Ez pontosan milyen büncselekmény? Büncselekmény egyáltalán?
*Elméleti síkon*
Van valaki akivel vitázol (ő is elmond mindennek ,te is őt) majd felmész a NYILVÁNOS facebookjára ,letöltesz egy nyilvános képet ,amin emberek vannak ,majd ezen a képen le photoshopolod az emberek fejét és a "kész" képet elküldöd annak ,akinek az ismerősei (vagy akár ő maga) a képen van(/nak).
A képet nem rakod ki sehova ,szimplán privátban elküldöd neki, fenyegető üzenet nélkül. (Tehát nem írod oda a kép mellé,hogy "így jár a családod" vagy hasonló)
A kérdés elméleti ,a jogi oldala érdekel. Ha lehet hanyagoljuk az erkölcsi válaszokat (bár megtiltani nemtudom) ,hogy nem szép dolog ilyet csinálni ,meg mit tudom én.
Büncselekmény ez egyáltalán? Mi a megnevezése?
A jog egyik alaptétele: környezetéből kiragadott cselekmény önmagában nem vizsgálható. Ugyanis bármi lehet az egyik szélétől a másikig. A dolgokat mindig folyamatában, összefüggéseiben kell vizsgálni és teljes vertikumában.
Ebből következően a felvetett esetből is bármi lehet aa elutasításától a felmentésen át a büntetésig.
#1 - Köszi a választ.
Bár őszintén szólva nem igazán értem.
Ha konkrétan annyi a sztori,amit írtam (*elméletben*) akkor mi a helyzet? Ha a "sértett" bemegy a rendőrségre és megmondja ,hogy ezt a képet (ami ugye az ő közösségi oldaláról van ,és le lettek róla szerkesztve a fejek) valaki küldte neki ,akkor mit tud csinálni a rendőrség?
Abban biztos vagyok,hogy az,hogy neten elmondjuk egymást mindennek nem tartozik a rendőrségre. Szóval csak a kép tartozna/tartozhatna és erre vagyok kíváncsi. Én arra gondolok ,hogy kb kinevetnék ,mert egy kép önmagában nem jelent semmit ha nem társul hozzá fenyegető üzenet. Vagy rosszul látom?
En a kerdezo logikaja fele hajlok. Nyilvan szemet dolog ELMELETILEG ilyet csinalni,de nem hiszem,hogy a rendorseg hataskore. Gondolom azert megy a netes vita (javits ki ha tevedek) mert a valosagban nem ismeritek egymast es tobb tiz-szaz km-re vagytok egymastol. Szerintem ha bemenne a rendorsegre (volt hasonlo esetem) akkor azt javasolnak,hogy tiltsa le azt,aki a kepet kuldte es ha tovabbra is zaklatja akkor tegyen feljelentest. Persze ha keri ,akkor megteheti a feljelentest ,de az ugyeszseg vissza fogja dobni.
Az elso valaszolonak is igaza van ,tenyleg nem lehet 1 adott dolgott kivenni es arra alapozni,de ugygondolom,hogy ha a teljes sztorit nezik /osszevesztek,elmondtak egymast mindennek majd egy kepet kapott amin le van szerkesztve az ismerosei/baratai feje\ akkor sem tudnak mit csinalni.
Meg ELMELETILEG privatban elkuldott keprol beszelunk ,siman mondhatod,hogy veletlenul kuldted el, a telefonodban pedig olyan szerkesztett kepet tarolsz amilyet akarsz (bizonyos keretek kozott,de ebbe a keretbe boven belefernek a lefejezett emberek).
Tehat osszessegeben szerintem semmi nem lesz belole , ha megis feljelentessel fenyegetozik/fenyegetozott az ELMELETI sertett akkor az azert van/lehet mert kiverte nala a biztositekot ,hogy a szeretteit/baratait betalaltad. (Ami egyebkent ertheto)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!