Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tehetnék ebben az esetben?...

Mit tehetnék ebben az esetben? Autóval átállás másik helyre jogosítvány nélkül?

Figyelt kérdés

Tervezek autót vásárolni. Jogosítványom nincs, nem én használnám az autót, viszont az én házam előtt állna, és aki használja, ritkábban jönne arra.

Mi a teendő akkor, ha valaki megkér, hogy a parkoló autóval álljak át másik helyre valamilyen okból?

2019. jún. 2. 15:19
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
97%
Ha közterületen jogosítvány nélkül bármilyen okból autót vezetsz az szabálysértés.
2019. jún. 2. 15:26
 2/17 anonim ***** válasza:
51%
Kéziféket kiengeded, üresbe teszed és áttoljátok a másik helyre.
2019. jún. 2. 15:57
 3/17 anonim ***** válasza:
30%

"Kéziféket kiengeded, üresbe teszed és áttoljátok a másik helyre."

És attól lesz jogosítványa, mi? Jó nagy eszed van. :D

2019. jún. 2. 16:05
 4/17 anonim ***** válasza:
20%

Egyébként meg nincs teendő, fogod beleülsz és arrébb állsz. Ki a faxom fog tőled jogosítványt kérni húsz méteren?

De ha már ennyire faszrágósan jogászkodtok a tologatással lófaxt se oldotok meg. Jogilag mindenképpen vezetőnek minősül aki egy gépjárművet megmozdít és irányít.

Ez az eljárás csak nem gépjárműnél oldoz fel. Vezetői engedély nélkül mozgatható: segédmotoros kerékpár, lassú jármű, állati erővel vont jármű, mezőgazdasági vontató és a villamos, ha nem rendeltetésszerűen vezeted hanem pl tolod.

2019. jún. 2. 16:16
 5/17 anonim ***** válasza:
0%
Az már persze más kérdés, hogy hány ember fog kelleni mondjuk egy dzsóndér vagy egy villamos tologatásához, de be ülhetsz kormányozni, akkor is ha lóhajtó papírod sincs, mert ezek nem gépjárművek így nem minősülsz vezetőnek.
2019. jún. 2. 16:34
 6/17 A kérdező kommentje:

Régi típusú autóról lenne szó. Az is lehet, hogy hónapokig állna egyfolytában használatlanul. Tegyük fel, ha tűzoltóknak vagy akárkinek kell a hely (bár szabályosan lenne leparkolva nyilván), akkor mi a teendő, hiszen én nem ülhetnék bele vezetés céllal, és ezt a szabályt be is tartanám. A kéziféket kiengedve tehát arrébb lehetne tolni?

Illetve még azt kérdezném, van-e valami "határidő", hogy mennyi ideig parkolhat az autó használatlanul. Akár hónapokig, évekig, ha úgy alakul? (Évekről persze nem lenne szó azért.)

2019. jún. 2. 18:08
 7/17 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen mindegy, hogy 3 métert vezetsz, vagy 3 km-t, a rendőr azt fogja nézni, hogy vezeted és nincs jogosítványod. A rendőr azt is mondhatja, hogy ja, persze, csak a másik helyre akartál átállni. Vagy elhiszi vagy nem. Lehet én sem hinném az ő helyében el, aki már látott ezt azt és hallott pár jó dumát attól, aki vezetői engedély nélkül vezetett. Tehát te sehová nem állhatsz jogosítvány nélkül az autóval!
2019. jún. 2. 18:24
 8/17 A kérdező kommentje:
7. Igen, de pont ezt írtam, hogy én nem is akarnék állni sehova. Ezért kérdeztem, hogy mi a teendő. Vagy úgy érted, a kéziféket sem engedhetném ki, hogy tolni lehessen?
2019. jún. 2. 18:29
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Szólsz a tűzoltónak,hogy álljon arrébb a kocsiddal!

Egyébként nyugodtan tologathatjátok, a kutya nem foglalkozik vele.

2019. jún. 2. 18:52
 10/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2019. jún. 2. 18:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!