Jogos a büntetés? Kérhetek kártérítést a közlekedési vállalattól?
Fél éve történt, hogy felszálltam egy buszra, majd kérdeztem, hogy megáll-e egy kis köztes megállónál ahol egyébként a volán sofőrök nem hogy meg szoktak, de még a bokor szélén is kiteszik az utast éjjel, ha épp erre kérik meg őket.
A sofőr csak annyit mondott, hogy hivatalosan ott nincs megálló. Felszálltam a buszra, majd a megálló előtt ő direkt le is fékezett mire én felálltam. És még meg is köszöntem, hogy milyen kedves, hogy megáll nekem. Erre közölte, hogy ő nem áll meg üljek le ne zavarjam az utasokat.
Annyit mondtam neki, hogy "akkor a k.va anyád" majd leültem. Azonnal lefékezett (vészfékezés) félrerakta a buszt, rám nézett, gyere ide, mit mondtál? "most megütlek" de nagyon halkan mondta. szóváltásba keveredtünk, mondtam, hogy ha már megállt, ki is nyithatná az ajtót.
Mondta, hogy nem. Erre odanyúltam a vésznyitóhoz, hogy akkor azzal kinyitom. Tényleg rosszul voltam, majdnem hánytam, ezért is szóltam csúnyán a sofőrnek. A sofőr erre kiugrott az üléséből és letépte a kezem a vésznyitóról, majd közölte egy utassal, hogy fogjon le. Egy kicsit gorombább utas a második ülésből fel is állt hősködni és lefogott.
Ekkor szólt a sofőr, hogy valaki hívjon rendőrt, mert probléma van.
A rendőrök beültettek az autóba majd kihallgatták a tanúkat, még orvoshoz is elvittek, hogy tényleg rosszul vagyok-e, de az orvos a rendőröket látva csak annyit mondott, hogy nincs semmi bajom. Utána kihallgattak, majd a rendőr azt mondta, hogy ebből nem lesz semmi.
Az ügyész megvádolt.
Ebből lett egy tárgyalás ahol először az ügyész nagyon kritikus volt, sokat kérdezgetett, de a bíró meg mogorva és szigorú. A tárgyalást elhalasztották. Szakértői véleményt kértek.
Az elmeorvosi szakértő azt mondta, hogy érzelmi labilitás személyiségzavarom van, és korlátozott mértékben, közepes fokban voltam csak beszámítható az eset alatt.
A következő tárgyaláson egy nagyon mogorva ügyész jött be aki mindenképp börtönbe akart záratni emiatt (közfeladatot ellátó személy elleni erőszak)
A bíró viszont jófej volt. A szakértői vélemény alapján pedig a büntetés korlátlanul enyhíthető. Nagyon jó kirendelt ügyvédet kaptam, de ettől függetlenül mégis elítéltek.
Még egy tanút is behívtak újra a tárgyalásra aki elmondása szerint nem látott semmit csak azt, hogy a vésznyitó miatt dulakodás volt elől.
Ennek ellenére 300 ezer forintos bírságot kaptam. Részletben is kifizethetem, de indokolatlanul soknak tartom. Ennyi pénzből egy hetet el lehet tölteni mauritiuson.
Én jelenleg 120-150 körül keresek, kemény munkával. Törvénytisztelő tisztességes ember vagyok.
Jogos a büntetés? Nem jogos? Lépjek a busztársaság, vagy a sofőr ellen?
Javasolta azt is az ügyvédem, hogy jelentsem fel a buszsofőrt, de szerintem már semmi értelme nem lenne.
Ne vicceljünk már, velem is annyian szemetek az utcán, ha minden egyes emberre rendőrt hívnék és 300 ezer forintot kéne fizetnie a szemétsége miatt akkor már olyan gazdag lenne az országunk mint svájc.
Tényleg mindenki úgy érzi, hogy ez a 300 ezer forint tényleg jogos büntetés ezért?
