Ha úgy érezzük, hogy még nem szeretnénk iskolába küldeni a gyerekünket, mert még nem iskolaérett, de az ovi kiad róla papírt, hogy de. Akkor mit lehet tenni?
"Az hogy a csontozata hogy fejlődik, befolyásolja az iskolaérettséget"
Az iskolaérettséget a háziorvos és a védőnő is vizsgálja.
Elméletileg kérhetnétek a nevelési tanácsadóban az óvodai szakvélemény felülvizsgálatát, gyakorlatilag erre nincs sok esély tekintve, hogy fullon mennek a vizsgáltok és 11-én beíratás lesz.
Egy elsős gyerek nem fog szándékosan megbukni, mert normális gyerek felnőtt-követő, csinálja a feladatot, amit a tanító mond. Nem is igazán értem, hogy miért kellene szándékosan kieszközölni a bukást, ha már amúgy is ott az iskolában és haladni is képes.
"A kiinduló pont az volt, hogy a gyerek iskolaérett a szakemberek szerint"
Úgy beszéltek erről, mintha ez egy olyan szintű tudomámny lenne mint a matematika, és minden szakértő pontosan tudná az igazságot.
Te meg nem tudod, hogy mikor megfelelően fejlett a gyere, nem tudod, hogy milyennek kell lennie az iskolához és azt sem, hogy mit kell majd ott teljesítenie. Vagyis te meg hiába ismered a gyerekedet jobban, nem tudod megítélni, hogy ott, az iskolában meg fogja-e állni a helyét vagy sem.
Ha az lenne a kérdés, hogy mit szeret enni a gyerek vagy hogy képes-e megválasztani a saját ruháit az időjárásnak megfelelően, akkor természetesen te jobban el tudod dönteni. De hogy majd fél év múlva meg fogja-e állni a helyét egy új intézményben, hogy alkalmas-e arra, hogy elkezdje az iskolát, azt nem tudod megítélni. Én sem tudtam szülőként megítélni, ezért vannak a szakemberek.
Nem kell alapból elfogadnod a véleményüket, ezért írtam, hogy van rá lehetőséged, hogy mások véleményét is kikérd. De ha azok is azt mondják, hogy a gyerek iskola érett, akkor az.
Nevelési tanácsoadó/pedagógiai szakszolgálat felülbírálhatja az ovi által kiadott iskolaérettségi igazolást. Bár tudd, hogy ha kétséges, akkor ők is bevonják, illetve az iskolaérettségről nem az óvodapedagógus döönt egy személyben, hanem ott van a védőnői vizsgálat, az orvosi státusz, a difer-mérések számszerű eredménye, és természetesen szükség esetén pszichológus bevonása is megtörténik.
Mennyi idős a gyerek? Ha még nem töltötte be a 7-et, akkor azért a szülő véleményét is figyelembe veszik a papír kiadása előtt. Ha már igen, akkor pedig kiszúrás a gyerekkel, ha amúgy érett a sulira, de te valamilyen általad vélt indokkal visszatartod.
Beiratnod egyébként mindenképpen be kell, ha betölti a 6-ot szept. 1 előtt. Akkor is be kell iratni suliba, ha oviban marad végül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!