Jogos a büntetés? Kérhetek kártérítést a közlekedési vállalattól?
Fél éve történt, hogy felszálltam egy buszra, majd kérdeztem, hogy megáll-e egy kis köztes megállónál ahol egyébként a volán sofőrök nem hogy meg szoktak, de még a bokor szélén is kiteszik az utast éjjel, ha épp erre kérik meg őket.
A sofőr csak annyit mondott, hogy hivatalosan ott nincs megálló. Felszálltam a buszra, majd a megálló előtt ő direkt le is fékezett mire én felálltam. És még meg is köszöntem, hogy milyen kedves, hogy megáll nekem. Erre közölte, hogy ő nem áll meg üljek le ne zavarjam az utasokat.
Annyit mondtam neki, hogy "akkor a k.va anyád" majd leültem. Azonnal lefékezett (vészfékezés) félrerakta a buszt, rám nézett, gyere ide, mit mondtál? "most megütlek" de nagyon halkan mondta. szóváltásba keveredtünk, mondtam, hogy ha már megállt, ki is nyithatná az ajtót.
Mondta, hogy nem. Erre odanyúltam a vésznyitóhoz, hogy akkor azzal kinyitom. Tényleg rosszul voltam, majdnem hánytam, ezért is szóltam csúnyán a sofőrnek. A sofőr erre kiugrott az üléséből és letépte a kezem a vésznyitóról, majd közölte egy utassal, hogy fogjon le. Egy kicsit gorombább utas a második ülésből fel is állt hősködni és lefogott.
Ekkor szólt a sofőr, hogy valaki hívjon rendőrt, mert probléma van.
A rendőrök beültettek az autóba majd kihallgatták a tanúkat, még orvoshoz is elvittek, hogy tényleg rosszul vagyok-e, de az orvos a rendőröket látva csak annyit mondott, hogy nincs semmi bajom. Utána kihallgattak, majd a rendőr azt mondta, hogy ebből nem lesz semmi.
Az ügyész megvádolt.
Ebből lett egy tárgyalás ahol először az ügyész nagyon kritikus volt, sokat kérdezgetett, de a bíró meg mogorva és szigorú. A tárgyalást elhalasztották. Szakértői véleményt kértek.
Az elmeorvosi szakértő azt mondta, hogy érzelmi labilitás személyiségzavarom van, és korlátozott mértékben, közepes fokban voltam csak beszámítható az eset alatt.
A következő tárgyaláson egy nagyon mogorva ügyész jött be aki mindenképp börtönbe akart záratni emiatt (közfeladatot ellátó személy elleni erőszak)
A bíró viszont jófej volt. A szakértői vélemény alapján pedig a büntetés korlátlanul enyhíthető. Nagyon jó kirendelt ügyvédet kaptam, de ettől függetlenül mégis elítéltek.
Még egy tanút is behívtak újra a tárgyalásra aki elmondása szerint nem látott semmit csak azt, hogy a vésznyitó miatt dulakodás volt elől.
Ennek ellenére 300 ezer forintos bírságot kaptam. Részletben is kifizethetem, de indokolatlanul soknak tartom. Ennyi pénzből egy hetet el lehet tölteni mauritiuson.
Én jelenleg 120-150 körül keresek, kemény munkával. Törvénytisztelő tisztességes ember vagyok.
Jogos a büntetés? Nem jogos? Lépjek a busztársaság, vagy a sofőr ellen?
Javasolta azt is az ügyvédem, hogy jelentsem fel a buszsofőrt, de szerintem már semmi értelme nem lenne.
Természetesen ha a háromszáz ezer forintot nem fizetem ki, akkor 1 egység (1000 ft/ nap) le is ültethetnek egy évre. Úgy érzem mintha rá lennék kényszerítve és nem tehetek semmit annak ellenére, hogy a buszsofőr is benne volt a buliban és őt is fel lehetne ültetni a vádlottak padjára amiért nem engedett le a buszról és direkt félrevező (szivató) volt.
A sofőr a Hévíz-Budapest járatot vezeti ami egyébként az ország egyik legszebb járata lehet a busztársaságnál. Én csak két köztes megállón utaztam kis falvaknál.
5000Ft/nap, azaz 60 nap, csak a pontosság kedvéért.
Szedd össze a papírjaidat és keress egy másik ügyvédet!
Jobb ötletem nincs.:(
A sofőr helyesen cselekedett, amikor nem állt meg. Amikor megkérdezted felszálláskor ő tájékoztatott, hogy a járatnak ott nincs megállója, pedig erről az utasnak kéne előre tájékozódnia.
Ha rosszul voltál közölhetted volna a sofőrrel és akkor leengedett volna.
Miután beszóltál neki, jogosan kapta fel a vizet és érthető, hogy nem akarta folytatni az utat, amíg nem kérsz tőle bocsánatot.
A vésznyitó pedig nem arra van, hogy minden utas kényére-kedvére kinyissa vele az ajtót, ha a sofőr (jogosan) nem nyitja ki azt.
Az más kérdés, hogy a reakciója túl heves volt, de annak fényében, hogy sértegetted, nem meglepő.
Szóval a sofőr és a közlekedési központ részéről jogosnak tekinthetőek a dolgok.
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__9834..
te busszal/vonattal is ugyanúgy közlekedsz?
Tehát.
Megkérdezted, megáll e ott, mire ő elmondta magyarul, érthetően és egyértelműen, hogy nincs ott megálló, tehát nem fog megállni.
Lassított, mire te azt gondoltad, hogy jófejségből mégis megáll külön neked, de nem így történt. Erre te finoman k**vaanyáztál egyet a sofőrnek, azt remélvén, hogy úgysem csinál belőle ügyet, majd amikor számonkért, akkor összetojtad magad és megpróbáltál elmenekülni a buszról. Nekiálltál rángatni a VÉSZHELYZETEKRE felszerelt vésznyitót és nekimentél a sofőrnek, aki megpróbált megakadályozni ebben.
Szerintem tiszta ügy, én a helyedben örülnék, hogy egy bírsággal megúsztam.
Szépen tedd túl magad az ügyön, és legközelebb próbálj meg k**vaanyázás meg ajtórángatás helyett türelmesen ülni a helyeden, amíg meg nem áll a busz.
Először is köszönöm szépen a válaszokat! Itt nem azon van a hangsúly, hogy megállt-e a megállóban vagy nem. Teljesen érthető és jogos, hogy ott nem állhatott volna meg.
De hogy az anyázás miatt rögtön rendőrt hív és a nyakamba zúdít egy hivatalos ügyet az szerintem már azért gonosz dolog.
De azért 300 ezer forint? háromszáz ezer forint?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!