Haszonélvezet, tulajdonjog. Melyik az erősebb? Eladhatom-e az ingatlant?
Figyelt kérdés
Megörököltem az ingatlant, aminél édesanyám a haszonélvező. (özvegyi haszonélvezet) Én elakarok költözni, ő nem. Én elakarom adni a házat, ő nem. Most van egy komoly vevő, aki már nyáron költözne. Anyám viszont úgy fest sztornózza az ingatlaneladást. Kérdésem az lenne, ha a tulajdonjog az enyém, eladhatom-e úgy az ingatlant, hogy anyám nem egyezik bele. (eladási ár felét édesanyámnak adom persze, ez az elejétől így volt megbeszélve köztünk.)2019. febr. 18. 11:35
11/20 A kérdező kommentje:
Nem fele az övé, fele az enyém, hanem csak az enyém. Apám meghalt pár éve, és én örököltem meg. Rajta haszonélvezet van. A kocsit is én örököltem meg, mivel jogsink nincs, abba anno beleegyezett, hogy eladjuk. Ott is fele pénz az övé lett, fele az enyém. Mikor apám meghalt, azt mondta minek nekünk a nagy ház, el kell adni. Egyetértettem. 3 éve hirdetjük már, eddig komolytalan vevők voltak. De megbeszéltük anno, hogy külön megyünk, hogy ha eladjuk fele pénz az övé, fele az enyém. Most amikor meg tényleg eltudnánk adni, mert van egy komoly vevő, visszatáncol. Mert nem akar elszakadni tőlem, mert más nincs neki már rajtam kívül. De nem lehetek az anyám seggében 40 évesen is.
2019. febr. 18. 12:58
12/20 A kérdező kommentje:
Tudja hogy nincsenek meg az eszközeim, nincs 5-6 millió a zsebemben, hogy különköltözzek, albérletet meg pénzkidobásnak tartom. Ezért ha nem akar rólam leválni, akkor ezzel most sakkban tud tartani.
2019. febr. 18. 12:59
13/20 anonim válasza:
" albérletet meg pénzkidobásnak tartom."
A szabadság nem mérhető pénzben.
Ha eddig anyáddal éltél, miért nem tettél félre, lenne önerő házat venni.
Ezért ha nem akar rólam leválni, akkor ezzel most sakkban tud tartani."
Nem kötelező vele élni, mehetsz külön, csak nem akarsz...
14/20 A kérdező kommentje:
Azért elég kevés ember tud 25 éves korára félretenni annyit, magyar fizetés+magyar adók + magyar bolti árak mellett, hogy egy házat megtudjon venni. Én így látom, ismerőseim, akik mostanra házat vettek, kölcsönt vettek fel, amit még nagyobb őrültségnek tartok.
2019. febr. 18. 13:14
15/20 A kérdező kommentje:
Anyám zéró forintot fektetett a házba, 20 éves korától otthon volt velem, sosem dolgozott, apám volt a kenyérkereső, mielőtt anyámmal összeköltözött, ő építette fel a házat önerőből, anyámmal közös belefektetés nem volt semmibe. Azóta dolgozik anyám, mióta apám meghalt. Tehát ő is, én is csak örököltünk.
2019. febr. 18. 13:15
16/20 A kérdező kommentje:
Nekem az meg sem fordulna a fejemben, hogy 12-14 millióval csak úgy lelépjek, ha eladom a házat. Még ha tegyük fel, nem lenne ez a haszonélvezeti szarság, akkor sem. Fele, fele......én úgy tekintek erre a dologra, mivel testvérem nincs. Csak mi maradtunk anyámmal. Nagyszülők is meghaltak, konkrétan senkink nincs már.
2019. febr. 18. 13:17
17/20 A kérdező kommentje:
De ezt mégis egy önzőségnek tudom bele, hogy amiért ő nem dolgozott meg, egy forintot nem fektetett bele, kisajátítja, ő rendelkezik felette és én nem tudok semmit tenni.
2019. febr. 18. 13:18
18/20 A kérdező kommentje:
Ki beszél kisajátításról.....én azt mondom, a fele őt illeti meg, a fele engem. De részéről csak őt illeti meg.
2019. febr. 18. 14:41
19/20 A kérdező kommentje:
De bírom mikor valaki feltesz egy kérdést, és vita alakul ki, és kiforgatják a kérdező szavait.
2019. febr. 18. 14:49
20/20 anonim válasza:
Nincs mit kiforgatni. Törvények vannak és kész.
Ezek elég humánus törvények. Nekem eszembe sem volt ilyen, pedig apám meghalt és még 20 évig élt utána anyám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!