Mennyire legális teljesen ártalmatlan, de fegyverre emlékeztető tárgyat hordani önvédelem céljából?
A napokban láttam ezt a videót https://www.youtube.com/watch?v=yzZtVwGjtFY
(The Glock that shoots Light! (AKA How to get shot in America)), és felmerült bennem, hogy készíthetnék egy hasonlót a barátnőmnek, aki (különösen télen) gyakran jár haza sötét, rosszul világított utcákon, ráadásul egy nem túl jó környéken (most néha nála van a gázspray-je, de ez jóval hatékonyabbnak tűnik). Megpróbáltam utánanézni a hatályos törvényeknek, de úgy látom nincs túl nagy világosság a témában, annyira ködösek a megfogalmazások és a joggyakorlat, hogy szerintem csak azt nem büntetik, akit nem akarnak. Tehát a kérdésem a következő: ez a """fegyver""" mennyire szabályellenes és a gyakorlatban büntethető/büntetett-e?
A válaszokat előre is köszönöm!
Kiegészítés: ha egyértelműen nem fegyveralakúra/színűre építem meg, akkor milyen jogszabály érvényes rá? Az erős fény miatt rá lehet sütni valamit (pl "maradandó károsodás okozására alkalmas")? Még régebben olvastam olyat, hogy időszerű lenne a zseblámpák teljesítményét korlátozni, mert már elég könnyen teljes vakságot okozhatnak. Ez szabályozva lett vajon azóta?
A válaszokat előre is köszönöm!
"fegyverre emlékeztető tárgyat hordani önvédelem céljából?"
Teljesen felesleges, hiszen riasztólövést sem tud leadni vele.
Célszerűbbnek tartom kis üvegcse sprét szorongatni kezében, az rögtön hat. Ez persze lehet kölni is, hiszen a szembe kerülve gyorsan hat. az illat pedig árulkodó.
Itt vannak felsorolva, hogy miket nem lehet korlátozás nélkül hordani az utcán:
Bármi lámpaszerűséget szabad. Akkor is, ha lőfegyvernek néz ki. Csak a problémák elkerülése miatt (kommandósok térdelnek az ember hátára) érdemes ezeket táskában vagy ruha alatt hordani, és nem bankban leellenőrizni, hogy világítanak-e még.
A hasznossága szerintem is erősen közelít a nullához. Ha nem tűnik túl erősnek meg belevalónak a tulajdonosa, akkor a támadó egy szempillantás alatt elszedi tőle, vagy gyomron rúgja önvédelemből, mivel nem tudja, hogy nem igazi fegyver. A mérete miatt előszedni se olyan könnyű, mint egy zsebben lévő gázspray-t, amit már előre megmarkol az ember, ha gyanús alakok közelednek. (Persze, nyilván annak is megvannak a korlátai, ahogy írod.)
Köszönöm, a link sokat segített.
A hasznosságról: engem (poénból) villantottak már szembe ilyen új generációs, LEDes zseblámpával (100 lumen? nem értek hozzá...), nem túl kellemes élmény, szerintem akár pár másodpercnyi kitettség is harcképtelenné teheti az ellenfelet. A zajkeltő eszközzel nincsen tapasztalatom, de gondolom jó messzire elhallatszik, az is lenne a cél vele.
Köszönöm a válaszokat, hasznukat vettem igencsak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!