Hatékony nyújtás titka?
Szia!
Ez attól is függ, hogy honnan indulsz.
Nekem 2-3 év alatt sikerült, de az úgy, hogy nem mindennap és keveset (mivelhogy táncon nem a hajlékonyság volt a fő cél).
Videókat is találsz, azokban elviekben hatékony nyújtásokat mutatnak be (talán Anna McNulty csatornáján is van ilyen videó), ezeket ajánlom figyelmedbe.
Sok sikert! :)
Annyira gyakran amennyire tudsz/jól esik. Az ideális a minden nap egy kicsi lenne, de te érzed hogy van e energiád rá. Célszerű mozgás után nyújtani, amikor az izmaid már melegek, kisebb az esélye hogy meghúzod magad, és a bemelegített izmokat egyszerűbb nyújtani.
Ha bemelegítés nélkül állsz neki akkor is tudsz fejlődést elérni, de sokkal óvatosabban dolgozz, és kisebb lépésekben.
Egy dolgot fűznék még hozzá. Nem tudom mennyi a valóságalapja, de a tánctanárom mondta (és én is tapasztalom magamon) hogyha egyszerre túl sokat nyújtok, akkor másnapra majdnem teljesen elveszik a munkám. Elvileg ez azért van, mert az izmok ilyenkor úgy működnek mint egy gumiszalag: ha túlságosan széthúzod, és aztán elengeded, akkor nem marad kinyújtva, hanem összeugrik.
Ahogy az előttem lévő mondta, kismillió videót találsz a neten, de nagyon figyelj hogy a te színtelen lévő videókkal kezdj. Ne azokkal ahol eleve a spárga a bemelegítés.
Mindig melegíts be! Hideg izmot nem nyújtunk, mert oltári balesetveszélyes! Próbálj aktív izommunkát igénylő nyújtásokat is nézni. Lassabban lehet velük haladni, de tartósabb, hatékonyabb. Legjobb, ha mindkettőt csinálod.
A nyújtásod hatékonysága akkor csökken, ha passzív nyújtás után hirtelen izomból összezárod a lábad pl (aktívnál sem rángatjuk, értelemszerűen). Ha nem aktívan, izomból nyújtasz, akkor ne állj neki közvetlen utána egyáltalán izomból mozgatni, hanem kézzel húzd össze, egy kis pihenés után rázd le. De érdemes ilyen pózokban is mobilizálni az adott végtagot. Pl mozgatod csípőből a lábad, vagy felemeled a talajról, és visszateszed, spicc/pipa váltások (mindegyik lassú, kitartott mozdulatok), miközben terpeszben van, és hajolsz előre.
Ne nyújts minden nap. Minden másnap teljesen elég, ha kellően feszegetted a határaidat. Fejlődni pedig csak úgy lehet. Kényelmesen nyújtogatva nem nagyon lesz jelentős fejlődés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!