Te egy közfeladatot ellátó személlyel álltál le vitatkozni, majd még meg is húztad a vészféket. Ez nem valami szabálysértés volt, hanem bűncselekmény. Annyiban nem feltétlenül érzem jogosnak a 300 ezret, hogy szerintem jövedelem arányosan kellene működnie a pénzbüntetéseknek (de egy NAV vizsgálattal egybekötve), mert láthatóan ez neked nagy összeg, simán mondjuk egy ilyen egy havi nettó fizetés lenne. De ez már csak az én véleményem, hogyan kellene módosítani a jogrendszeren, de ettől függetlenül a büntetés jogos.
Te pedig tanuld meg visszafogni magad ilyen helyzetekben, mert ez így veszélyes. Lehet, hogy a sofőr is aggresszív volt, de az ilyet el kell tudni engedni.
Ami a megállókat illeti, mikor gyakran jártam távolsági busszal, ment az allandó szívatás, haveroknak bárhol megálltak a sofőrök, de volt olyan hivatalos megálló is, ami állandóan hosszú egyezkedés kérdése volt 20-30 egyetemista és a sofőr között, volt amelyik szó nélkül megállt, volt amelyik csak azért sem, volt amelyiknek fizettek. Pedig tényleg hivatalos volt, meg kellett volna állnia. Sajnos ez ilyen.
Kedves Kérdező!
Nos, több sebből is vérzik az irományod. Leírom a tényeket, és a véleményemet, majd ezután kíváncsi leszek a Te véleményedre is.
Amikor felszállták a buszra, akkor Te megkérdezted a buszsofőrtől, hogy megállna-e ott ahol, Te leszeretnél szállni. A buszsofőr valós állítással elmondta neked, hogy ott bizony nincsen megálló. Te ezt elfogadtad, hogy ott nincs megálló és a válaszból tudhattad is, hogy nem fog megállni. Te felszálltál a buszra és ezzel elfogadva azt, hogy a buszsofőr nem fog megállni ott. És nem is kell megállnia. Minden egyes busz társaságnak megvan az üzletszabálya.
Egyiktől idézek:
„Az utas csak az igénybe vett járat menetrendjében meghatározott autóbusz-állomásokon és megállóhelyeken szállhat fel az autóbuszra vagy le az autóbuszról, kivéve, ha a járatok menetrendjének betartása, egyes járatok üzemeltetése elháríthatatlan külső okból nem lehetséges (rendkívüli forgalmi helyzet) és ez indokolttá teszi az ettől eltérő helyeken történő le-, illetve felszállást.”
Ha te le akarsz szállni egy megállónál akkor:
„Az utasnak a leszállási szándékát a megállóhelyhez való közeledéskor az erre szolgáló jelzőberendezés használatával jeleznie, annak hiányában vagy üzemképtelensége esetén az autóbusz-vezetővel szóban közölnie kell. Az autóbuszjárat végállomásra érkezésekor az utasoknak az autóbuszt el kell hagyniuk.”
Akkor menjünk tovább. Ment a buszjárat a kijelölt útján és elért ahhoz a ponthoz ahol, Te le akarsz szállni. A busz lassított. Te azt hitted, hogy megáll neked. Nos: A busz sok mindenért lassíthat. Akadály az úton, az útviszonyok miatt lassításra kényszerül, kanyar következik, kereszteződésbe ér…, valaki az út szélén gyalogolt…stb (Elég sok minden lehet sorolni, miért lassított). Persze, hogy közölte, hogy ülj le és ne zavard az utasokat és Őt se zavard. Hiszen vezet. Vezetés közben a sofőrt nem szabad zavarni. Ha le akarsz szállni, akkor jelezni kell és megáll a következő megállóban. Te meg nem ugrálhatsz menetközben a buszon.
Azt mondod vészfékezést használt. Biztos, hogy nem vészfékezést használt, hiszen utasok voltak a buszon. A vészfékezéssel veszélyeztette volna az utasok testi épségét. És minden semmilyen forgalmi akadály nem akadályozta azt, hogy vészfékezésre kényszerüljön, ezért nem is tette ezt. A sofőrök rutinosak, normálisan állt meg, csak te adod elő másképp…….
