Mire jó a protein és a fehérje por ha edzek rá tényleg testépítő?
A protein és a fehérje teljesen ugyanaz.. vagy proteinnek hívod (egyszerű fehérje amihez nem csatlakozik prosztetikus csoport vagy valamilyen enzim. ha csatlakozna akkor proteidnek hívnák) vagy fehérjének...
Mivel az izmok nagy része fehérjékből épül fel, ezért igen, nagyon is szükséged van rá, mert vagy használja a tested a felépítő folyamatokban, vagy lebontás közben is, olyan aminosavak keletkezhetnek amire a szervezetednek szüksége van... de jobban ne menjünk bele.
Tehát igen, ha szeretnél nőni, akkor a megfelelő szénhidrát, és zsír mennyiség mellett, fehérjére (proteinre) is szükséged lesz.
A fehérjepor(=proteinpor), egy étrendkiegészítő, mint pl. a multivitamin. Egyrészt sok ember nem tud megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét bevinni a szervezetébe, ezért ezzel pótolja valamennyire, illetve a sportolóknak több fehérjére van szükségük az izmaik és az egészségük karbantartására.
Fehérje nem csak az izmaidban van, ezek a tested legfontosabb építőelemei! Bizonyos hormonok (pl. inzulin) és enzimek is ebből épülnek fel. A hajad 97%-a fehérjéből áll, a körmöd, a bőröd is tartalmaz fehérjét. Általában fehérjék jelölik a sejtfelszínen azt, hogy ez a TE sejted és kulcsfontosságú szerepük van az egészséged megőrzésében is, hiszen sok immunanyag ebből épül fel. :) Dióhéjban: a fehérjék a tested legfontosabb építő elemei!
Ha fehérjét viszel be a szervezetedbe, pl. csirkemellel, azt elkezdi a szervezeted megemészteni. Vagyis a fehérjét elkezdi lebontani, kisebb alkotóelemekre, aminosavakra. A fehérjét úgy képzeld el, mint egy gyöngysort. A gyöngyök az aminosavak, amik hosszú lánca építi fel a fehérjét.
A szervezeted aztán ezeket az aminosavakat használja fel. (Képzeld el, hogy ezek a gyöngyök még színesek is és nem mindegy milyen színsorrendben vannak. A kék, kék, zöld gyöngyökből másféle fehérje lesz, mint a piros, sárga, pirosból.) a szervezeted lebontja a csirke gyöngysorait gyöngyökre, vagyis a fehérjét lebontja aminosavakra, majd újrafűzi ezeket az aminosavakat, hogy arra használja fel, amire éppen szüksége van. Pl. a csirkemell aktinjából, miozinjából és kollagénjéből, lehet, hogy keratint, inzulint vagy éppen kazeint készít.
A fehérjeporok általában azért "jobbak" a csirkemellnél és stb.-nél, mert már alapból gyöngyszemekre vannak benne szedve a fehérjék, így a szervezeted hamarabb fel is tudja használni őket. Ezért szoktak az emberek rögtön edzés után inni fehérjeport.
Az intenzív edzés következtében mikroszakadások keletkeznek az izomban (emiatt érzel izomlázat 1-2 nappal edzés után is), a fehérjék pedig ezeket a mikroszakadásokat javítják. Mivel láthatod, mennyi féle-fajta feladata van a fehérjéknek a szervezetedben, fontos, hogy elegendőt vigyél be belőlük, különben a szervezeted nem, vagy csak nehézkésen tudja ezeket a mikroszakadásokat javítani.
Fehérjeporra akkor van szükség, ha nem tudsz elegendő mennyiségű fehérjét bevinni a szervezetedbe, vagy pedig azok nem elég jó minőségűek. Illetve, ha nagyon intenzíven sportolsz. :)
Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!