Kell-e fizetni adót ha eladásra kerül egy 5 évvel ezelött örökölt ingatlan, ami közjegyzöi hiba miatt csak most kerül tulajdonjogi bejegyzésre?
Öröklés esetén az ingatlant felértékelik. Például 10 millió forintra. Ha egyenes ágú az öröklés akkor nincs örökösdési adó, nem kell semmit fizetni az a tiétek. Ha van örökösödési adó, akkor pl.: a10 millióra kell fizetni vagy amennyire fel van értékelve nálatok.
Minden esetben felértékelik az ingatlant, a jegyző így írja meg a papirokat. Tehát, ha egyenes ágon örököltök akkor nem kell adózni az öröklésben, csak akkor, ha a 10 millióra felértékelt ingatlant eladjátok 11 millóért. De akkor is csak az 1 millióért kell adózni, ami már szja lesz.
Ha mondjuk nem vagytok egyenes ágúak, akkor például 10 millióra értékelik fel, akkor ennek egy része az adó, viszont lehet, hogy az ingatlan csak 5 milliót ér a piacon, és túl felértékelték, mint kellett volna, tehát sokkal több örökösödési adót kell fizetnetek, mint valójában érne. Ilyenkor fellehet lebbezni, hogy csökkentés a felértékelést és akkor lecsökkentik 5 millióra. Viszont, ha véletlenül többért adod el például 6 millió akkor ugyanugy az 5 millióért nem kell szja, viszont 1 millióra kell.
Amúgy nem is igazán értem a kérdést, most hogy mégegyszer végigolvastam:
"Az örökös távollétében lett megörököltetve és a mi részünket visszautasítottuk"
Tehát lemondtatok az örökségről. Mit akartok 5 év után? Az örökös aki örökölt visszajött és most elakarja adni? Hát szíve joga. Lehet eddig nem foglalkozott vele, vagy a közjegyző nem találta. Ilyenkor nem születik végzés az örökségről, hiszen be kell hívnia az örököst. A dátum akkori lesz amikor az végzést meghozzák, tehát 2019. Ezzel nincsen semmi gond.
"eladás utáni adófizetés alól"
Ahogy már leírtam. Nincs eladás utána adófizetés, ha a felértékelt áron belül adod el. Ha többért adod el akkor kell adót fizetni, de akkor is csak a felértékelt összeg feletti összegért.
Nem értem konkrétan mi a gondod most?
Szerintem, ugorj neki mégegyszer! Zavaros, nem értelmezhető.
Olyanokat írsz, hogy az "örökös távollétében" , meg hogy ti visszautasítottátok.... Ti voltatok távol, vagy mit utasítottarok vissza? Vagy egyáltalán, mi van?????
6.
Én azt nem értettem, hogy az örökös távollétében ti utasítottatok vissza bármit... Vagyis, ti, milyen jogcímen? De a pótlással már kicsit érthetőbb. Ha jól értelmezem az utólagos magyarázatod, akkor ti, az eredeti örökös, későbbi örökösének leszármazottai vagytok. És nem visszautasítottátok az örökséget, hanem lemondtstok róla?
Az a szívás, hogy a földhivatalhoz történő benyújtás napja a szerzés időpontja, és a teljes jövedelem adózik.
Ha 19-ben benyújtásra kerül, csak 60%.
Jó hír, az adókülönbözetet a közjegyzőn be lehet vasalni, mert mulasztott. Illetve ő állja a mulasztási bírságot, mert az is lesz, ha nem adta be időben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!