Ha éjjel 3-kor betántorog egy részeg srác a kollégiumi szobámba, és én szíven szúrom egy késsel, akkor jogos védelem miatt nem vagyok büntethető, ugye?
Mivel "lakásba történő jogtalan behatolás" és éjjel történt, ezért úgy kell tekinteni, mintha az élet kioltására is irányult volna a támadás, tehát itt nincs szó a szükséges mérték túllépéséről.
Vagy csak akkor lenne jogos védelem, ha támadna is? És mi van ha én megijedek, és azért hiszem azt, hogy támad?
Ha késsel jön a kezébe és megakar ölni akkor jogos védelemnek mondható szerintem.
De mégis hogyan pattant ki a fejedből egy ilyen kérdés ?
Javasolnám a kolesz szoba helyett a magánzárkát, preventív jelleggel.
Ha az illető baltával, baseball-ütővel üvöltve esik be, koleszban még akkor is esélyesebb a trollkodás, mint az igazi ártó szándék.
A helyzet nem életszerű, mármint a veszélyeztetettség látszata, nincs az a bíróság, ahol ezt beadod.
Főleg, hogy koleszban minimum fül-, de valószínűleg szemtanú is van dögivel.
Honnan jönnek ilyen ötletek...
Nagyon hülye vagy.
A támadásod mértéke egyáltalán nincs arányban a veszéllyel, úgyhogy mész a böribe szépen.
22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha
b) az a lakásba (ide a kollégiumi szoba is beletartozik)
ba) éjjel,
történő jogtalan behatolás.
Azért van bíró, nem egy szövegfelolvasó automata, hogy felmérje, mennyire lehet szó szerint venni a törvényeket.
Jelen esetben nehezen képzelhető el az az eset, amikor jogosnak tűnhet a böllérmunka.
A másik fél szándékát is vizsgálni érdemes. Minimum karnyújtásnyira kell állni és kifejezetten ütésre emelnie a kezét agy szúrásra kését.
Ha csak bejön simán, akkor a rendőrséget hívhatnád.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!