A szomszéd el akarja adni a lakását, de egy helyrajzi számon van azzal a lakással, amiben én lakom. Jár valami hátránnyal a számára, ha bejelentkezem ide ideiglenesen?
A hivatal elhajtott, mert nem fogták fel, nekem meg nincs semmi papírom róla, hogy ez a valóságban két lakás, ezért nekem alá kell íratni a szomszéddal is a bejelentő lapot, de félek hogy nem fogja megtenni, mivel el akarja adni a saját lakását és nem tudom, jár e majd számára bármi többlet ügyintézéssel, ha közben engem meg bejelentenek ide, hogy ez a tartózkodási helyem. Pedig muszáj lenne, mert így semmilyen hivatalos ügyet nem tudok intézni ebben a városban és pont ezért félek tőle, hogy ha netán nem írja alá, akkor még orvoshoz se fogok tudni menni és nincs semmi alternatívám. Emiatt ezt az albérletet pedig nem szeretném feladni, mert minden más szempontból jó.
Szóval összegezve a kérdést.
- mivel jár ha egy helyrajzi számon lévő lakások közül az egyiket el akarják adni, a másikba meg be akar jelentkezni tartózkodásira az albérlő (én)?
- ha elutasítja a szomszéd az aláírást, akkor mit tudok tenni?
- ha minden kötél szakad, van e valami törvényi kiskapu, hogy lehessen ügyet intéznem/orvoshoz mennem ebben a városban (az állandóm nyilván egy másik városba szól)
Válaszokat előre is köszönöm!
Az eladásban nem gátolja meg a szomszédodat, hiszen az ideiglenes tartózkodás nem jelent tulajdonszerzést sem és semmiféle előjogot sem a tulajdonossal szemben.
Azt azonban meg kell értened, ha a tulaj nem szeretné éppen az eladás előtt a hozzájárulását (aláírását) adni bármihez, ami már nem őt fogja utána érinteni hanem a következő tulajdonos. Lehet, hogy úgy érzi, ha most belemegy, akkor az problémát okoz majd neki az eladáskor, magyarázkodnia kell a lehetséges vevőknek, gyanút kelthet bennük, hogy esetleg nem probléma mentes az eladás és visszalépnek.Amikor mi akartunk régen lakást venni, akkor hiába volt jó az ár amit kértek, hiába volt a legjobb helyen számunkra és megfelelő méretű is az egyik lakás, abban a pillanatban hogy előjöttek olyannal, hogy hát ők most így meg úgy, tulajdoni lapon van valami meg bérlő stb. máris léptünk le. Nagyon-nagyon sok pénzről van szó egy ingatlan eladáskor, az emberek életük megtakarítását kockáztatják, esetleg sok éves hitellel. Bármi ami ezt veszélyeztetheti az hátrányosan érintheti az alkufolyamatot az eladó számára.
A helyzeted nem egyszerű, nekem is van rokonom aki hasonló cipőben jár. Nincs ötletem a megoldásra.
Az önálló ingatlanok helyrajziszámozásáról
és az alrészletek megjelöléséről alkotott 44/2006. (VI. 13.) FVM rendelet 2. § (2) bekezdése azt mondja, hogy külön-külön kell elvégezni a helyrajziszámozást közigazgatási egységenként. Az ingatlanügyi hatóságként eljáró kormányhivatalt kell kérni, hogy számozza át a kérdéses helyet.
Egy 8 lakásos társasházról van szó, ahol az alsó szint 4 lakása 2-2 helyrajzi számon van, és hidd el, én megértem a dolgot de ha bármi bajom van (és igazából van) akkor nem tudok még orvoshoz se menni, mert helyette 80+ kmre kellene mennem, ami munka mellett minden, csak nem megoldható.
Nem valószínű, hogy most fogja eladni, mert nem nagyon jönnek a vevők, főleg nem úgy, hogy a szomszédban amúgy is egy szemetes udvarú romos putri van. Értem én, hogy patt helyzet, de komolyan nincs még egy kiskapu se? Ennyire átkozott a rendszer? (igen, el vagyok keseredve :( )
Fura lenne nekem az, ha társasházi lakások egy helyrajzi számon lennének. Akkor osztatlan közös tulajdonként egyik lakás eladásakor elővásárlási joga lenne a másik tulajdonosának. Pl. a 87765/A meg 87765/B nem azonos helyrajzi szám már.
Itt tudod megnézni:
Köszi de nem szükséges, tudom mi a helyzet (két hete volt közgyűlés is, ahol pont ez volt az egyik téma). Csakhogy a szomszédot hogy vegyem rá, hogy aláírja? Vagy ha nem írja alá, mit csináljak, itt az a kérdés?
A szomszéd egy értetlen és zsémbes öregember és még egy jelenléti ívet se ír alá. Kellenek érvek a meggyőzéshez, ehhez pedig nekem is tisztában kellene lennem ahhoz, hogy mivel jár a bejelentés ilyen esetben.
Bocsánat de nem akarom csak úgy annyiban hagyni és főlesütve elfogadni, hogy nem tudok ügyet se intézni mások hülyesége miatt (jelen esetben azé, aki így alakította ki eleve a tulajdoni hányadokat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!