elhiszik, és odébb állnak, vagy maguk akarnak megbizonyosodni róla és átkutatnak. Szintúgy többféleképp végződhet. Ezt most nem írom le.

3- Az önbizalomnak hála az "Anyád temetésén kéregessél" című örökzöld hagyja el a szádat. Következménye, felb@szod az agyukat, amitől rájuk száll a lila köd, és a komplett bagázs egyszerre esik neked. Itt ugrik a reflex, mert ha ki is térsz azelől aki szemben áll veled, oldalra, illetve hátra nem tudsz rendesen figyelni. Tehát onnan eléggé védtelen vagy. Hogy a lábad rúgják ki, lefognak, megdobnak, megrántanak, féltéglával vágnak kupán, viperával törik bélsárrá a térded, késsel vakarnak meg ott ahol nem is viszket, jelen esetben mellékes. A lényeg, hogy megszívod.

4- Nem nyomsz le felesleges monológot, hanem jó terminátor módjára megkínálod a kunyerálót egy jobb egyenes, bal horog kombóval. Na lásdd 3-as pontot, annyi különbséggel, hogy miközben feléd indulnak, átfut az agyukon: "Dikk má' e levert egyet a Kolompárnak, ezért a kulát is ki ke' belőle paszírozni".

5- Azonnal előkerül az occó kínai bicska, ezzel jelezve, hogy nekik nagyon kéne az ami eddig a tied volt. És bezony annyira szükségük van rá, hogy akár plusz testnyílással is hajlandóak ellátni, csak add már oda.

6- A meglepi ereje. Dettó nem egyféle verzió áll fenn.

2020. jún. 28. 18:46
 28/41 anonim ***** válasza:
69%

#21 "Ahogy írtam lehet te kitérsz az egyik ütés előtt, de azzal a mozdulattal meg pont egy másik "

Előfordulhat, de sokszor inkább akadályozzák egymás mozgásterét. Tudom, sajnos próbáltak már 4-en összerugdosni.

#22 "Ha fáj az igazság, az nem az én bajom."

Szó nincs róla, akkor felcseszném magam rajta, és másokat olyan szavakkal illetnék, mint ahogy te is teszed azt.

"Például: Pistike teakwondózik,"

Erről beszéltem, mint fszság, az, hogy te a fejedben leforgatsz egy kimenetelt, amiről azt hiszed hogy nem lehet eltérő verzió.

"Rengeteg olyan eset van - nem véletlenül - hogy képzett küzdősportolókat/harcművészeket utcán/kocsmában/diszkóban elvertek. "

Mint ahogy ennek az ellentéte is igaz. Nagyon sok verzió fordult elő, sokszor olyan amikor leverték a küzdősportolókat, volt olyan is bőven, ahol megállták a helyüket. Ez megint csak lebontható az egyénre. Ami bejön valakinek, lehet másnak nem fog az utcán. Összefüggésben van a pszichés felkészültségre e téren.

"A nyers brutalizmus aljassággal társítva -sajnos- felül tud kerekedni a kifinomult agyonra technikás harcmodor felett."

Pontosabban az agresszió az, ami felülkerekedik ezeken.

Ha utcán normális sportszerű dologként állsz a dologhoz, és nem akarod kiharapni a támadód ütőerét, akkor valóban nincs esélyed. Ez szintén nem a küzdősport hibája, és nem bizonyítéka annak, hogy egy küzdősport/harcművészet nem juttat előnyökhöz. A bonyolult technikák amúgy sem működnek, mivel a finom motoros téma azonnal borul.

Mondjuk én ilyenről nem is beszéltem, maximum az elmozgás, és pár blokkolásra értettem, hogy javítják az esélyeket.

Van az a mondás, ami egyébként igaz is, hogy a legjobb ha elfutsz. Én erre mondhatnám akkor ennyi erővel, hogy a golyó az állítólag gyorsabb.

"Az utcai bunyók nagyon maximum 1 percesek."