Biztos, hogy nem kezdett egy sofőr olyanba, hogy megüt téged és stb…mert ezzel a Btk. tv.-t szegi meg, illetve a munkáját is elveszítené.
Megállt a busz, te le akartál szállni. Hát barátom, nem szállhattál le
„Az autóbusz rendkívüli megállása esetén az utasoknak csak az autóbuszjárat személyzete engedélyével szabad kiszállniuk.”
Tehát, ha nem kapsz engedélyt, addig bizony ott kell maradnod.
Azt mondtad rosszul vagy. Ha rosszul vagy erre van a vészjelző és a sofőr, ha biztonságosan meg tud állni, valahol akkor meg fog állni azonnal. Majd közlöd vele, hogy nem érzed jól magad és szeretnél leszállni. Ha nagyon le akartál volna szállni, akkor ezt kellett volna eljátszanod.
A buszsofőr nem fog olyat közölni, hogy fogjon le téged egy utas, hogy nehogy kinyisd az ajtót.
Amúgy már ott is bukik az egész történeted, hogy a buszsofőr a fülkéből le tudja tiltani a vésznyitót is és hiába húzogatnád, ne nyílna ki.
A rendőrök a helyszínre érkezés következtében valóban kihallgatnak mindenkit a buszon és mindenki adatát felveszik, de Te ekkor már nem vagy ott. Ilyenkor több rendőrautó is jön és téged egy másik autó bevisz. Tehát, ha igaz amit mondtál ezzel azt érted el, hogy órákat ott rostokolt a busz az utasokkal.
Ha rosszul lettél volna, az orvos megtudja állapítani. Valószínűleg, ha igaz amit írtál akkor csak azért volt hányingered, mert nem tudtál leszállni ahol akarsz és emiatt gyomorideged lett vagy csak kitaláltad az egészet.
A rendőr nem mond olyat, hogy ebből nem lesz semmi vagy lesz-e valami. A rendőrség nyomoz. A nyomozati anyagot elküldi az ügyészségnek aki vagy elfogadja vagy elutasítja vagy visszaküldi javításra.
Ez az egész herce-hurca nem megy le fél év alatt ahogy elővázoltad….a bírósági végzés is sok időt vesz igénybe.. hónapokat is…
Szakértői véleményt csak indokolt esetben kérnek. Jelen ügy nem indokolta ezt.
Az ügyészek nem váltogatják egymást. Ugyanaz az ügyész fog menni, aki az első tárgyalásra is elment.
A bíró sem lesz más. Ugyanazt a bírót fogod kapni.
A tanúkat nem fogják behívni, akik a buszon utaztak, mert az ő vallomásokat a rendőrség rögzítette és az elég. Maximum azt a személyt hívják be aki lefogott.
Ilyen esetben nem pénzbüntetést fogsz kapni, hanem közmunkát, vagy ha már büntettet előéletű vagy akkor a bűncselekményhez mérten fogház, börtön, fegyház. Főleg, ha erőszakot alkalmaztál…
De pénzt valóban kell fizetned. A bűnügyi költséget meg kell térítened. Ami barátom ebben az esetben nem 300 forint lesz, hanem jóval több. Amit ugyancsak lelehet dolgozni közmunkán vagy a leülni. 5000 Ft / nap
Ezek szerint nem vagy törvénytisztelő polgár. Főleg, hogy a vasúton és a buszon és kitudja, még hol ugyanezeket a dolgokat csinálod.
Jogos a büntetés, ha igaz. De valószínűleg nem igaz.
Ha igaz lenne a sofőr és az utas és ellened is garázdaság vétsége miatt eljárás indult volna.
De véleményem szerint az egész kérdés egy kamu és most csak röviden foglaltam össze az egészet…
Ha hazugságokat akarsz kitalálni jobban kéne felépítened….
Jézusom, utolsó. Ez komoly?
Biztos jobban tudod
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!