Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy olyan eset során, ahol...

Egy olyan eset során, ahol mindkét fél bűnt/szabálytalanságot követ el, de az egyik súlyosabb mint a másik, mindkettőt megbüntetik vagy csak aki a súlyosabbat követte el?

Figyelt kérdés

Mondok példákat hogy érthetőbb legyen.

Ha például történik egy nagy baleset, ahol mindkét fél vétkes, de az egyikük csak éppen átcsusszan egy piros lámpán ami sárgáról vált át, míg a másik 60 helyett 180-nal száguld és így ütköznek össze, akkor mindketten meg lesznek büntetve, vagy csak a gyorshajtó?

Vagy még jobb példa: ha mondjuk egy zsebtolvaj kiveszi egy kemény csávónak a pénztárcáját a zsebéből, aki ezt észreveszi és úgy megveri a delikvenst hogy életveszélyes sérüléseket szerez, akkor csak a testi sértést elkövető áll majd bíróság elé, vagy ha felépül akkor a zsebtolvaj is megkapja a magáét? (Most persze tegyük fel hogy tanúk is vannak és/vagy mindkét fél elismeri a bűnösségét).

Természetesen csak olyan esetben értem ha mindenki életben marad, mert ha az egyik fél belehal az ügybe akkor nyilván őt már nem lehet megbüntetni. Engem az érdekelne hogy ha mindkét fél elkövet valamit ami büntetendő, de az egyik sokkal súlyosabb eset mint a másik félé, akkor mindkettejüket előveszik-e, vagy csak aki a súlyosabb bűnt elkövette?

Illetve, az lehet-e enyhítő körülmény ha a másik fél "kezdte" a dolgot?

A kérdés szigorúan elméleti, most tanulmányoztam ezeket a jogi részeket a tananyagban, és meglehetősen szürkezóna ez a rész, nem találok róla említést.

2019. márc. 30. 14:42
 1/2 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem ez ügyésztől függ hogy emele vadat. De a második példa nem pontos, ott szerintem aki megverte a másikat az valahol tekinthető önvédelemnek. De a kocsinál mindkettőt büntetni fogjak valószínűleg.
2019. márc. 30. 15:15
 2/2 anonim ***** válasza:

Az esetek zömében mindkét fél vétkes. Sokkal ritkább, mikor egyik teljesen ártatlan (ezt az esetet többnyire rablásnak, lopásnak és hasonlónak nevezik).

Egy bűnügyben (szabálysértéskor) mindig a helyzetet tárják fel. Miután pontosan meghatározzák az eseményeket és azok okát, akkor lehet megkeresni a vonatkozó szabályokat, és azokat alkalmazni. Az ütközéses példánál, balesettel vagy anélkül a lámpán áthajtásnak esetei vannak és erre büntetési tételek (többnyire különböző pénzösszeg). Kivételesen, ha kiderül, hogy ezzel (a sárga-piros váltásban áthajtás) balesetet hárít el (mögötte jönnek, fékezéskor belé jöttek volna). De persze nem ilyen szimplán vizsgálják.

Ezután következik a másik eset. A gyorshajtásnak is van büntetési tétele. A nagyobb tétel azonban a baleset körülménye és következménye. Először is reflexből elhárítható lett volna? Például félrerántja a kormányt, kisebb bajt előidézve. Ha totálkár, pláne sérülés, különösen halál a következmény, akkor a nagy tétel ennek a büntetése (például gondatlanságból elkövetett halált okozó viselkedés).

Röviden: mindenki a saját büntetését megkapja, továbbá az ennél nagyobb következmény kár okozása az eredeti szabálysértés súlyosságának arányában történik. És lehet enyhítő vagy súlyosbító körülmény.

2019. márc. 30. 16:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!