Szintén tévhit barátom, nem mondhatsz egy kijelentést, mert rohadt sok szitu van.

Voltam olyan bunyóban ami kb 15 tetves percig tartott. Örültem, hogy kijöttem élve. Nem vonhatsz le soha egyöntetű következtetéseket, pár hallott/megélt dolog alapján, mégha sokszor rohadt real-nek is tűnik. A küzdősport, harcművészet egy eszköz, ahogy már említettem, mintha lenne nálad egy fegyver. "Dojo"-ban használod sportszerűen, kint az utcán máshogy. Viszont azt is mondtam, hogy ezt is külön tanulni kell.

2020. jún. 28. 19:26
 29/41 anonim ***** válasza:
100%

Kedves 28-as válaszoló!

Te a fogtündérben is hiszel?????? :D

"A küzdősport, harcművészet egy eszköz, ahogy már említettem, mintha lenne nálad egy fegyver. "Dojo"-ban használod sportszerűen, kint az utcán máshogy. Viszont azt is mondtam, hogy ezt is külön tanulni kell. "

Ebből a hozzászólásodból látszik meg igazán, hogy lövésed sincs a témához. Kint az utcán a tanultakat nem is lehet "máshogy" használni. Még pedig azért mert TELJESEN MÁST kell használni.

"Voltam olyan bunyóban ami kb 15 tetves percig tartott. Örültem, hogy kijöttem élve. Nem vonhatsz le soha egyöntetű következtetéseket, pár hallott/megélt dolog alapján, mégha sokszor rohadt real-nek is tűnik. "

Találj ki jobb mesét fiam. Mert abszolút nemhogy nem real amit írsz, hanem konkrétan töményes hülyeség.

"Pontosabban az agresszió az, ami felülkerekedik ezeken.

Ha utcán normális sportszerű dologként állsz a dologhoz, és nem akarod kiharapni a támadód ütőerét, akkor valóban nincs esélyed. Ez szintén nem a küzdősport hibája, és nem bizonyítéka annak, hogy egy küzdősport/harcművészet nem juttat előnyökhöz. "

Pontosan most válaszoltad meg, hogy miért nem juttat előnyhöz a küzdősport. :D Istenem, te egyik szavaddal ütöd a másikat!

"Mint ahogy ennek az ellentéte is igaz. Nagyon sok verzió fordult elő, sokszor olyan amikor leverték a küzdősportolókat, volt olyan is bőven, ahol megállták a helyüket. Ez megint csak lebontható az egyénre. Ami bejön valakinek, lehet másnak nem fog az utcán. Összefüggésben van a pszichés felkészültségre e téren. "

Nem, nem fordult elő az ellentéte! Olyan volt, hogy a küzdősportoló emberke EGY(!!!) embert lepofozott (akár nála nagyobb méretűt is). Viszont olyan, hogy EGY küzdősportoló vs 2-4-még több FEGYVERTELEN támadó, és a küzdősportoló győzött 100% nem fordult elő. Hülyeségeket ne találjál már ki.

"Előfordulhat, de sokszor inkább akadályozzák egymás mozgásterét. Tudom, sajnos próbáltak már 4-en összerugdosni. "

Hogyne... :D Kevesebb Jackie Chan-os filmet kellene nézni öcskös! :D

2020. jún. 28. 20:18
 30/41 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, öcsi hogy írod a nettó butaságaidat, érdemben vitatkozni nem tudsz. Erre mit csinálsz? Azzal védekezel, hogy személyeskedés miden ellened irányuló írás. Holott pusztán arról van szó, hogy leírjuk azt, hogy miért butaság amit írsz! Ha fáj az igazság, akkor olyannak állítod be a téged kritizálót, aki személyeskedik? Ha valamit Te tudsz rosszul, a másik pedig kijavít akkor neked személyeskedés? Ez szánalmas öcsikém!

Gratula pajti👏Szüleid egy hisztis kis ripacsot neveltek belőled. :)

2020. jún. 28. 20:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!