Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Biztonsági őr vs. Táska...

Biztonsági őr vs. Táska ellenőrzés. Hogy van ez?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Valaki nemrégiben feltett egy kérdést arról, hogy a bolti biztonsági őrnek milyen ellenőrzési jogai vannak. Az egyik válaszból kiragadtam egy fél mondatot: " ...de akkor viszont a táska tartamát csak azonos nemü tekitntheti meg, m otozást illetve személyi ellenőrzést is csak azonos nemü végezheti..."

Ez csak a bolti őrökre vonatkozik?

Mert pár hete jogi tanácsadás miatt jártam a bíróságon és két férfi ellenőrizte a táskámat (nem nyúltak bele, csak belenéztek, nekem kellett mindent, amit kértek kipakolni a kis asztalukra, ill. a táskámban odébbbillenteni, gyakorlatilag átlapozni) és azzal a kis csipogós detektorral végigpásztáztak.

Ne értsétek félre, túléltem, nem is háborgok érte, ha ez a dolguk, hát tegyék, csak kíváncsi vagyok, hogy ilyen esetre is igaz, hogy csak azonos nemű ellenőrizhetné a táskákat?

2010. júl. 7. 19:31
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
76%
Motozást végezhet csak azonos nemű.
2010. júl. 7. 19:37
 2/17 anonim ***** válasza:
90%

Nálunk nem tudom, hogy hogyan oldják meg a nők motozását, mivel csak férfi őrök vannak, közben legalább 150 női dolgozó van...

A táskákba nem nyúlhatnak bele, de kipakolhatják.

2010. júl. 7. 19:44
 3/17 anonim ***** válasza:
83%
Motozni csak no motozhat not akarhol vagy, de a taskat kipakoltathatja ferfi is...annak nincs semmilyen jogodat serto volta...mert a motozas az mas. Nem akarjak, hogy valaki szexualis zaklatasnak vegye, de egy taskat kipakoltatni nem szexualisan felreertheto jellegu dolog.
2010. júl. 7. 19:50
 4/17 anonim ***** válasza:
61%
Bármilyen nemű nézheti a táskád. Ne keverd a motozással.az meg amúgyis csak rendőrre vonatkozik. B.Őr nem motozhat.
2010. júl. 7. 20:12
 5/17 anonim ***** válasza:
76%

"A táskákba nem nyúlhatnak bele, de kipakolhatják."

Nem pakolhatják ki. Bele sem nyúlhatnak! Max megkérhetnek hogy pakold ki. Ha ennek nem teszel eleget így jártak, ha pedig alapos gyanújuk van rendőrt hívhatnak.

2010. júl. 7. 20:15
 6/17 anonim ***** válasza:
53%

ma 20:15

Jaj igazad van, elírtam... *kipakoltathatják :)

Bár nálunk mindenki rendészeknek hívják őket, pedig secusok ők is...

2010. júl. 7. 20:23
 7/17 anonim ***** válasza:
68%

azért tegyük rendbe:

a biztonsági őrnek semmi jogalapja nincs sem kipakoltatni sem belenézni a táskába és főleg nem megmotozni, csak sajnos a birka magyar lát egy egyneruhát és elhiszi, hogy joga van ehhez

max udvariasan megkérhet h mutasd meg, te pedig bunkón válaszolhatsz h a sajátját nézegesse, ne a tiédet

na most ha gyanúja van, akkor hívhat rendőrt, CSAKHOGY te azt nem vagy köteles megvárni, ő pedig nem tarthat téged vissza mert akkor bűncselekményt követ el

Hidd el, csak fellépés kérdése, és ha látják h tisztában vagy a jogaiddal, akkro mindjárt elbizonytalanodnak. Nemrég nekem is az egyik kis majom elkezdi egy áruházban, hogy mutassam a zsebeimet, mert szerinte csokikat rejtettem el bennük, mondtam neki, semmiképpen sem mutatom, és láss csodát, be klellett érnie ennyivel, én pedig kisétáltam, nem hívottrendőrt és smemi más nem lett

szal jó lenne ha az emberek zöme tisztában lenne a jogaival és nem ijedne meg csak mert lát egy URH-n pofázó egyenruhást, és azt hiszi, akkor ezzel mindenhez joga is van.... nagyon durva na

2010. júl. 8. 07:23
 8/17 anonim ***** válasza:
80%

"azért tegyük rendbe: "

Akkor ne írj hazugságot!

A biztonsági őrnek VAN joga belenézni a táskádba!

A jogszabályok egyértelműen leírják, hogy megteheti.

Ha megkérdezi, hogy belenézhet e a táskádba, és ha te megmutatod neki akkor azzal Te adod meg neki a jogot a belenézésre (ha kérés nélkül az orra alá dugod, akkor ráutaló magatartással adod meg a jogosultságot.

Persze mondhatod azt, hogy nem nézhet a táskádba, de akkor ő meg mondhatja azt, hogy ez esetben nem viheted át a csomagot a kapun. Te mehetsz nyugodtan, de csomag nélkül.

"gyanúja van, akkor hívhat rendőrt... nem vagy köteles megvárni"

Ha alapos gyanúja van (pl. kamerával lefilmeztek, hogy loptál), akkor vissza is tarthat: elállja az utadat, ha löksz rajta, azzal már joga lesz a védekezésre, így már akár le is foghat.

Motozni csak rendőrnek van joga, mivel az a testüreg átvizsgálást is magában foglalja.

A csoki miatt azért nem hívott rendőrt, mert nem érte volna meg a srapát. Egy csoki értéke nem csak szabálysértési kategória, ha nem sérül az áru.

Így jog szerint, ha odamegy a biztonsági őr, hogy "magának a bal zsebében van egy mars szelet, láttuk, ha kamerán, hogy ellopta." azt mondod, hogy "nesze itt a csokid vidd vissza" akkor a bolt nem károsult, az őr nem tehet semmit veled. hiába fenyegetőznének feljelentéssel, az csak kamu.

2010. júl. 8. 17:13
 9/17 anonim ***** válasza:
91%
Tehát a személyes homiaidba való beletekintése a személyiségi jogaidat sérti. Ha vissza akar tartani, akkor viszont a személyes szab adságodat sérti. Tehát a vagyon őr vagy biztonsági őr ilyen tekintetben korlátozott fgeladatot lát el.
2010. júl. 8. 17:15
 10/17 anonim ***** válasza:
93%

"személyes homiaidba való beletekintése a személyiségi jogaidat sérti"

Csak, ha engedélyed nélkül teszi. A kérdező eseténél ez úgy néz ki, hogy vagy megmutatja a bírósági őrnek, hogy mi van a táskájában, vagy nem viheti be a táskát a kapun. A belépő megtilthatja a betekintést, az őr pedig megtilthatja a belépést. Ha be akar jutni az ember akkor megmutatja a táskát.

Kifelé ugyanaz. Nem muszáj megmutatni a táskát, de akkor nem viheted ki az épületből. Te mehetsz haza, de akkor a táskád marad.

2010. júl. 8. 17:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!