Ha egy nő becsületsértésért tesz feljelentést és nincsenek tanúi, ott elindul az eljárás a bűnös ellen ha az férfi?
Ahogy #1 írta. Ha más nem hallotta, vagyis nincsen tanú, akkor nincs becsület sértés sem.
Akkor az szimpla sértés, aminek nem a bíróságon van a helye.
Fellapoztam a Btk.-t és a becsületsértés első fordulatához (227. § (1) a) pont) nem szükséges tanú, tehát ha eszerinti becsületsértéssel állunk szemben, akkor ha törvényesen jár el a rendőrség vagy ügyészség, akkor esetünkben előkészítő eljárást folytat le, hogy megállapítsa, fennáll-e a bűncselekmény gyanúja.
Az előkészítő eljárást aztán vagy megszüntetik, mert úgy látják, nem áll fenn bűncselekmény gyanúja, vagy ha fennáll, akkor következhet a nyomozati szak.
(Megjegyzem, ha nem becsületsértés bűncselekményével, hanem szabálysértésével állunk szemben, akkor se kell tanú.)
a (227. § (1) a) pont)-tal az a baj, hogy az csak specifikus dolgokra vonatkozik, ha pl. Bélabácsi négyszemközt azt mondja Jolánkának, hogy Jolánka egy ordas nagy riherongy, az pl. nem fér ebbe bele. és mivel négyszemközt mondja, így a 226. §-ba sem.
az ilyen eseteket inkább a zaklatás felől lehet megfogni, de tanuk, tárgyi bizonyítékok nélkül az is elég nehéz.
4-es vagyok, a 6-os számú válaszolónak azt válaszolom, hogy igaza van, az említett jogszabályhely valóban specifikus, de csak arra szerettem volna utalni, hogy azért elképzelhető tanú nélkül a becsületsértés.
A saját, 4-es hozzászólásomat pedig azzal egészítem ki, hogy a becsületsértés magánvádas eljárás, itt nincs előkészítő eljárás, de itt is lehet nyomozás, s nem kell lemondani arról, hogy tanú hiányában megbüntetik a becsületsértőt.
A becsületsértés magánvádas, ami azt jelenti, hogy az ügyben a rendőrség nem nyomoz, az ügyészség sem illetékes. Te magad nyújthatsz be magánvádat bíróságon, utána a bíróság békítésre idézi. Ha ez eredménytelen, akkor bíróságon te képviseled a vádat, ehhez igénybe vehetsz ügyvédet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!